
Gris
I Sverige finns cirka 1 100 grisföretagare och varje år slaktas 2,6 miljoner grisar – vilket motsvarar ungefär 1 % av det totala antalet grisar som slaktas i Europa. I Danmark slaktas 20 miljoner, i Tyskland 58 miljoner och i Frankrike 25 miljoner.
Svenskt grisföretagande
Sverige är ett av EU:s minsta grisländer, men vårt sätt att föda upp grisar väcker uppmärksamhet. Många svenska grisbönder har fått besök av kollegor från andra länder som vill se den svenska modellen i praktiken.
Här har grisproducenter länge jobbat med förebyggande hälsovård och följer djurskyddsregler som ofta är strängare än EU:s minimikrav.
Grisarna har mer plats att röra sig på, får behålla sina svansar och har tillgång till strö varje dag. Dessutom får suggorna gå lösa vid grisning och bygga bo – ett naturligt beteende som svensk lag kräver ska respekteras.
Sverige har också EU:s lägsta antibiotikaanvändning i djurhållningen. Det visar att djuren är friska och att omsorgen om dem fungerar.
Korta fakta om svensk grisuppfödning
Det här gör LRF för svenska grisbönder
LRF, tillsammans med Sveriges Grisföretagare, för dialog med viktiga parter för näringens utveckling om , svensk grisproduktions många fördelar och betydelse för den svenska livsmedelsproduktionen i syfte att stärka denna näring. Ett av verktygen vi använder oss av är Köttbondepanel gris, för att snabbt få svar på aktuella frågor och utmaningar som hjälper oss att prioritera rätt i vårt dagliga arbete.
Tillsammans med övriga aktörer inom näringen har LRF förbättrat konkurrenssituationen för den svenska grisbonden genom att få till ersättningar för det goda djuromsorgsarbetet plus lättnader i regelverk som kostat näringen stora summor pengar. Några exempel på detta är:
- Betongdirektivet (utebliven försämring på 200 miljoner kronor)
- Grismärkning (1-2 miljoner kronor mindre kostnad per år)
- Investeringsstöd (30 miljoner kronor)
- Fri utbildning i bedövad kastrering (30 miljoner kronor)
- Minskade slaktdjursavgifter (90 miljoner kronor)
- Suggpengen (110 miljoner kronor)
- Ersättning för delar av merarbetet för bedövning, smärtlindring och vaccinering samt medicinkostnader
- Torkstöd 2018
- Krisstöd 2022
LRF Kött
LRF Kött är en branschavdelning inom LRF som ska öka de svenska köttproducenternas lönsamhet, konkurrenskraft och tillväxt genom att bland annat arbeta med köttspecifik näringspolitik, omvärlds- och marknadsanalys och kommunikation.
Läs mer
Afrikansk svinpest
Afrikansk svinpest (ASF) är en smittsam sjukdom som drabbar vildsvin och tamgrisar, men inte människor. Första f...
Brist på veterinärer
Många av LRFs medlemmar är beroende av att snabbt få tag på veterinär, men det har blivit allt svårare. Det råde...
Grisar i EU
I många EU-länder kuperar man svansarna på grisarna eftersom bristfällig sysselsättning, små ytor samt sämre dju...
Hållbar grisproduktion med minskad klimatpåverkan
Den här rapporten visar hur grisproduktion kan kombineras med växtodling för att minska miljöpåverkan, främja bi...
Köttet och klimatet
Det är skillnad på kött och kött. I jämförelse med andra länder har svenskt kött en lägre klimatpåverkan. Dessut...