Skogsfrågor i LRF Jönköpings län, LRF Skåne och LRF Sydost
- Start
- Regioner
- Sydost
- Det här gör vi
- Skogsfrågor i Skåne, Sydost och Jönköping
Vi har över 75 000 skogsföretagare i Skåne, Småland och Blekinge och framförallt så består det av mindre familjeskogsbruk som vårdar skogen för kommande generationer och bidrar till den goda klimatnytta som skogen tillför. Här hittar du aktuella skogsfrågor.
Aktuellt arbete
Under våren 2024 har artskyddet varit i fokus när det gäller skogsfrågorna.
Den största utmaningen som Sveriges skogsägare har just nu är kopplat till artskyddet. Både utifrån lagstiftningen i sig, men även det som händer runtomkring, som också skapar en osäkerhet i brukandet. Till exempel inrapporteringen av arter i artportalen och den egna bevisbördan.
Strax före jul kom besked.
I Skogsutredningens delbetänkande finns flera förslag som kan skapa ett tydligt regelverk för skogen och ökad rättssäkerhet. Förslag om full ersättning till skogsägare vid inskränkningar finns, vilket är positivt för landets enskilda skogsägare vars förutsättningar de senaste åren har varit osäkra. Läs mer här.
Vi välkomnar även regeringens klargörande i regleringsbrev till Naturvårdsverket att referensarealen för att en naturtyp som ska anses ha god bevarandestatus ska utgå från 1995 års nivå, alltså inte nivåer från förindustriell tid som vi tidigare befarade. Detta har stor betydelse för 10 000-tals jord- och skogsbrukare och påverkar Sveriges implementering av EU:s Naturrestaureringslag.
LRF Jönköpings län, LRF Skåne och LRF Sydost hoppas att politiken tar ett helhetsgrepp kring de förslag som komma skall, och gör avvägningar som gynnar stabila och rättssäkra förutsättningar för landets jord- och skogsbrukare. Ett litet axplock av regionala träffar där vi lyft dessa viktiga frågor:
- Hässleholms Kommungrupp, bjöd in politiker och tjänstepersoner till ett möte vid Hovdala naturreservat.
- LRF Skåne, träffade i samband med EU-valet Patrik Jönsson (SD), och det diskuterades bland annat skogsfrågor och grön omställning.
- LRF Jönköping, Nationella skogsprogrammets årskonferens hölls på Linneuniversitetet i Växjö. Johan Nyman på plats för att diskutera de käppar som finns i det skogspolitiska hjulet med statssekreterare Dan Eriksson.
- LRF Syd spelade in synpunkter på förbättringsförslag och orosmoment till Jessica Polfjärd (M) som sitter i Europaparlamentet under en träff i skogen.
- Skogsträff i Habo med Moderater från riks, region och kommun med fokus på artskydd.
- LRF Sydost, Roger Gustafsson fick inbjudan av Kalmar Länsstyrelsen att prata inför 20 tjänstepersoner från klimat och näringsdepartementet. Han betonade vikten och betydelsen av vårat inhemska jord- och skogsbruk.
Johan Nyman, vice ordförande med ansvar för skog- och viltfrågor, LRF Jönköping:
”Jag välkomnar regeringens regleringsbrev om referensarealer och är positiv till Skogsutredningens delbetänkande. Dels för att Skogsstyrelsen föreslås som tillsynsmyndighet för alla skogsfrågor. Även att vi kan börja skönja vad EU:s Naturrestaureringslag faktiskt kommer att innebära för skogsbruket och vi kan börja arbeta mer konkret med frågan.”
Ann Marke, ledamot med ansvar för skog- och viltfrågor, LRF Skåne:
”Vi är mycket glada att politiken har lyssnat in LRF och att svenska markägare kan få möjligheten att bruka sin mark på rättvisa premisser. Inget är klart och för LRF:s del fortsätter arbetet för att sunt bondförnuft ska bli vägledande i skogsfrågorna. Det tjänar inte bara skogsägarna på utan det gör hela samhället.”
Roger Gustavsson, ordförande, LRF Sydost
”En stor lättnad att se att man lyssnar på LRF. Mycket mer måste till i framtiden men både regleringsbrev om referensarealer och delbetänkandet i Skogsstrategin kan vara ett första steg för långsiktighet och trygghet för våra enskilda skogs- och markägare.”
LRFs arbete kommer att fortsätta arbeta med artskyddet tills dess att vi ser tydliga direktiv till en artskyddsutredning och fram tills dess att regeringen också ser över alla utmaningarna med artskyddet som nu stoppar det svenska skogsbruket och möjligheterna till en grön omställning.
Det sker även aktiviteter kring artskyddet på förtroendemannanivå vilket vi är väldigt tacksamma för. Bland annat genomfördes det en Knärotssafari den 31 maj i Tuna utanför Vimmerby. En engagerad medlem som också är drabbad av artskyddets konsekvenser bjöd in brett till en dag ute i fält för att kunna diskutera och samlas kring problematiken.
