Till sidomenyn

Ett år av utmaningar och framgångar

Året inleddes med kraftfulla demonstrationer runt om i Europa. En av de främsta orsakerna var de ojämna villkoren för livsmedelsproduktion – strikta regler för EU:s lantbrukare samtidigt som importerad mat inte omfattas av samma krav. På samma gång upplever vi i Sverige en ökad detaljstyrning och administrativ börda. Genom strategiskt opinions- och påverkansarbete har vi dock skapat en bättre utgångspunkt för förändring genom dialog med politiker och myndigheter.

Ett exempel på resultat är delbetänkandet "En robust skogspolitik som ser skogen som en resurs". Där föreslås kortare handläggningstider, begränsade utredningskostnader och full ersättning vid inskränkningar i brukandet – viktiga steg för att skapa ett tydligare regelverk, stärka rättssäkerheten och förbättra skogsbrukets konkurrenskraft och långsiktighet.

Ett annat framsteg är regeringens inrättande av ett förenklingsråd och implementeringsråd, där vi har en representant i det senare. Det ger oss möjlighet att påverka hur nya och befintliga EU- och nationella regler införs och förenklas – avgörande för att minska den administrativa bördan.

Regionalt har vi arbetat med detta genom en "regelvandring" på en mjölkgård i Kalmar, i samverkan med länsstyrelsen. Där diskuterades de 862 regler som lantbrukare måste förhålla sig till, men även vikten av bättre dialog vid kontroller och möjligheter till ökad samordning. En representant från länsstyrelsen uttryckte det träffande: "Vi svär åt samma saker", vilket visar på en gemensam förståelse och öppnar för fortsatt samarbete i mindre grupper.

Detta är bara några exempel på hur vårt gemensamma påverkansarbete skapar konkret medlemsnytta. I dialogen med länsstyrelser ser vi en allt större förståelse för de gröna näringarnas betydelse, särskilt i ljuset av en orolig omvärld. Det stärker oss i vårt fortsatta arbete för ett mer konkurrenskraftigt och robust lantbruk i Sverige.

Roger Gustafsson, ordförande LRF Sydost

Till sidomenyn

Regionstyrelsen LRF Sydost

Regionstyrelsen för LRF Sydost består av nio ledamöter. 

På bilden från vänster: 

  • Conny Jacobsson - Ansvarsområden: Viltskador
  • Ronja Björkquist - Ansvarsområden: Omsorg & krisberedskap på gårdsnivå
  • Christian Horn - Ansvarsområden: Samhällsbyggnad och intrång
  • Per-Göran Sigfridsson - Ansvarsområden: Energi- och klimat
  • Roger Gustafsson - ordförande - Ansvarsområden: Miljö och vatten
  • Eleonore Nilsson - Ansvarsområden: Medlem och organisation
  • Anette Giselsson - Ansvarsområden: Skogsfrågor
  • Camilla Logarn - Ansvarsområden: Medlem och organisation
  • Per Petersson - Ansvarsområden: Skolkontakt,BiS, Kompetensförsörjning &utbildning, LRF-U
  • Stihna Johansson Evertsson (saknas på bilden) - Ansvarsområde: Livsmedel
Kontaktuppgifter till styrelsen
Till sidomenyn
LRF Ungdomen Sydost 2024

LRF Ungdomen Sydost

Är du under 36 år och medlem i LRF? Då är du också medlem i LRF Ungdomen och har möjlighet att påverka just din framtid! Som medlem får du träffa andra ungdomar med samma intressen som du.

LRF Ungdomen Sydosts styrelse 2024
Emil Ivansson, Mattias Claesson, Stina Persson, Stina Kristiansson - vice ordförande, Ronja Björkqvist - ordförande och Per Petersson. Saknas på bilden gör Tony Andersson.

Vill du komma i kontakt med oss - klicka här!
LRF Ungdomen Sydost 2024

Verksamhetsberättelse 2024

Under året har vi genomfört flera aktiviteter och engagerat oss i olika möten och aktiviteter.

 

Läs verksamhetsberättelsen här!
Till sidomenyn

Barn- och ungdomsfrågor

Det svenska jord- och skogsbruket är ett levande läromedel och en fantastisk resurs. LRF Sydost, LRF Jönköpings län, LRF Skåne och arbetar gemensamt med barn- och ungdomsfrågorna.

Några gånger om året bjuder vi in till nätverksträffar för förtroendevalda och medlemmar som är engagerade i barn- och ungdomsfrågor. Vi träffas för erfarenhetsutbyten, lyssna på intressanta föreläsare och för att diskutera aktuella barn, ungdoms, och kompetensfrågor i våra tre regioner.

