LRF Sydosts regionstämma kommer att hållas tisdagen den 25 mars på på Växjö konserthall. Här hittar du den information som du behöver - vi fyller på allt eftersom. Välkommen!

Till sidomenyn

Preliminärt program

Tisdag 25 mars kl. 10.00 – 17.00 

09.00 Fullmäktigregistrering och kaffe 

17.00 Avslut 

 

 

Till sidomenyn

Kallelse och Anmälan till stämman

Kallelse

Du som fullmäktige kommer att få kallelse utskickad via e-post. Gå gärna in och kontrollera att dina kontaktuppgifter och den e-post du angett på ditt medlemsskap är rätt. Detta gör du på "mina sidor". 

Du hittar även kallelsen längre ner på sidan under Stämmodokument.

Anmälan till stämman

Fullmäktige och gäster anmäler sitt deltagande senast 14/3 till medlemsservice@lrf.se eller 010-184 40 00

Till sidomenyn

Föreslagna nya ledamöter

Till sidomenyn Till sidomenyn

Vad har hänt med Sydosts motioner från stämman 2024?

Nedan följer en samlad lägesrapport över de motioner som behandlades på LRF Sydosts regionstämma 2024.

Riksförbundsstyrelsen beslutade:

·     att motionerna anses besvarade med vad riksförbundsstyrelsen anfört.

Vad har hänt?

Ett omfattande förnyelsearbete är pågående inom LRF. I enlighet med stämmans beslut kommer riksförbundsstyrelsen återkomma med ett beslutsunderlag till riksförbundsstämman i maj 2024.

Anna Iwarsson anna.iwarsson@lrf.se

Riksförbundsstyrelsen beslutade:

·       att med bifall till motionernas intentioner uppdra åt riksförbundsstyrelsen att arbeta för att en uppdaterad livsmedelsstrategi starkt präglas av ett genomförandeperspektiv där olika åtgärder har direkt betydelse för beslut på gårdsnivå om ökad livsmedelsproduktion samt

·       att LRF i arbetet med en uppdaterad livsmedelsstrategi prioriterar konkurrenskraftsfrågan, det aktiva produktionsbruket och dess förutsättningar samt är tydlig i kommunikationen kring detta, såväl internt som externt.

Vad har hänt?

Regeringen har ännu inte lämnat besked om hur den uppdaterade livsmedelsstrategin kommer att se ut. Hittillsvarande uttalanden från departementet pekar på att regeringen skulle återkomma under kvartal 1 2024. LRF trycker på för att regeringen ska tala om vad man vill med livsmedelsstrategin. Det är viktigt att få besked om en inriktning eftersom många parallella processer kring exempelvis livsmedelsberedskap och klimat/miljö pågår.

Lars-Erik Lundkvist lars.erik.lundkvist@lrf.se

Riksförbundsstyrelsen beslutade:

·       att med bifall till motionens intentioner uppdra åt riksförbundsstyrelsen att ta initiativ och följa upp så att det i livsmedelsstrategin tas in att skadorna på jord- brukets grödor minskas, så att viltskadorna gröda inte överstiger 2 procent per år på nationell nivå.

Vad har hänt?

LRF har i förslag till regeringen om den kommande livs- medelsstrategin redogjort för viltskadesituationen, både vad gäller skador i växtodlingen och rovdjursskador i animalieproduktionen. LRF har i skrivelsen krävt att LRF:s toleransnivåer bör antas som nationella toleransnivåer, d.v.s. för skador på grödor högst 4 procent årliga skador på gårdsnivå och högst 2 procent årliga skador på nationell nivå. Regeringen har tidigare aviserat att besked om livsmedelsstrategin kommer i april 2024.

Anders Wetterin anders.wetterin@lrf.se

Stämman beslutade:

·       att med bifall till motionens intentioner uppdra åt Riksförbundsstyrelsen att arbeta för: Att beslut om avsättning av natur ska stå i proportion till förmågan att fullfölja naturskyddets mål samt 

·       att skyddsformer ska vara flexibla och att eftersatt skötsel ska kunna leda till upphävt skydd och återgång till aktivt skogsbruk

Vad har hänt?

Myndigheterna har på uppdrag av regeringen föreslagit utvecklade former för formellt skydd och naturvårdsavtal. Har finns några förslag som ökar flexibiliteten. Förslagen är dock otillräckliga.

Även i miljömålsberedningen har man ett uppdrag att utvärdera formerna för områdesskydd och eventuellt föreslå förändringar. Man ska också föreslå hur vi ska leva upp till våra internationella åtaganden vilket påverkar hur mycket natur som ska avsättas. LRF driver på för förändringar i motionens riktning i detta forum.

Gunnar Lindén gunnar.linden@lrf.se

Stämman beslutade:

·       att med bifall till intentionerna i motionens första yrkande uppdra åt riksförbundsstyrelsen att bevaka och förutse nya affärsmodeller för naturvård/skydd som stärker skogsvårdens lönsamhet och som levererar bra naturvård tillsammans med brukande samt  

·       att med bifall till intentioner i motionens andra yrkande uppdra åt riksförbundsstyrelsen att bevaka diskussioner om finansiering och administration.

Vad har hänt?

Frågan bevakas.

Gunnar Lindén gunnar.linden@lrf.se

Stämman beslutade:

·       att med bifall till motionernas intentioner uppdra åt riksförbundsstyrelsen att arbeta för de justeringar av jordförvärvslagen som behövs i syfte att bevara balansen mellan olika ägarkategorier.

 

Vad har hänt?

