
Livsmedelsfrågor i LRF Jönköping och LRF Sydost
- Start
- Regioner
- Sydost
- Det här gör vi
- Livsmedelsfrågor i LRF Jönköping och LRF Sydost
Vi är vad vi äter. Och det vi äter påverkar hur landets beredskap ser ut. Maten som produceras i fredstid är det som finns att tillgå i kristid. Ät för Sverige, från Sverige!
Aktuella frågor
Regler inom lantbruket
Ska vi bönder klara av vårt samhällsviktiga uppdrag att öka produktionen av mat, samtidigt som klimatavtrycket per måltid ska minska behövs snabba förändringar som gör verklig skillnad på gårdsnivå. Politisk handling är nödvändig för att vända utvecklingen, och det behövs nu.
Ska vi producera mat eller fylla i blanketter? Sveriges bönder kämpar med en allt tyngre regelbörda. Nu måste regeringen agera.
I LRF Jönköping och LRF Sydost har vi genomfört regelvandringar med myndigheter där vi förklarar och utbildar beslutsfattare om lantbrukets regelbörda.
https://www.lrf.se/nyheter/lyckad-dag-om-regler-och-kontroller-i-lantbrukarens-vardag/
https://www.lrf.se/nyheter/vi-svar-at-samma-saker-lyckad-regelvandring-pa-kimramala-gard/
Kompetensförsörjning
Inom de gröna näringarna har vi kompetensbrist i alla led och livsmedelsområdet är inget undantag. På gårdsnivå och i förädlingsleden behövs kompetens. LRF Syd har ett nära samarbete med regionernas kompetensansvariga och ser det som en påverkanskanal. Det här är en av de viktigaste frågorna framåt för att vi ska kunna driva livsmedelsproduktionen framåt.
Försörjningsbalanser
Flera kommuner inom LRF Jönköping och LRF Sydost har tagit fram så kallade försörjningsbalanser. Under 2024 så har Blekinge tagit fram försörjningsbalanser för samtliga kommuner. Liknande arbete pågår i Kalmar och Jönköping. I Kronoberg togs det fram under 2023.
En försörjningsbalans är en utredning som en kommun gör för att ta reda på hur man ligger till med livsmedelsförsörjningen till människor och djur inom sin kommun. Detta arbete har drivits på av LRF inom den nationella livsmedelsstrategin och är nu verklighet.
Med ökade oroligheter internationellt blir det allt viktigare att ha en väl fungerande nationell livsmedelsproduktion i Sverige. Eftersom förutsättningarna skiljer sig åt mellan geografiska områden blir livsmedelsproduktion och även en viktig fråga för landets kommuner. Ett första steg är att förstå hur livsmedelsproduktion och konsumtion förhåller sig till varandra lokalt och därefter se vilka insatser som kan göras.
Exportfrågor
LRF har en exportstrategi sen i februari 2024. Regionalt har vi arrangerat ett webbinarium om export och vi anordnar studiebesök i exportfrämjande syfte.
Livsmedelsfrågor i LRF Jönköping och LRF Sydost
Idag är varannan tugga vi äter i Sverige importerad. Detta trots att vi har goda förutsättningar för att driva klimatsmarta och hållbara lantbruk. Här finns information om våra livsmedelsstrategier men också om de andra aktiviteter vi genomför för att öka den svenska matproduktionen och stödja våra bönder.

Redig Mat från Trakten
LRF Sydost har ett samarbete med ICA Maxi i regionen. Under namnet "Redig mat från trakten" ska mat från regionen synliggöras i butikerna. Det långsiktliga målet är att bredda utbudet och få en högre andel svenska råvaror i butiken.

Om svensk mat
LRF anser att det är bra att riksdagen fattat beslut om en nationell livsmedelsstrategi som har ett övergripande mål om att öka den svenska livsmedelsproduktionen. Nu behöver takten öka i genomförandet av strategin.

Regionala livsmedelsstrategier
Blekinge -, Kalmar - och Kronobergs län har sina egna strategier för livsmedelsproduktion. Här kan du läsa om vad de syftar på och vilket arbete som görs inom dem.
Nyheter

Vi svär åt samma saker! – lyckad regelvandring på Kimramåla gård
2024-10-10
Länsstyrelsen i Kalmar och LRF Sydost bjöd in till en gemensam ”regelvandring” på Jörgen Petterss...
Läs nyheten

Implementeringsrådets första insats mot ökad regelbörda
2025-04-17
Regeringens Implementeringsråd har nu lämnat sina första underlag t...
Läs nyheten

Redig Mat med rötterna på Ekne Gård – familjeföretaget som odlar för framtiden
2025-04-14
Genom att ta kontroll över hela livsmedelskedjan – från jord till b...
Läs nyheten
Vem ska bli Årets matentreprenör i länet?
2025-04-11
Varje år delar LF Jönköping ihop med oss på LRF, Science Park, Smålands turism och Hushållningssällskapet ut pri...
Läs nyheten
RING! Så svarar vi
2025-04-10
De regionala sakkunniga hos LRF Väst finns för dig som medlem när du behöver stöd och vägledning kring frågor so...
Läs nyheten
Redig Mat från Trakten – tio år av lokal mat och starkt samarbete
2025-04-07
Ett decennium av samverkan för svensk mat - Redig Mat från Trakten fyller tio år. Det framgångsrika samarbetet m...
Läs nyheten
Dispens från kravet på nedmyllning av stallgödsel
2025-04-07
LRF Skåne har skickat in ansökningar om dispens från kravet på nedmyllning av stallgödsel vid risk för vinderosi...
Läs nyheten

Implementeringsrådets första insats mot ökad regelbörda
2025-04-17
Regeringens Implementeringsråd har nu lämnat sina första underlag till Sveriges förhandlingar i EU om två försla...
Läs nyheten

Redig Mat med rötterna på Ekne Gård – familjeföretaget som odlar för framtiden
2025-04-14
Genom att ta kontroll över hela livsmedelskedjan – från jord till bord – är familjen bakom Ekne Gård en självkla...
Läs nyheten

Vem ska bli Årets matentreprenör i länet?
2025-04-11
Varje år delar LF Jönköping ihop med oss på LRF, Science Park, Smålands turism och Hushållningssällskapet ut pri...
Läs nyheten
Kontakta oss
Anita Persson har hand om livsmedelsfrågor och Emma Fransson arbetar med regelförenkling. Hör gärna av dig!

Anita Persson
Regional sakkunnig. Företagande, Livsmedel, Upphandling, FoI, CAP, Kompetensråd

Emma Fransson
Regional sakkunnig. Miljö & myndighetsutövning
Folkfest på LRF:s Ostfestival i Mörbylånga
Årets upplaga av Ostfestivalen går av stapeln den 27 - 28 september i Mörbylånga på Öland. Allt under den stora Skördefesten.
Tidigare har besöksantalet uppgått till nära 20 000 personer på det lilla torget i Mörbylånga. Redan nu har utställarna börjat anmäla sig. Detta är ett evenemang man inte får missa.
Gårdsrundor
Under hösten 2024 kommer gårdsrundorna att anordnas i länen Kalmar, Kronoberg, Blekinge och Jönköping under helgen 14-15 september.
Allt med koppling till regional mat, livsmedelsproduktion, massor av konsumentaktiviteter och gårdsbesök.
2024 genomförs Gårdsrundan i Jönköping, Matrundorna i Kalmar och Kronoberg och en Gårdsbutikrunda i Blekinge.