Skolbesök och Bonden i skolan

Varje år genomförs 50-60 tillfällen där skolklasser i våra regioner besöker lantbrukare. LRF har ett fantastiskt material riktat till lärare och elever som heter Bonden i skolan och Skogen i skolan. Under hösten har Bonden i skolan veckorna genomförts i alla regioner. Läs mer här.

Kompetensförsörjning

I Blekinge, Jönköpings län, Kalmar län och Kronobergs län samverkar vi med regionernas respektive samordnare kring frågor om kompetensförsörjning och arbetsmarknad i de gröna näringarna. 

Arbetet med att kartlägga nuläge och möjliga framtida samverkansformer kring någon form av kompetensråd har inletts i LRF Jönköpings län och LRF Sydost. 

Läs mer om vårt arbete med barn- och ungdomsfrågor
Till sidomenyn

CAP och jordbrukspolitik

Ett bra genomförande av jordbrukspolitiken (CAP) med en kraftfull budget bidrar till att svenska lantbrukare kan fortsätta producera livsmedel. Detta ger ringar på vattnet för bland annat din ekonomi, din hälsa, din bygd och för miljön i Sverige och EU.

LRF regionalt har i flera år arbetat med påverkansarbete inför den pågående strategiska planen. Arbetet sker för att stärka jordbrukspolitiken för lantbruket i vår region och under inledningen av 2024 har LRF regionalt fört dialog med alla våra länsstyrelser kring investeringsstöden och vad vi ser för effekter av de förändringar som genomfördes tidigare.

Läs mer om vårt arbete med CAP och jordbrukspolitiksfrågor
Till sidomenyn

Energifrågor

Omställning till fossilfrihet och klimatanpassning är centrala frågor som LRF har arbetat med under året. Ett fokusområde har varit Energipaketet, där det lyfts fram att svenska lant- och skogsbrukare har potential att producera ytterligare 50 terawattimmar energi, främst från solenergi och bioenergi.

Biogas 

Under året har LRF lyft behovet av fortsatt skattebefrielse för biogas som en avgörande åtgärd. Den 29 november 2024 beslutade EU-kommissionen att skattebefrielsen för biogas ska återinföras.

Det blev även en fortsättning på gödselgasstödet, något LRF har arbetat hårt för.

LRF har dessutom genomfört en studieresa till Finland för att studera småskalig uppgradering av biogas till fordonsbränsle, och i samarbete med rådgivare har ett antal inspirationsträffar om biogas arrangerats.

Energiomställning inför EU-valet

Inför EU-valet träffade LRF Sydost ett antal potentiella parlamentariker från regionen. Energiomställningsfrågan har varit ett av de centrala teman i dessa samtal.

Webbinarier

I regionerna och på LRF riks har det anordnats ett antal webbinarium. Flera av dom är inspelade och kan ses i efterhand.

Läs mer om vårt arbete med energifrågor
Till sidomenyn

Klimat-, miljö- och hållbarhetsfrågor

Att klimatanpassa verksamheten i lantbruket är och kommer att vara en av de mest prioriterade frågorna framöver för LRFs medlemmar. Vi behöver bland annat kunna hantera för mycket och för lite vatten, bränder, stormar med mera. Vi behöver kunna hantera extremväder.

Klimatklivet

Det var ömsom vin och ömsom vatten när det gäller Klimatklivet under 2024. Först glädje över ökade medel och förlängning till 2030, följt av besvikelse när Naturvårdsverket inte fick bemyndigande för att kunna betala ut pengarna. LRF följer frågan och vi har under året arbetat riktat mot beslutsfattare för att påverka och mot medlemmar för att reda ut vad som gäller. 

Nature Restauration Law

Den 17 juni beslutade EUs ministerråd att godkänna naturrestaureringslagen, Nature Restauration Law (NRL), vilken kommer träda i kraft direkt i svensk lag. LRF har varit mycket aktivt både nationellt och regionalt i Sverige samt i EU med påverkansarbetet inför beslutet, och kommer fortsätta arbeta nationellt med frågan.

Vi välkomnar regeringens klargörande i regleringsbrev till Naturvårdsverket som kom strax före jul, att referensarealen för att en naturtyp ska anses ha god bevarandestatus ska utgå från 1995 års nivå.

Samarbete inom Klimatråden och regionala strategier

LRF deltar aktivt i Klimatråden i de flesta av länen inom LRF Syd, med representation från både tjänstemän och förtroendevalda. 

Läs mer om vårt arbete med klimat-, miljö- och hållbarhetsfrågor
Till sidomenyn

Kommungruppernas arbete

Kommungrupperna, och deras arbete med att bevaka och påverka inom den kommunala näringspolitiken, är av stor betydelse för LRFs styrka som intresse- och företagarorganisation, så att företag inom de gröna näringarna får bästa möjliga förutsättningar för tillväxt, lönsamhet och attraktionskraft i det hållbara samhället.