LRF kommer att delta aktivt i den nyligen tillsatta utredningen av jordförvärvslagen. Utredningens uppdrag är att bedöma om investeringsintensiva jordbruksföretag som bedrivs i aktiebolagsform bör kunna ges tillstånd att förvärva viss jordbruksmark, att, om det bedöms möjligt, lämna förslag som innebär att förvärv genom testamente omfattas av prövning enligt jordförvärvslagen samt att analysera och anpassa bestämmelserna om tillstånd till förvärv av lantbruksegendom i glesbygd till dagens förhållanden.

Åsa Hill asa.hill@lrf.se

Stämman beslutade:

·       att med bifall till intentionerna i motionens första, andra och fjärde yrkande uppdra till riksförbundsstyrelsen att fortsätta arbeta i enlighet med LRFs rovdjurspolicy där målet för vargstammen är minsta möjliga stam utifrån de juridiska förutsättningarna för förvaltningen, samt synliggöra oron bland djurägare samt  

·       att motionens tredje yrkande anses besvarat med vad riksförbundsstyrelsen anfört  

·       att belysa och driva frågan om full kostnadskompensation för alla merkostnader som uppkommer efter ett angrepp även efter två veckor.

Vad har hänt?

LRF arbetar för en mindre vargstam. Regeringen har i uppdrag till Naturvårdsverket begärt att verket ska redovisa hur det så kallade referensvärdet, minsta tillåtna antal vargar, ska kunna sänkas. Om möjligt ned till 170 vargar. Verket ska redovisa svar på regeringsuppdraget den 30 juni 2024. LRF följer och påverkar verkets arbete. LRF arbetar fortsatt för full kostnadskompensation i enlighet med LRF:s Rovdjurspolicy. Påverkansarbetet är riktat mot Naturvårdsverket och Viltskadecenter. Viltskadecenter har verkets uppdrag att ge länsstyrelserna rekommendationer om ersättningar efter rovdjursangrepp.

Anna Irani anna.irani@lrf.se

Stämman beslutade:

·       att med bifall till intentionerna i första yrkandet i motionen uppdra åt riksförbundsstyrelsen att fortsätta påverka Livsmedelsverket så att regelförenklingar genomförs och att riksklassningsmodellens vägledningar tillämpas med ett företagsfrämjande perspektiv samt 

·       att med bifall till intentionerna i motionens andra yrkande uppdra åt riksförbundsstyrelsen att arbeta för att när myndigheter tar fram nya regelverk ska de föregås av omfattande risk- och konsekvensanalyser så att de inte blir hinder i utvecklingen av en resilient livsmedelsproduktion i hela landet.

Vad har hänt? 

LRF Lokal mat och dryck har under året upparbetat en konstruktiv dialog med både Livsmedelsverket och Regeringskansliet, angående de konsekvenser den nya riskklassningsmodellen riskerar medföra. LRF har bland annat pekat på farhågorna att företagen kan komma att överge sina av Livsmedelsverket utfärdade EU-godkännanden, och övergå till kommunal tillsyn istället. Det har lett till positivt resultat, då Livsmedelsverket inför införandet av modellen justerat ned rikttiden för kontroll för samtliga verksamheter under 100 ton. Detta medför en stor lättnad i kontrollavgift för en långt större grupp av LRFs medlemmar med småskalig livsmedelsförädling än vad som var gällande tidigare.   

Ett ytterligare positivt resultat är att företagen i modellen från start kommer klassas med god efterlevnad, till skillnad mot tidigare modell, om inte tillsynsmyndigheter kan visa på skäl att göra annan bedömning. Även denna del minskar kontrollavgiften för företagen. Det återstår dock fortfarande arbete med att förbättra riskklassningsmodellen. Vid införandet den 1 januari 2024 är den fortfarande svårtolkad och de kontrollbeslut som delgivits företagen är behäftade med otydligheter och felbeslut. Flera kommuner runt om i landet avvaktar med att utfärda nya kontrollbeslut, sannolik för att modellen är svårbegriplig även för dem. LRF kommer fortsatt att arbeta för att modellen behöver göras om då den inte möter regeringens uppdrag vad gäller regelförenkling, bland annat i den av regeringen tillsatta utredning En översyn av kontrollorganisationen och finansieringen av kontroll i livsmedels- kedjan för att förenkla för företag, där LRF medverkar i utredningens expertgrupp, och där ett av uppdragen är att föreslå anpassningar för små verksamheter. 

Anna Kaijser anna.kaijser@lrf.se  

Stämma vartannat år

LRF Sydost har, efter beslut på regionstämma, skickat en motion till riksförbundsstyrelsen angående att genomföra stämmor vartannat år. Skrivelsen tar upp både regionstämmor och riksförbundsstämman. I skrivelsen påtalas att stämmor varje år är tids- och resurskrävande och att de strategiskt viktiga frågorna för LRFs medlemmar endast ändras marginellt över tid. Stämmor vartannat år skulle också innebära ett mer långsiktigt arbete med besluten från region- och riksförbundsstämman och öppna upp för att arrangera aktiviteter för medlemmar som det inte finns tid och resurser för i dagsläget.

Riksförbundsstyrelsens svar:

Det finns goda argument både för stämmor vartannat år och för stämmor varje år. Argumenten för stämmor vartannat beskriver LRF Sydost väl i sin skrivelse. Argumenten för stämmor varje år är i första hand möjligheten för varje medlem att med en tätare regelbundenhet kunna påverka LRFs utveckling genom att skriva motioner och genom att välja sina företrädare. Läs hela svaret här!

Till sidomenyn

Verksamhetsberättelse LRF Sydost 2024

 

 

Till sidomenyn Till sidomenyn

Har du frågor om stämman? 

Kontakta Eva Söder eva.soder@lrf.se, 010- 184 42 64

Varmt välkomna!

Regionstyrelsen LRF Sydost

Senast uppdaterad: 2024-12-16