Gris
Svenskt grisföretagande
Sverige är ett av de minsta grisländerna i EU. Trots det gör vårt grisföretagande avtryck och många svenska grisbönder har tagit emot besökare från andra länder som vill titta på den svenska modellen.
Svenska grisproducenter arbetar sedan långt tillbaka med förebyggande hälsovård och de svenska grisarna föds upp enligt svenska djurskyddsregler som ställer högre krav på uppfödningsmetoder än vad andra länder inom EU gör.
I Sverige har grisar större ytor än grisar i andra länder, de får behålla sina svansar, får daglig tilldelning av strö för sysselsättning och den svenska djurskyddslagen säger att suggorna ska få gå fritt och utöva sitt viktiga bobyggnadsbeteende i samband med grisning.
Sverige har EU:s lägsta antibiotikaanvändning i djurbesättningar, ett bevis på god djurhälsa och god djuromsorg.
Korta fakta om svensk grisuppfödning
Det här gör LRF för svenska grisbönder
LRF, tillsammans med Sveriges Grisföretagare, för dialog med viktiga parter för näringens utveckling om , svensk grisproduktions många fördelar och betydelse för den svenska livsmedelsproduktionen i syfte att stärka denna näring. Ett av verktygen vi använder oss av är Köttbondepanel gris, för att snabbt få svar på aktuella frågor och utmaningar som hjälper oss att prioritera rätt i vårt dagliga arbete.
Tillsammans med övriga aktörer inom näringen har LRF förbättrat konkurrenssituationen för den svenska grisbonden genom att få till ersättningar för det goda djuromsorgsarbetet plus lättnader i regelverk som kostat näringen stora summor pengar. Några exempel på detta är:
- Betongdirektivet (utebliven försämring på 200 miljoner kronor)
- Grismärkning (1-2 miljoner kronor mindre kostnad per år)
- Investeringsstöd (30 miljoner kronor)
- Fri utbildning i bedövad kastrering (30 miljoner kronor)
- Minskade slaktdjursavgifter (90 miljoner kronor)
- Suggpengen (110 miljoner kronor)
- Ersättning för delar av merarbetet för bedövning, smärtlindring och vaccinering samt medicinkostnader
- Torkstöd 2018
- Krisstöd 2022
LRF Kött
LRF Kött är en branschavdelning inom LRF som ska öka de svenska köttproducenternas lönsamhet, konkurrenskraft och tillväxt genom att bland annat arbeta med köttspecifik näringspolitik, omvärlds- och marknadsanalys och kommunikation.
Läs mer
Afrikansk svinpest
Afrikansk svinpest (ASF) är en smittsam sjukdom som drabbar vildsvin och tamgrisar, men inte människor. Första f...
Grisar i EU
I många EU-länder kuperar man svansarna på grisarna eftersom bristfällig sysselsättning, små ytor samt sämre dju...
Hållbar grisproduktion med minskad klimatpåverkan
Den här rapporten visar hur grisproduktion kan kombineras med växtodling för att minska miljöpåverkan, främja bi...
Köttet och klimatet
Det är skillnad på kött och kött. I jämförelse med andra länder har svenskt kött en lägre klimatpåverkan. Dessut...