Kommungrupperna har ofta upparbetade kontakter och ett gott samarbete med regionstyrelsen samt andra kommungrupper så att resurserna utnyttjas på bästa sätt i frågor som berör mer än den egna kommunen, t.ex. vattenskyddsområden eller infrastrukturprojekt som väg, järnväg och ledningar.

Vill du komma i kontakt med din kommungrupp?

Kalmar - Årets kommungrupp

Under regionstämman 2023 tilldelades Kalmar kommungrupp priset för Årets kommungrupp och så här löd motiveringen:

"LRFs kommungrupp i Kalmar arbetar för att bevaka medlemmarnas intressen i kommunen. De finns med som en remissinstans samt har etablerade kontakter med kommunledningen, vilket är en viktig del i kommungruppens påverkansarbete.

Kalmar kommungrupp har under året med ledning av ordförande Helén Strandroth lett kommungruppens arbete framåt i många viktiga näringspolitiska frågor. De har under året haft flera träffar och dialoger med kommunens politiker och tjänstemän. De har bl.a engagerat sig i översiktsplanen och haft flera träffar med miljökontoret, dessutom har de haft dialog Biogas med kommunen.

Några av de konsumentaktiviteter de har deltagit på för att visa upp det svenska lantbruket är Redig Mat, på Ica Maxi, samt matmässa i Skälby.

En av de största frågorna i kommunen under året har varit det nya Natura 2000 området för fåglarna som länsstyrelsen skulle upprätta, där har de lämnat in remissyttranden samt haft flera möten för berörda medlemmar med möjlighet att träffa ansvariga på länsstyrelsen.

Vi önskar Kalmar kommungrupp lycka till med fortsatt engagemang och påverkansarbete."

Till sidomenyn

Kommunikation

Opinionsbildande kommunikation

Ett av målen för 2024 var att skriva och få publicerat minst 12 debattartiklar från våra förtroendevalda, vilket mynnade ut i 23 vid årets slut. Under 2024 publicerades våra olika debattartiklar över 180 gånger i olika tidningar, både tryckt och på webben. Totalt omnämns LRF i våra regioner i närmare 2000 artiklar under året!

Medlemskommunikation 

LRFs webb har utvecklats och om du är intresserad av ett speciellt ämne så kan du logga in på Mina Sidor och uppdatera vilka områden du är intresserad av. Då får du ett mail när LRF publicerar något om det. Logga in här!

LRFs nyhetsbrev vidareutvecklades under 2024 och ca 26 nyhetsbrev  skickades till medlemmar med nyheter både från riks och region varannan vecka. Under större delen av året har nyhetsbreven haft en öppningsfrekvens på över 55%, vilket är långt över snitt för nyhetsbrev generellt i Sverige (normalt runt 20%).

Facebook-gruppen för förtroendevalda i LRF Sydost, med syfte att stärka medlemskommunikationen och där medlemmarna i gruppen kan ta del av och publicera korta rapporter från verksamheten, och engagera varandra, har under året ökat sitt engagemang och har nu
202 medlemmar.

Mässor och event

En viktig del i kommunikationen med medlemmar och icke-medlemmar är våra fysiska mötesplatser. I år gick Elmia Lantbruk och Ostfestivalen av stapeln, två stora mässor som drar mycket folk till vår monter.  

Stort genomslag i debatten för LRF i syd
Till sidomenyn
Elmia lantbruk 2024

Mässor under 2024

ELMIA Lantbruk 2024

Det är något visst med Elmia lantbruk. I år hade mässan 21 612 besökare, som i vanlig ordning fick se blanka maskiner, fina djur och diskutera lantbruk på längden och tvären. 

Det var full fart i LRF-montern alla tre dagarna! Vi hade två tävlingar, som 175 respektive 111 besökare passade på att delta i. Vi anordnade lunchseminarier på scenen vid restaurangen i Lobby Nord alla tre dagar, om ägarskifte, grön omställning och näringspolitik. Inbjudna kommunpolitiker och -tjänstemän fick gå en vandring på temat beredskap, och Land Lantbruks reporter Göran Berglund intervjuade landsbygdsministern i vår monter. 

Under mässdagarna pratade vi med medlemmar från hela landet, om ägarskifte, viltskador, framtidens folkrörelse, lönsamhet och mycket annat. Det var även många, både unga och äldre, som ville bli medlemmar under mässan. 

Elmia lantbruk 2024
Ostfestival Öland

Ostfestivalen 27-28 september 2024

Besökare fick handla, smaka och uppleva ostar från olika delar av Sverige, och ostmässan samlade utställare som tillverkade både ost och ostrelaterade produkter på torget i Mörbylånga på Öland. Dessutom fick de även prova på olika sorters mjölk och prata om lantbrukets förutsättningar med representanter från LRF.