Bilder från Knärotssafarin
Artskydd
Artskyddet är den absolut största frågan för LRF just nu kopplat till sakområde Skog. Så som artskyddet är utformat idag ger artskyddets förbud stora konsekvenser för hur skogens alla andra nyttor kan tillgodoses.
På alla de politikerträffar som har genomförts under året har artskyddet varit en stående punkt. Det har varit viktigt att föra fram LRFs synpunkter till alla partier och politiker på alla nivåer för att på bästa sätt förklara den problematik som artskyddet medför.
Om du är berörd av artskyddet i din skog önskar vi att du tar kontakt med oss på LRF. Genom att få kännedom om hur våra medlemmar har påverkats kan vi ha med detta i vårt näringspolitiska arbete för att kunna påverka politiken i rätt riktning. Vi finns även till för våra medlemmar i denna fråga för att kunna ge råd hur man på bästa sätt kan hantera ett förbud av sitt skogsbruk genom artskyddet.
Frivilligt skydd
LRF har under våren 2024 varit med och bevakat, kommit med inspel till remissen ”Nationell strategi för formellt skydd av natur”. Det handlar om en uppdatering av den strategi som funnits tidigare. Uppdraget till att se över strategin kommer från Skogsutredningen (2021).
LRF har haft mycket inspel gällande strategin och inväntar nu ett slutgiltigt resultat. LRF ställningstagande är bland annat det endast är frivillighet ska vara grunden vid skydd. En markägare ska alltid ha rätt att säga nej till ett formellt skydd, och då ska myndigheterna släppa ärendet.
Det fortsatta arbetet med våra länsstyrelser och skogsstyrelser kommer också att fortsätta för att implementera den nya strategin på bästa sätt.
Om du som markägare blir kontaktad av en myndighet som vill inrätta ett formellt skydd på din mark. Ta alltid kontakt med LRF så kan vi hjälpa dig framåt i ärendet.
Skogsbränder
Varje år kommer det in ett hundratal rapporter om bränder i skog och mark. Genom en filmserie på fyra delar kan skogsägare lära sig mer om skogsbränder och de olika skeendena av en brand. Filmerna "Det Brinner i min skog" har tagits fram av Länsförsäkringar i Jönköping, med LRF Jönköpings län som en av de deltagande parterna.
Del 1 - Hjälp, det brinner i min skog
Del 2 - Under kontroll, vad händer nu
Del 3 - När tryggheten behövs
Skogsstrategier i Skåne, Småland och Blekinge
Kontakt
Carin Hoflund
Regional sakkunnig. Äganderätt & Skog
Skogsnyheter
1995 nytt basår för NRL: Viktig vinst för LRF
2024-12-20
Regeringen klargör i regleringsbrevet till Naturvårdsverket att referensarealen för att en skogli...
Läs nyheten
Välkomna besked kring skogen och restaureringslagen nu inför jul!
2024-12-20
Det kom två tidiga paket till landets skogsägare...
Läs nyheten
LRFs framgångar under 2024
2024-12-20
2024 närmar sig sitt slut och det är dags att summera ett händelser...
Läs nyheten
Värmländsk skogsnestor sätter punkt för karriären
2024-12-20
1974 skrev Reidar Persson från Skillingmark i Eda sin första rapport om den globala skogssituationen. 50 år sena...
Läs nyheten
Förslag om ersättningsrätt i Skogsutredningens delbetänkande
2024-12-19
Förutsättningarna för landets skogsägare har de senaste åren varit osäkra. Avverkningsförbud, överklaganden, dyr...
Läs nyheten
Grundlagen är inte balanserad – samhällskontraktet måste gälla även för familjeskogsbruken
2024-12-19
Palle Borgström och Tomas Olsson svarar på Åsa Erikssons (S) replik om äganderätten och grundlagskommittén.
Läs nyheten
LRF Mälardalen till Socialdemokraterna vid träff i Stockholms län: "Ni måste agera nu!"
2024-12-16
Att äganderätten måste stärkas var budskapet till Socialdemokraterna när LRF Mälardalen bjöd in till samtal i No...
Läs nyheten
Välkomna besked kring skogen och restaureringslagen nu inför jul!
2024-12-20
Det kom två tidiga paket till landets skogsägare...
Läs nyheten
LRFs framgångar under 2024
2024-12-20
2024 närmar sig sitt slut och det är dags att summera ett händelserikt år. Trots en orolig omvärld har LRF kunna...
Läs nyheten
Värmländsk skogsnestor sätter punkt för karriären
2024-12-20
1974 skrev Reidar Persson från Skillingmark i Eda sin första rapport om den globala skogssituationen. 50 år sena...
Läs nyheten
LRF Skogsägarna
LRF Skogsägarna är en branschavdelning inom LRF som ansvarar för frågor om skogen. Det övergripande målet är att skapa bästa möjliga förutsättningar för ett fritt, lönsamt och hållbart skogsföretagande.