EU-kommissionen presenterade den 5 juli 2023 ett nytt förslag på ett rättsligt bindande regelverk för skydd av jord och mark inom hela EU – förslag till direktiv om övervakning av markhälsa och resiliens, även kallat markdirektivet. Det långsiktiga syftet är att uppnå god markhälsa i hela EU till år 2050. Förslaget gäller all mark och all markanvändning inom unionen. Ambitionen är att fylla de luckor som identifierats i befintlig lagstiftning avseende markskydd.
Status för jordarna ska följas upp
Förslaget föreskriver en skyldighet för EU:s medlemsstater att skapa nationella markdistrikt och etablera ett övervakningssystem för markhälsa. Genom övervakningssystemet ska medlemsstaterna regelbundet mäta och följa upp tillståndet för jordarna utifrån ett antal parametrar. Jordprovtagning och analyser ska utföras av den utsedda myndigheten. Utifrån övervakningssystemet ska EU-kommissionen och medlemsstaterna sedan kunna bedöma status för marken.
Väl fungerande system finns redan i Sverige
Det är positivt att EU:s medlemsstater ska förbättra sina system för markövervakning. I Sverige har vi sedan länge ett väl fungerande system för miljöövervakning av jord- och skogsmark och en viktig utgångspunkt för LRF har därför varit att länder som redan har system på plats ska kunna utgå från dessa.
LRF är kritiska till reglering av hållbara brukningsmetoder
LRFs främsta kritik mot förslaget har varit att direktivet även avser att reglera vad som är hållbara brukningsmetoder. Den typen av detaljreglering hör inte hemma i ett direktiv som avser att sätta upp jämförbara markövervakningssystem.
Lagförslaget har behandlats i både Europeiska rådet – En rad förbättringar när rådet antog sin position kring markdirektivet – och Europaparlamentet – Europaparlamentet enas om sin position om markdirektivet – under våren 2024.