En av höjdpunkterna var scenframträdandet med deltagare från TV4s succéprogram "Bonde söker fru", som ägde rum på lördagen kl. 13.00. Flera av seriens gamla och nya deltagare fanns på plats, och konferenciern Jessica Bergsjö intervjuade dem på scenen inför en entusiastisk publik.

Ytterligare en nyhet för i år var ost- och dryckesprovning, som ägde rum i hembygdsgården vid torget under ledning av sommelier Eva Kallenberg. Det var en välbesökt aktivitet, och biljetterna sålde snabbt slut. 

Ostfestival Öland
Till sidomenyn

Livsmedelsfrågor

Med ökad orolighet internationellt blir det allt viktigare att ha en väl fungerande nationell livsmedelsproduktion i Sverige. Eftersom förutsättningarna skiljer sig åt mellan geografiska områden blir livsmedelsproduktion och även en viktig fråga för landets kommuner. Ett första steg är att förstå hur livsmedelsproduktion och konsumtion förhåller sig till varandra lokalt och därefter se vilka insatser som kan göras.

Försörjningsbalanser

Flera kommuner inom LRF Sydost har tagit fram så kallade försörjningsbalanser. Under 2024 så har Blekinge tagit fram försörjningsbalanser för samtliga kommuner. Liknande arbete pågår i Kalmar och Jönköping. I Kronoberg togs det fram under 2023.

En försörjningsbalans är en utredning som en kommun gör för att ta reda på hur man ligger till med livsmedelsförsörjningen till människor och djur inom sin kommun. Detta arbete har drivits på av LRF inom den nationella livsmedelsstrategin och är nu verklighet. 

Gårdsrundor 2024

Under hösten 2024 anordnades gårdsrundorna i länen Kalmar, Kronoberg, Blekinge och Jönköping den 14-15 september.

Läs mer om vårt arbete med livsmedelsfrågor

Kalmar läns livsmedelsstrategi

Under 2024 påbörjades arbetet med att ta fram en ny livsmedelsstrategi för länet. Det arbetet kommer att pågå även under 2025. Referensgruppen träffades i maj och består av ett antal aktörer från de olika leden i livsmedelsledet och deras synpunkter har betytt oerhört mycket för den nya strategin.

Under året har en utvärdering av Kalmar läns livsmedelsstrategi genomförts utvardering-av-kalmar-lans-livsmedelsstrategi.pdf

Dessutom har Livsmedelsstrategin tagit in en ny samarbetspartner; Hushållningssällskapet Kalmar, Kronoberg och Blekinge. 

Läs mer om livsmedelsstrategin i Kalmar län

Kronobergs läns livsmedelsstrategi

MAT 2024 gick av stapeln vecka 38 då ett antal aktiviteter anordnades i centrala Växjö på teatertorget med livsmedelsfrågor i centrum. Seminariedagar anordnades under 20-21 september samt ett stort mattorg dukas upp i centrum.

LRF Sydost var mycket involverad i kunskapsdagarna med Beredskap som tema, där Jeanette Elander satt med i panelen. Matberedskap, vildsvin och Redig Mat från Trakten på MAT2024 - Lantbrukarnas Riksförbund

SM i Mathantverk genomfördes i Växjö den 19 - 20 september. Eldrimner står bakom evenemanget.

Region Kronoberg har haft ett projekt tillsammans med LRF och länsstyrelsen där syftet var att stärka handlarna och se till att fler lokala produkter hamnar på butikernas hyllor.

Läs mer om livsmedelsstrategin i Kronoberg

Blekinge läns livsmedelsstrategi

Arbetet med att komplettera livsmedelsstrategin blev klart under hösten 2024. Det är livsmedelsförsörjning, beredskap och ekologisk produktion som kommer att komplettera arbetet.

I arbetet med den regionala livsmedelsstrategin har LRF ett bra samarbete med de offentliga köken och kommunernas landsbygdsutvecklare vilket särskiljer Blekinge.

Den 17 juni presenterades regionens samtliga försörjningsbalanser och ett arbete har inletts för för att se över försörjningsbalanserna. Detta arbete kommer att ske i samarbete med våra kommungrupper.

Läs mer om livsmedelsstrategin i Blekinge

Redig Mat från Trakten - ett samarbete mellan ICA Maxi och LRF Sydost

LRF Sydost har ett samarbete med ICA Maxi i regionen. Under namnet "Redig mat från trakten" ska mat från regionen synliggöras i butikerna. Det långsiktliga målet är att bredda utbudet och få en högre andel svenska råvaror i butiken.

Under året har ansvariga från kommungrupperna tillsammans med butikerna genomfört 23 evenemang under året för att lyfta svensk mat och livsmedelsberedskap. 

Läs mer om Redig Mat från Trakten
Till sidomenyn

Lokalavdelningar och medlemsrekrytering

Det lokala engagemanget är organisationens nyckel och bidrar till den så viktiga gemenskapen.

