Vägfrågor i LRF Jönköpings län, LRF Skåne och LRF Sydost
- Start
- Regioner
- Sydost
- Det här gör vi
- Ägande- och brukanderättsfrågor LRF Jönköpings län, LRF Skåne och LRF Sydost
- Vägfrågor i LRF Jönköpings län, LRF Skåne och LRF Sydost
Markägarna har den värdefullaste resursen för att kunna utveckla samhället och bygga samhällsviktig infrastruktur – alltså mark.
Vägfrågor i LRF Jönköpings län, LRF Skåne och LRF Sydost
LRF är positiv till byggande av samhällsviktig infrastruktur men under förutsättning att de som bedriver näringsverksamhet på landsbygden ska kunna fortsätta med det på ett hållbart och säkert sätt. En ny eller en ombyggd väg kan får stora konsekvenser för markägaren. För LRF är det viktigt att arronderingen inte försämras, att fastighetens olika delar inte skärs av från varandra och att jordbruksmark inte tas i anspråk. De som planerar och bygger behöver vara lyhörda till förslag från berörda markägare för att underlätta deras brukande.
Om LRF kommungrupp vill yttra sig över ett vägprojekt kan våra sakkunniga vara behjälpliga. Även du som markägare kan få tips av en sakkunnig om din mark berörs av vägprojektet.
Vad kan/bör du som markägare göra om du berörs av ett vägprojekt?
Planering, samråd
Ta del av den information som finns om projektet och delta på möten som berör projektet. Ställ de frågor du vill ha svar på!
Tänk till hur projektet kommer påverka din mark gällande brukandet av marken, arrondering, anslutningsvägar, överfarter osv.
Tänk trafiksäkerhet för dig och dina medtrafikanter. Hur påverkas trafiken på en 1+2 väg av långsamtgående trafik? Avfarter/påfarter? Vilka alternativa vägar finns, om det finns några eller bör det byggas av Trafikverket för att få en hållbar lösning?
Hur planeras det för mötesfickor, rondeller med fasade kanter, stolpar, vägbulor och avsmalningar? LRFs skrift Bonde på väg beskriver olika situationer och lösningar.
Byggandet
Ställ krav på Trafikverket att din verksamhet ska fungera även under byggnationstiden. Vad behövs för att din verksamhet ska fungera
Dokumentera hur det såg ut innan bygget, om det skulle uppstå en skada är det bra att kunna visa med foton före och efter.
Avställningsytor för maskiner, schaktmassor mm, ska vara avtalade med dig som markägare i förväg och du ska få ersättning för att du upplåter dem.
Det är alltid beställaren, alltså Trafikverket, som har ansvaret. Det är de som beställer och betalar för jobbet som entreprenören gör. Som markägare är det Trafikverket du ska ha kontakt med om något blir fel. Trafikverket ska se till att det rättas till och är de som ska ha kontakt med entreprenören. Trafikverket behöver också veta när deras entreprenörer gör fel.
Efter anläggandet
Kontrollera så att det blev så som du avtalat med Trafikverket samt att du fått ersättning utbetald. Om en skada har uppstått är det viktigt att du så snart den upptäcks tar kontakt med Trafikverket.