I Sverige används lite antibiotika till djur jämfört med många andra länder. Sveriges bönder arbetar för att slippa ge antibiotika i onödan och det finns också strikta regler kring användningen.

Lägst antibiotika i hela EU

Svenska bönder tar hotet om antibiotikaresistens på stort allvar. Friska djur behöver inte antibiotika och därför är en central del av svensk djurskötsel det kontinuerliga förebyggande arbetet på gårdarna. Det dagliga engagemanget från bonden bidrar till att upprätthålla djurens hälsa och välbefinnande, vilket i sin tur minskar behovet av antibiotika. Ett kvitto på det är att Sverige har lägst antibiotikaförsäljning av alla EU-länder.

Trots dessa förebyggande åtgärder kan djur ibland drabbas av sjukdomar som kräver antibiotikabehandling. Svenska bönder strävar efter att behandla enskilda djur istället för att rutinmässigt behandla hela grupper, något som är vanligare i många andra länder.

Den som väljer svenskt kött bidrar till en djurhållning med friska djur, god djurvälfärd och ansvarsfull antibiotikaanvändning. 

Är du intresserad av det här? Du som är inloggad kan välja att följa det här sakområdet och kommer då få nyheter från LRF direkt till din inkorg.

Logga in som medlem eller skapa ett kostnadsfritt konto.

Är du intresserad av det här? Du som är inloggad kan välja att följa det här sakområdet och kommer då få nyheter från LRF direkt till din inkorg.

Logga in som medlem eller skapa ett kostnadsfritt konto.

Till sidomenyn

Sverige är ett föregångsland

Svensk antibiotikaförsäljning är lägst i EU. Redan 1986 drev svenska lantbrukare igenom att Sverige som första land i världen införde ett förbud mot antibiotika i tillväxtbefrämjande syfte. Allt sedan dess har Sveriges bönder arbetat tillsammans med veterinärer och myndigheter för att minska behovet av antibiotika i djurhållningen. I övriga EU antogs ett sådant förbud först 2006.

I september 2024 utvärderade EU-kommissionen Sveriges arbete kring antibiotika och antibiotikaresistens. I rapporten lyfts Sverige som ett föredömligt exempel med exceptionellt god djurhälsa och som ett föregångsland när det kommer till insamling och analys av antibiotikaförsäljning, antibiotikaresistens och regelverk kring förebyggande smittspridning. 

EU-kommissionens rapport: Report of a Joint One Health country visit to Sweden on antimicrobial resistance

Till sidomenyn

Stärkt antibiotikakontroll i EU

Trots Sveriges relativt begränsade storlek har landet möjlighet att internationellt påverka användningen av antibiotika. Sedan 2022 gäller nya, striktare EU-regler för läkemedelsanvändning hos djur, speciellt med fokus på antibiotika. Dessa regler inkluderar krav på enhetlig rapportering, vilket på sikt kommer göra det enklare att följa antibiotikaanvändningen inom EU.  

Till sidomenyn

Så arbetar svenska bönder

En viktig del i arbetet för friska djur är att hålla förekomsten av smittsamma sjukdomar på en så låg nivå som möjligt. Friska djur är grunden för en god djurvälfärd och ett friskt djur är ett lönsamt djur. 

Om djur blir sjuka behandlas individer, bara i undantag får hela grupper behandling.

Den dödar effektivt vissa skadliga bakterier, till skillnad mot bredspektrum-antibiotika som slår brett och därmed ökar risken för att bakterier blir resistenta. 

Till sidomenyn
Till sidomenyn

För förtroendevalda

Här hittar du som är förtroendevald material som kan användas i ditt påverkansarbete.

Detta innehåll är endast tillgänglig för förtroendevalda på LRF. Du som är förtroendevald kan logga in nedan för att se innehållet.