Under 2024 hade LRF Sydost 110 lokalavdelningar och vid årets slut hade LRF Sydost 13 080 medlemmar.

Stadgeändringar

I maj fattade riksförbundsstämman beslut om att anta nya stadgar för LRF idell förening. Vilket betyder att medlemmen får sin hemvist i en stadgebunden kommunavdelning och kan vara medlem  i en lokalavdelning eller tillhöra en Lokal grupp. Stadgeändringen regionalt sker först efter att regionstämman har beslutat om att anta nya stadgar på stämman 2025.

På grund av stadgeändringen har förtroendevalda bjudits in till digitala möten med syfte att informera om vad lokalavdelningarna behöver göra och när. Frågor från lokalavdelningarna har varit många, framför allt gällande aktivitetsstöd. Vilket regionstyrelsen har beslutat att göra om men fortfarande behålla. Stödet ska uppmuntra lokalavdelningarna att skapa gemenskapsskapande aktiviteter för medlemmarna.  
Läs mer om stadgeändringen här!

Grillåda till sommaraktiviteten

Succén kom tillbaka – under 2024 bjöd LRF på en grillåda till sommaraktiviteten! Många lokalavdelningar tog chansen och beställde till sin sommaraktivitet. Lådan innehöll olika sorters korv, potatissallad, läskande drycker, äppelmuffins och tallrikar/bestick.
Flertalet lokalavdelningar i LRF Sydost utnyttjade erbjudandet och anordnade sommaraktiviteter för medlemmarna! 

Möjlighet till egna profilprodukter till lokalavdelningen

Det fanns även 2024 möjlighet mot självkostnadspris att trycka upp egen beachflagga, samt beställa profilkläder för kommande aktiviteter i lokalavdelningen. Regionkontoren hanterade servicen.

Läs mer om vårt arbete med lokalavdelningar och medlemsrekrytering
Till sidomenyn

Omsorgsfrågor

LRF har värderingar och riktlinjer som ska garantera en hållbar livsmedelsproduktion. I produktionen är det människans ansvar att garantera en god omsorg om djur och vi har en moralisk skyldighet att behandla djuren ansvarsfullt och med respekt. Vi anser att det är ägaren och skötarna som är grunden för en god djurvälfärd.

Inom hela LRF har vi ett arbete för omsorg, eftersom våra regioner ser olika ut och arbetar på lika olika sätt skiljer sig arbetet åt mellan regionerna. 

Under våren 2024 anordnades ett webbinarium för medlemmar på temat psykisk ohälsa. 

Läs mer om vårt arbete med omsorgsfrågor
Till sidomenyn

Politiskt påverkansarbete

En viktig del i LRFs regionala påverkansarbete är möten med politiker och tjänstemän på olika nivåer. Det handlar dels om att öka beslutsfattarnas kunskap om medlemsföretagens förutsättningar och visa att vår näring är en framtidsbransch värd att satsa på, men även om att lyfta och föra dialog kring aktuella näringspolitiska frågor.

Här kan du se ett urval av genomförda träffar med politiker och tjänstemän. 

Här kan du läsa mer om våra debattartiklar under året

EU kandidater på gårdsbesök på Qvisingsö

Den 9 juni var det val till EU och inom LRFs region Sydost fanns det flera kandidater som aspirerade på platserna till parlamentet. I syfte att föra dialog om de gröna näringarnas villkor och behov anordnade LRF Sydost ett gårdsbesök och tog upp ämnen som är viktiga för de gröna näringarna just nu. Självförsörjning och beredskap, skogen och artskydd samt generationsväxling.

Läs mer

Holmgren vill se fler småskaliga lantbruk genom förändrad jordbrukspolitik i EU

I syfte att föra dialog om de gröna näringarnas villkor och behov anordnade LRF Sydost ett gårdsbesök för kandidater som aspirerar på en plats i parlamentet och tog upp ämnen som är viktiga för de gröna näringarna; självförsörjning och beredskap, skogen och artskydd samt generationsväxling.

EU parlamentarikern för Miljöpartiet tillika meteorologen Pär Holmgren besökte lantbruket Magdegärde utanför Gullabo. Det blev en bra dialog mellan politiken och bönder med fokus på att öka lönsamheten i lantbruket och minska regelbördan.

Läs mer
Kullgren nyhet Växjö

Kullgren på besök i Växjö

Kullgrens Sverigeturné landade även i Växjö och så klart var LRFs kommungrupp där med ordförande Emil Ångman i spetsen för att ta emot ministern och ställa frågor.

Läs mer
Kullgren nyhet Växjö
Näringsdepartementet på Öland

Klimat- och näringsdepartementet på besök i världsarvet

Den 19 september var Roger Gustafsson, ordförande för LRF Sydost, inbjuden av Länsstyrelsen i Kalmar län för att tala inför en grupp bestående av tjugo tjänstepersoner från både klimat- och näringsdepartementet. En mycket givande dag blev summeringen.

