Det gröna näringslivet står mitt i klimatomställningen. Jord- och skogsbrukare märker konsekvenserna av ett ändrat klimat tidigt, samtidigt som de sitter på viktiga lösningar. Med rätt förutsättningar kan det gröna näringslivet bidra både till ökad försörjningstrygghet och till Sveriges klimat- och miljömål.

Klimat och miljö

Klimatförändringarna påverkar hela vårt sätt att leva och bruka marken. Längre perioder av torka, översvämningar, nya skadegörare och förskjutna växtsäsonger påverkar produktionen här och nu. För många märks förändringarna direkt i vardagen – i grödorna, skogarna och i planeringen av det dagliga arbetet. Klimatet blir mer oförutsägbart, och det kräver både anpassning och långsiktiga lösningar.

Samtidigt har det gröna näringslivet i Sverige goda förutsättningar att möta förändringarna. Det handlar bland annat om näringsrika jordar, god tillgång på vatten och lång erfarenhet av att bruka mark i ett kallt klimat. Det skapar ett ansvar, men också möjligheter att stärka den inhemska produktionen och bygga upp en mer robust försörjningsberedskap som ger mat, virke och förnybara resurser.

Är du intresserad av det här? Du som är inloggad kan välja att följa det här sakområdet och kommer då få nyheter från LRF direkt till din inkorg.

Logga in som medlem eller skapa ett kostnadsfritt konto.

Är du intresserad av det här? Du som är inloggad kan välja att följa det här sakområdet och kommer då få nyheter från LRF direkt till din inkorg.

Logga in som medlem eller skapa ett kostnadsfritt konto.

Till sidomenyn

Världens mest hållbara

Svenskt jord- och skogsbruk är redan bland de mest hållbara i världen. Genom långsiktigt arbete med ny teknik, smart rådgivning och effektivt brukande har det gröna näringslivet steg för steg minskat sin påverkan på klimat och miljö. När marken brukas klokt och resurserna används på rätt sätt minskar både växtnäringsläckage och vattenförbrukning, samtidigt som den biologiska mångfalden stärks. 

Sverige har chansen att bli ett fossilfritt välfärdsland som tryggar livsmedelsförsörjningen – både här hemma och i Europa. När klimatet slår hårdare mot andra delar av världen, kan vi producera mer med rätt förutsättningar.

Den största bromsklossen i hållbarhetsarbetet är inte brist på kunskap, utan för svag finansiering av nödvändiga åtgärder. Det måste förändras.

Till sidomenyn Till sidomenyn

Så minskar det gröna näringslivet sin klimatpåverkan

Svenskt lantbruk jobbar aktivt för att minska fossila utsläpp. Genom att använda mark och resurser på ett planerat, hållbart och effektivt sätt kan jordbrukare minska sin klimatpåverkan avsevärt.

Allt fler använder förnybara drivmedel som HVO och tallolja i sina maskiner, och solceller sätts upp på många gårdsbyggnader. Många producerar också egen energi – spannmål kan bli etanol, energiskog ger värme och restprodukter som halm och gödsel används för biogasproduktion.

Lantbruket blir alltmer avancerat och precist med teknologi som övervakar, känner av, signalerar och styr. Denna teknik underlättar för bonden att planera och gör rätt sak vid rätt tidpunkt. Till exempel minskar den risken för övergödning genom att traktorer och drönare med avancerad teknologi sprider gödsel endast där det behövs och har verklig nytta.

Sveriges bönder har successivt minskat sin vattenanvändning. Idag utgör svenskt jordbruk endast 3 procent av den totala vattenanvändningen i landet. Det är en resultat av ihärdiga ansträngningar för att minska förbrukningen, bland annat genom investeringar i bevattningsdammar, förbättrad dränering och anläggning av slingrande vattendrag i landskapet för att effektivt hantera snösmältning och regnvatten.

Internationellt sett står lantbruket i genomsnitt för 70 procent av ländernas vattenförbrukning.

De flesta bönder är också skogsägare. I över 100 år har skogen fungerat som en plats för rekreation, bärplockning och som en viktig kolbindare. När träd avverkas ersätts de av nya, fortsatt kolbindande träd. Vid avverkning omvandlas skogen till förnybara produkter såsom virke, papper, värme, nya material eller till och med drivmedel. Genom att ersätta fossila bränslen bidrar skogen till att minska utsläppen av koldioxid i atmosfären.

Till sidomenyn
Till sidomenyn

Läs mer