Biogas producerades främst av olika typer av avfall och restprodukter som avloppsslam, matavfall, gödsel och avfall från livsmedelsindustrin och den ersätter fossila bränslen.

Om biogas

Biogas är ett av de bästa exemplen på en cirkulär kretsloppslösning, vilken bidrar till en hållbar samhällsutveckling på flera plan. 

Biogas producerades främst av olika typer av avfall och restprodukter som avloppsslam, matavfall, gödsel och avfall från livsmedelsindustrin och den ersätter fossila bränslen. Det är ett av de bästa exemplen på en cirkulär kretsloppslösning, vilken bidrar till en hållbar samhällsutveckling på flera plan. Samtidigt som restprodukter tas om hand får man ut förnybar energi och näring till jordbruket i form av biogödsel. 

Intresset för biogas växer även i andra sektorer och de föregående årens ökade biogasanvändning visar att efterfrågan finns. Dock har utvecklingen av biogas bromsats under de senaste åren eftersom lantbrukarna har väntat på besked från politiken gällande långsiktiga produktionsstöd som gör att de vågar investera i biogasanläggningar. 

Är du intresserad av det här? Du som är inloggad kan välja att följa det här sakområdet och kommer då få nyheter från LRF direkt till din inkorg.

Logga in som medlem eller skapa ett kostnadsfritt konto.

Är du intresserad av det här? Du som är inloggad kan välja att följa det här sakområdet och kommer då få nyheter från LRF direkt till din inkorg.

Logga in som medlem eller skapa ett kostnadsfritt konto.

Till sidomenyn

LRFs förslag om biogas i energipaket: 

  • Ge fortsatt statligt stöd för nya etableringar (Klimatklivet). 
  • Korta tillståndsprocesserna. 
  • Höj gödselgasstödet permanent till tidigare nivå. 

Med rätt stöd till biogasproducenter kan den totala biogasproduktionen uppgå till 10 terawattimmar år 2030.  

Till sidomenyn

Godkänd svensk skattebefrielse

EU-kommissionen har nu meddelat att den svenska skattebefrielsen för biogas följer EU:s regler för statligt stöd. Det är en stor framgång för LRF:s medlemmar. Nästa steg är att Skatteverket kommer att analysera och informera om hur den retroaktiva och framtida skattebefrielsen kan betalas ut till de runt 700 svenska företagen som berörs.

Bakgrund

Tidigare i år startade EU-kommissionen en granskning av Sveriges skattebefrielse för biogas och biogasol. Syftet var att undersöka om dessa skattebefrielser, som gäller för uppvärmning och som motorbränsle, stämmer med EU:s regler för statligt stöd.   

Hur arbetar LRF med frågan? 

LRF har drivit påverkan i frågan gentemot politiken, bland annat via Energigas Sverige, som LRF är medlemmar i. Vi tillsammans med starka organisationer inom branschen har kraftsamlat för att frågan ska lyftas på både nationell-och europeisk nivå.

När granskningen inleddes gav Sverige och andra intressenter synpunkter som inlämnades in till kommissionen. LRF lämnade även ett öppet brev till ansvariga ministrar i april för att belysa de negativa konsekvenserna som borttagandet av skattebefrielsen ger.

Om skattebefrielsen

Skattebefrielsen är tänkt att kompensera för den merkostnad som det innebär att producera och använda biogas jämfört med fossila alternativ, såsom naturgas. Detta är en skattelättnad för att stimulera utvecklingen av biogas och kombineras med andra stöd, främst investeringsstöd från Naturvårdsverket genom Klimatklivet, samt produktionsstöd som tidigare kallades gödselgasstödet och nu hanteras av Energimyndigheten.

Dock får dessa stöd inte leda till överkompensation, det vill säga att de inte få ge biogasproducenter mer ekonomiskt stöd än vad som krävs för att jämna ut konkurrensförhållandena mellan biogas och naturgas. Energimyndigheten har i uppdrag att årligen rapportera till EU-kommissionen för att säkerställa att överkompensation inte sker.

Till sidomenyn
Till sidomenyn Till sidomenyn

Kontakt

Pernilla Winnhed

Pernilla Winnhed

Chef för näringspolitik och företagande