Läs mer
Näringsdepartementet på Öland
Till sidomenyn

Skogsfrågor

Vi har över 30 000 skogsföretagare i Småland och Blekinge och framförallt så består det av mindre familjeskogsbruk som vårdar skogen för kommande generationer och bidrar till den goda klimatnytta som skogen tillför.

Artskydd

Den största utmaningen som Sveriges skogsägare har just nu är kopplat till artskyddet. Både utifrån lagstiftningen i sig, men även det som händer runtomkring, som också skapar en osäkerhet i brukandet. Till exempel inrapporteringen av arter i artportalen och den egna bevisbördan.

LRF kommer att fortsätta arbeta med artskyddet tills dess att vi ser tydliga direktiv till en artskyddsutredning och fram tills dess att regeringen också ser över alla utmaningarna med artskyddet som nu stoppar det svenska skogsbruket och möjligheterna till en grön omställning.

Det sker även aktiviteter kring artskyddet på förtroendemannanivå vilket vi är väldigt tacksamma för. Bland annat genomfördes det en Knärotssafari den 31 maj i Tuna utanför Vimmerby. En engagerad medlem som också är drabbad av artskyddets konsekvenser bjöd in brett till en dag ute i fält för att kunna diskutera och samlas kring problematiken.

Skogsutredningen

I början av 2024 tillsatte regeringen en ny Skogsutredning då man ansåg att skogsutredningen från 2021 saknade många viktiga delar. 
LRF har under året arbetat aktivt med inspel och påverkan av det som ska finnas med i utredningen.

I december 2024 presenterades ett delbetänkande där vi kunde se att många av LRFs önskemål fanns med. Det finns flera förslag som kan skapa ett tydligt regelverk för skogen och ökad rättssäkerhet. Förslag om full ersättning till skogsägare vid inskränkningar finns, vilket är positivt för landets enskilda skogsägare vars förutsättningar de senaste åren har varit osäkra. Läs mer här.

Under 2025 fortsätter arbetet med att påverka frågorna och ståndpunkterna i skogsutredningen som ska presenteras i sen helhet i augusti 2025. 

Ett litet axplock av regionalt påverkansarbete där vi lyft dessa viktiga frågor:  

  • LRF Syd spelade in synpunkter på förbättringsförslag och orosmoment till Jessica Polfjärd (M) som sitter i Europaparlamentet under en träff i skogen. 
  • LRF Sydost, Roger Gustafsson fick inbjudan av Kalmar Länsstyrelsen att prata inför 20 tjänstepersoner från klimat och näringsdepartementet. Han betonade vikten och betydelsen av vårat inhemska jord- och skogsbruk. 
Läs mer om vårt arbete med skogsfrågor
Till sidomenyn

Bilder från Knärotssafarin

Skogsstrategier i Småland och Blekinge

Smålands skogsstrategi
Blekinges skogsstrategi

Till sidomenyn

Sydrabatten - en regional medlemsförmån!

LRF Sydost, LRF Jönköpings län, LRF Skåne lanserade under 2024 en regional gemensam medlemsförmån. Rabatten är ytterligare en förmån, utöver våra övriga LRF rabatter och erbjudanden genom Samköp. Medlemsrabatten går under namnet Sydrabatten.

Under året har medlemmarna fått rabatterade priser hos Skånes djurpark, Allabodar.se och vid flera tillfällen erbjudits exklusivt deltagande vid träffar med hästtema. Sydrabatten utvecklas vidare och utökas under 2025. 

Läs mer
Till sidomenyn

Vattenfrågor

Sveriges jord- och skogsbrukare har sjöar, vattendrag, kustavsnitt och grundvattenmagasin på och i anslutning till sina marker som de värnar. Frågor som LRF jobbar med kan bland annat handla om vattenbrist, bevattning, övergödning, dikesunderhåll, vattenskyddsområden med mera.

En tillräcklig tillgång på friskt vatten är inte bara en förutsättning för mänskligt liv, det är också avgörande för att kunna odla, föda upp djur och bedriva andra verksamheter inom det gröna näringslivet. 

En stor del av arbetet inom verksamhetsområdet ”vatten” handlar om att hjälpa medlemmar i regionerna med olika frågor kopplat till vatten samt att på olika sätt ha en dialog med länsstyrelserna, Jordbruksverket och andra myndigheter. 

Regionalt arbete med vattenfrågor

LRF har under året haft flera möten med Länsstyrelsen i Kalmar där frågor om vattenuttag och föreutsättningar för att anlägga bevattningsdammar har diskuterats.

