Livsmedelsstrategin i Kronobergs län
- Start
- Regioner
- Sydost
- Det här gör vi
- Livsmedelsfrågor i LRF Jönköpings län och LRF Sydost
- Regionala livsmedelsstrategier
- Livsmedelsstrategin i Kronobergs län
Aktiviteter under 2024
MAT 2024 kommer att gå av stapeln under vecka 38 då ett antal aktiviteter anordnas i centrala Växjö på teatertorget med livsmedelsfrågor i centrum. Seminariedagar anordnas under 20-21 september samt ett stort mattorg dukas upp i centrum.
Svenska mästerskap i Mathantverk kommer att genomföras i Växjö den 19 - 20 september. Eldrimner står bakom evenemanget.
Region Kronoberg har haft ett projekt tillsammans med LRF och länsstyrelsen där syftet var att stärka handlarna och se till att fler lokala produkter hamnar på butikernas hyllor.
Information om Kronobergs livsmedelsstrategi
Livsmedelsstrategin i Kronoberg har en Facebook-sida där du kan följa arbetet. Här hittar du den!
Strategidokumentet i sin helhet finns att ladda ner här, via länsstyrelsens hemsida.
Vilka mål ska strategin leda till?
Visionen är att skapa bra råvaror, god mat samt utvecklingsmöjligheter och framtidstro för de gröna näringarna i Kronoberg. Livsmedelsstrategin beskriver vägen och åtgärderna som behövs för att nå dit!
Vilka omfattas av strategin?
Livsmedelsstrategin ska vara inkluderande och omfattar därför hela livsmedelskedjan med storskalig-, småskalig-, ekologisk- och konventionell produktion.
Varför behövs en gemensam livsmedelsstrategi?
Det underlättar att ha ett stödjande dokument för att kunna genomföra de föreslagna åtgärderna som behövs i länet.
Livsmedelsstrategin består av fem effektmål, vilka?
- Konsumenterna ska ha god kunskap om Kronobergs livsmedelskedja
- Framtidstro för de gröna näringarna
- Skapa fler företag och jobb, samt ökad volym och kvalitet inom livsmedelsförädlingen
- Livsmedel från Kronoberg i de offentliga köken
- Gott samarbete, kunskapsutbyte och logistik mellan aktörerna
Hur kommer vi märka av livsmedelsstrategin?
Det behövs cirka fem år för att genomföra strategin, men några aktiviteter som planeras är ökad marknadsföring av lokalproducerade varor och jordbruksutbildningar, praktikplatser på gårdar, studiebesök hos producenter, nätverksträffar inom livsmedelsbranschen mm.
Förverkliga Kronobergs livsmedelsstrategi
Arbetet med Kronobergs livsmedelsstrategi har under perioden 2017-06-30—2023-03-31 genomförts via projektet ”Förverkliga Kronobergs livsmedelsstrategi” i samarbete med Länsstyrelsen Kronoberg, Region Kronoberg och Destination Småland med finansiering från bl a landsbygdsprogrammet.
Det här har gjorts inom livsmedelsstrategin 2019 - 2024
2023 - Vi genomförde ett antal träffar för småskaliga slakterier och de årliga evenemanget MAT 2023 genomfördes. Möten genomfördes även med lokala ICA butiker för att informera dem om livsmedelsstrategins arbete.
2022 - Landshövdingen kallade till ett strategiskt samtal på residenset den 26 april inom ramen för livsmedelsstrategin. Inbjudna var representanter från LRF, branschföreningar, banker, foder- och växtföretag,
Livsmedelsproduktionen har välförtjänt fått en plats i beredskapsfrågan. Situationen vi nu är i har sin utgångspunkt i fyra olika pågående händelser: klimatförändringar och hållbarhet mot framtiden, biologisk mångfald, pandemin och dess effekter och till sist kriget i Ukraina.
2021 - I samverkan med Kronobergs Fåravelsförening har en enkätförfrågan till fårproducenter i länet genomförts. Svaren visar att för de som vill utöka eller börja med får, är närheten till ett slakteri och att transporter, styckning och paketering samt att transport av skinnen fungerar på ett bra sätt viktigt.
Region Kronoberg planerar en Inspirations- och Nätverksträff för gårds- och dagligvarubutiker på landsbygden i slutet av maj.
Planering av utformningen av MAT2021 startade alla redan i januari och om restriktionerna i pandemin har luckrats upp så blir det en hel vecka full med olika aktiviteter.
Den 3 juni 2020 genomförde Kalmar och Kronobergs livsmedelsstrategier en gemensam kunskapsdag för första gången. Ett digitalt förmiddagspass med både regionala inslag från de två samverkansparterna samt Näringsdepartementet, Tillväxtverket och Jordbruksverket.
2020 blev två av våra län blir fokuslän för Eldrimners arbete. Det blir en riktigt kvalitativ satsning på livsmedelsutvecklingen i våra områden.
Läs mer på Livsmedelsutveckling Sydost. Följ på Facebook för tips om vad som är på gång.
Under 2019 har vi bland annat gjort en kartläggning av primärproducenter, förädlare, butiker, restauranger och offentliga kök för att därefter skapa gemensamma mötesplatser för dem. Mötesplatserna har varit i form av träffar och dialogmöten med syftet att knyta kontakter, lära av varandra och få inspiration. Vad vi förstått har det varit en aha-upplevelse för många att det finns så många olika aktörer i branschen t.o.m inom den egna kommunen som man inte har haft kännedom om. Vi har generellt för få livsmedelsförädlare i Kronobergs län och jobbar därför med att få upp intresset och kunskapen kring förädling.