LRFs satsning på svensk lammproduktion fortsätter. Målet är att öka lönsamheten på gårdsnivå genom att den svenska matmarknaden ökar i värde.

Lammproduktion

Svensk lammuppfödning präglas av hållbarhet och god djurvälfärd. Våra får och lamm betar fritt under hela sommarhalvåret och omvandlar gräs till näringsrikt kött, mjuka skinn, värmande ull och mjölk till osttillverkning.

Svenskt lammkött har en enorm potential, och branschen arbetar aktivt för att höja kvaliteten ytterligare. Målet är att skapa en produkt som inte bara möter utan överträffar förväntningarna hos både handel och konsumenter.

En av utmaningarna är den stora variationen inom svensk lammproduktion. Skillnader i gårdsstorlek, raser och uppfödningsmetoder påverkar kvaliteten på köttet. Därför satsar vi på att utveckla smarta verktyg och metoder som hjälper uppfödare att leverera jämnare och ännu bättre lammkött.

Är du intresserad av det här? Du som är inloggad kan välja att följa det här sakområdet och kommer då få nyheter från LRF direkt till din inkorg.

Logga in som medlem eller skapa ett kostnadsfritt konto.

Är du intresserad av det här? Du som är inloggad kan välja att följa det här sakområdet och kommer då få nyheter från LRF direkt till din inkorg.

Logga in som medlem eller skapa ett kostnadsfritt konto.

Till sidomenyn

Fakta om svensk lammuppfödning

Svenska får har större ytor, de får behålla sina svansar, bagglammen kastreras inte och alla får kommer ut på bete under sommarhalvåret. Våra svenska lamm föds upp utan antibiotika och tillväxthormoner. Svensk uppfödning präglas av en sund djurhållning med hög djurvälfärd. Svenska lammuppfödare arbetar med förebyggande hälsovård och de svenska lammen föds upp enligt svenska djurskyddsregler som ställer högre krav på uppfödningen än vad EU och andra länder i världen gör. Alla djur bedövas innan slakt till skillnad från i många andra länder

Endast en tredjedel av lammköttet vi äter kommer från en svensk lammgård. Importen sker främst från Nya Zeeland och Irland (2014). Ursprungsmärkningen Kött från Sverige visar att köttet kommer från djur som är födda, uppfödda, slaktade och förädlade i Sverige.

Trenden visar att allt fler svenska konsumenter söker råvaror som har ett tydligt ursprung. Det finns knappt 600 000 får hos cirka 9000 fårföretag i Sverige. I snitt finns det drygt 30 tackor per besättning. Det totala antalet får ökade under hela 2000-talet, en ökning som på senare år stannat av. Sverige står för endast 0,7 % av den europeiska marknaden. Vi producerar cirka 5000 ton får- och getkött per år (2014).

Sverige har en lång tradition av förebyggande hälsoarbete för djur. Genom sund djurhållning, förebyggande djurhälsovård och aktiv sjukdomsbekämpning har Sverige blivit av med många sjukdomar som fortfarande är vanliga i andra länder. Det ger friskare djur, bidrar till en låg användning av antibiotika och motverkar antibiotikaresistens. En hög användning av antibiotika kan leda till antibiotikaresistens, det vill säga bakterier som utvecklat motståndskraft mot antibiotika. Det betyder att vissa infektioner blir svåra att behandla. Antibiotikaresistenta bakterier kan smitta mellan djur och människor. Därför är det viktigt att hålla antibiotikaanvändningen på en kontrollerad och låg nivå.

7 av 10 konsumenter tycker det är viktigt att lammköttet som de köper är svenskt. Idag räcker det svenska lammköttet bara till 3 av 10.

Källa: Undersökning gjord bland över 1000 intervjuer av YouGov, september 2015.

Till sidomenyn

LRF Kött

LRF Kött är en branschavdelning inom LRF som ska öka de svenska köttproducenternas lönsamhet, konkurrenskraft och tillväxt genom att bland annat arbeta med köttspecifik näringspolitik, omvärlds- och marknadsanalys och kommunikation. 

LRF Kött
Till sidomenyn
Till sidomenyn