I Blekinge har man haft utmaningar kring hantering av förslag på flera nya vattenskyddsområden i Sölvesborg och i Karlskrona kommun engagerade frågan om vattenskyddsområde längs med Lyckebyån och i Saleboda kommungrupp och lokalavdelningar. Utanför Ljungby har man kraftsamlat och hanterat förslag om vattenskyddsområden genom att bjuda in till informationsmöten med tjänstemän och politiker från kommunen och engagerat berörda att yttra sig över förslagen.

Ett stort engagemang har lagts ner av medlemmar och förtroendevalda och visar på hur viktigt det är att LRF får vara en del tidigt i diskussionerna.

Den 25 april anordnade vi ett webbinarium om lagar och regler kring uttag av vatten.

Läs mer om vårt arbete med vattenfrågor
Till sidomenyn

Viltskadefrågor

Sedan 2021 har ett antal lokalavdelningar arbetat med referensburar för att mäta viltskador. Under 2023 startade ett burprojekt som initierats av LRF Riks och regionala medel tillfördes för att genomföra tre större mätningar. 

2024 års skördebortfall: 

Under 2024 fortsatte vi mäta skördebortfallet i Dalhem och Kalmar och vi kunde notera en minskning av skador i både vall och spannmål.

Skadorna är dock fortsatt extremt stora med 9 % i höstvete och 22 % på första skörden av vall och 21 % i andra skörden.

På samma sätt, som att vi tidigare sett ökande procentuella skador när det varit torka, kan denna minskning kanske förklaras av att det varit en god växtsäsong och antagligen mycket naturligt foder i markerna.

Det upplevs också vara en ökad avskjutning i området och viss skyddsjakt har bedrivits vilket förhoppningsvis borgar för fortsatt minskning av skadorna under kommande växtsäsong. Projektet fortsätter på denna plats även 2025. 

LRF har beslutat om toleransnivåer på 4 procent skördebortfall på gårdsnivå, och 2 procent på nationell nivå. 

Läs mer om vårt arbete med viltskadefrågor
Till sidomenyn

Äganderätt

LRF:s personal i regionerna Skåne, Sydost och Jönköpings län arbetar gemensamt med ägande- och brukanderättsfrågorna, vilket ger både bredd och spetskompetens inom området.

Remisser

En stor del av arbetet med ägande- och brukanderättsfrågorna handlar om att hantera och svara på remisser. Under 2024 har vi har hanterat 165 remisser och besvarat 44. 

Skyddad natur

LRF har under våren 2024 varit med och bevakat, kommit med inspel till remissen ”Nationell strategi för formellt skydd av natur”. Det handlar om en uppdatering av den strategi som funnits tidigare. Uppdraget till att se över strategin kommer från Skogsutredningen (2021).

Tanken med den nya strategin är att skydd av natur ska vara frivilligt och markägarinitierat. Detta är självklart positivt, men myndigheterna kommer då också ställa allt högre krav på att markägare skickar in områden som de vill skydda på sin fastighet. Detta kräver samverkan och förståelse. Därför arbetar LRF fortsatt aktivt med frågan gällande implementering av strategin.

Under 2024 har vi hanterat 34 remisser och besvarat 10 rörande skyddad natur.

Utgångspunkten i vårt arbete är att alla markägare i Sverige ska känna sig trygga i att värna och utveckla den biologiska mångfalden utan risken att förlora rätten till sin mark. Det som vi har lagt extra fokus på under 2024 är att samla in information om naturreservat och biotopskydd från markägare för att få med oss berättelser om skötsel och dialog i framtida påverkansarbete.

Effektiv och lönsam naturvård

I Sydost drivs projektet Effektiv och lönsam naturvård som arbetar för en förändring av modellen för skyddad natur och hur markägare ska kunna tjäna pengar på sina naturvärden. Läs mer om projektet här.

Fastighetsgränser

Under året har LRF, hållit ett webbinarium om fastighetsgränser som blev LRFs mest välbesökta, och som sedan har resulterat i fler åtaganden med webbinarier och fysiska föreläsningar. LRF har också arbetat fram ett utbildningsmaterial inom gränsvård i fyra delar, som finns tillgängligt för LRF:s medlemmar.

