Det pågår ett omfattande arbete med inrättande av nya vattenskyddsområden i Sölvesborgs kommun. Sölvesborgs Energi har skickat in ansökan om åtta olika vattenskyddsområden ute på Listerlandet. Sammanlagt berör dessa förslag ca 2400 ha jordbruksmark och 2200 ha skogsmark.

LRF har arbetat med frågan under flera år och diskuterat både utbredning och föreslagna skyddsföreskrifter. Det är stora arealer som kommer att beröras och det är viktigt att näringen är tydlig gentemot både kommunen och Länsstyrelsen hur detta påverkar produktionen. 

Hur ser processen ut?

Kommunen skickar en ansökan till Länsstyrelsen som i sin tur skickar förslaget först som myndighetsremiss (där LRF blir remissinstans och kommungruppen kan skriva ett svar) och därefter som sakägarremiss (där räknas LRF inte in utan det skickas till enskilda fastighetsägare). Det är väldigt viktigt att du som sakägare engagerar dig i remisserna och svarar på dem.

Vad händer nu?

Just nu ligger förslagen för Hanö, Västra Listerlandet, Gammalstorp och Djupekås ute på myndighetssamråd vilket innebär att LRF:s kommungrupp ges möjlighet att svara på remissen. Torsö ligger ute på sakägarsamråd och ska ha skickats ut till berörda fastighetsägare. Sista dag att svara på remissen är satt till 30 september. Västra Näs har varit ute på sakägarsamråd och kommer att beslutas inom kort. Östra Listerlandet kommer ut på sakägarsamråd under hösten 2024. Önskar man ytterligare tid på sig att svara kontaktar man Länsstyrelsen och begär anstånd med tiden, vilket det inte brukar vara några problem att få.

Hur kan du påverka?

Har ni en verksamhet som ligger inom området eller brukar mark där är det viktigt att ni svarar på remissen när den kommer ut i ett sakägarsamråd. Beskriv hur det påverkar er verksamhet, både praktiskt i odlingen och ekonomiskt. Det är Länsstyrelsen i Blekinge som skickar ut remissen till fastighetsägare. Arrenderar du mark så är det markägaren som ska lämna den vidare till dig. Är du osäker på om din mark ligger med i området så kan du kontakta LRF eller Länsstyrelsen. Du kan också kontakta LRF om du vill ha hjälp med hur man svarar på en remiss och tips på viktiga saker att ta med i ditt svar.

Vad gör LRF?

LRF har under flera år haft en dialog med både kommunen och Länsstyrelsen och svarar på de myndighetsremisser som kommer ut. I svaren lyfter LRF hur näringen påverkas och ger synpunkter på skyddsföreskrifterna och hur gränserna lagts. I sakägarremissen är det sedan viktigt att den enskilde fastighetsägaren ser till sin verksamhet och beskriver hur den påverkas.

Inför sakägarsamråden kan LRF också bjuda in till möten för att diskutera remissen och svara på frågor. 

Har ni frågor om samrådsförfarande, hur man skriver ett remissvar eller om kommungruppens arbete med dessa frågor är ni välkomna att kontakta sakkunnig tjänsteperson på LRF Syd Ida Grimlund på 010-184 26 11 eller ida.grimlund@lrf.se

För kontakt med Länsstyrelsen i Blekinge hänvisas till: Annelie Johansson 010-2240145 annelie.k.johansson@lansstyrelsen.se eller Elisabeth Dagreus 010-2240270 elisabeth.dagreus@lansstyrelsen.se

Senast uppdaterad: 2024-11-08