Läs mer om vårt arbete med äganderättsfrågor
Till sidomenyn

Webbinarier

Vi arbetar för att sprida kunskap! Som en del i detta har vi under 2024 anordnat webbinarier inom olika ämnen. En del av webbinarierna har varit öppna även för icke medlemmar, och ibland har vi samarbetat över flera av LRF:s regioner i landet. Här kan du se vilka ämnen vi har berört under året:

  • Skogspolitiken
  • Avtal och ersättningar vid byggnation av allmänna vägar
  • Fastighetsgränser & arkivforskning
  • Varg
  • Export och LRF:s exportstrategi
  • Regelförenkling
  • Klimatklivet
  • AI och internet of things i de gröna näringarna
  • EU-valet, viktigare än man kan tro!
  • Lagar & regler kring vattenuttag
  • EU, LRF och din röst som växtodlare
  • Energilagring med batterier
  • Gör kris till ett avstamp för framtiden
  • Biogas ger beredskap och självförsörjning av el, värme och fordonsgas
Se webbinarierna här
Till sidomenyn

Regionstämman 2024

LRF Sydosts regionstämma gick av stapeln den 19 mars. 2024 var det dags för Norra Kalmar län att stå värd och stämman hölls på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. Vid start hade knappt 200 fullmäktige registrerat sig! Sofia Nilsson, Flaka och Per-Åke Svensson, Rumskulla var stämmoordförande respektive vice stämmoordförande och guidade fullmäktige genom valen och de tjugoen motionerna. 

Stämman inleddes med de sedvanliga valen. Ordförande Roger Gustafsson fick ytterligare ett års förtroende, vilket han tackade för. Regionstyrelsen utökades med en person genom att LRF Ungdomens två representanter nu blev ordinarie. Tre nya ledamöter hälsades välkomna; Conny Jakobsson, Gamleby, Camilla Logarn, Värends Nöbbele och Per Petersson, Giseryd. Fredrik Persson avgick från styrelsen efter många års idogt arbete.

Motionsbehandlingen vidtog och tjugoen motioner behandlades. Mest diskussioner uppkom under LRF Ungdomens motion om vildsvin. Övriga motioner hanterades snabbt och effektivt. Nya ämnen för i år var krisberedskap och krigsplacering.

Därefter kom Paul Christensson från LRFs riksförbundsstyrelse upp på scen och föredrog om Framtidens folkrörelse. Sen serverades det lunch; raggmunk/rårakor med fläsk, givetvis med lokalproducerade varor från bland annat Axelssons i Aby och Håkans utegrisar.

Efter detta tog ytterligare en Paul plats på scenen, nämligen Paul Robertsson, VD på Hushållningssällskapet i Kalmar, Kronoberg och Blekinge. Paul höll ett väldigt intressant föredrag med rubriken Försörjningsberedskap byggs i samverkan. 

Motionsbehandlingen fortsatte efteråt.

Fyra röster om stämman

Läs mer om LRF Sydosts stämma 2024

Västra Torsås LRF fick motta priset som Årets Lokalavdelning!

Västerviks kommungrupp fick motta priset som Årets Kommungrupp

Alla silvernålsmottagere: Jan Åke Gunnarsson, Torsten Palmgren, Eva Johansson Engdahl, Rose-Marie Winquist, Fredrik Persson, Ronnie Adolfsén och Lena Stenemo

Till sidomenyn

Vi är många som arbetar för dig som medlem

Maria Lindsäth

Maria Lindsäth

Regionchef

Kristina Yngwe

Kristina Yngwe

Vice regionchef

Anita Persson

Anita Persson

Regional sakkunnig. Företagande, Livsmedel, Upphandling, FoI, CAP, Kompetensråd

Carin Hoflund

Carin Hoflund

Regional sakkunnig. Äganderätt & Skog

Claes Kullman

Claes Kullman

Regional folkrörelseutvecklare. Kommungrupper & lokalavdelningar Skåne, medlems & organisationsfrågor

Dan Sandberg

Dan Sandberg

Regional sakkunnig. Äganderätt, viltskador, jordbrukspolitik

Emma Fransson

Emma Fransson

Regional sakkunnig. Miljö & myndighetsutövning

Eva Söder

Eva Söder

Regional folkrörelseutvecklare. Kommungrupper Jkpg/Sydost, medlems & organisationsfrågor

Helena Elmquist

Helena Elmquist

Regional sakkunnig. Energi, klimat & hållbarhet

Ida Grimlund

Ida Grimlund

Regional sakkunnig. Vatten

Lisa Hartelius

Lisa Hartelius

Regional folkrörelseutvecklare. Lokalavdelningar Jönköping/Sydost, LRF Ungdomen

Malin Lyckekull

Malin Lyckekull

Särskilt ansvarig för beredskap och omsorgsfrågor.

Markus Asp

Markus Asp

Regional kommunikatör. Press Skåne. Projektledare Kommungruppspaketet

Peter Olsson

Peter Olsson

Regional folkrörelseutvecklare, medlemsrekrytering, LRF Ungdomen, Skolkontaktsansvarig

Sara Andersson

Sara Andersson

Regional sakkunnig. Samhällsbyggnad och infrastruktur

Sara Bref

Sara Bref

Regional kommunikatör. Press Jönköpings län, Jönköping

Sarah Ejermark

Sarah Ejermark

Regional kommunikatör. Press Sydost. Redig Mat med ICA Maxi

Senast uppdaterad: 2025-02-03