LRF anser att formellt områdesskydd i första hand ska ske efter frivilliga överenskommelse med markägare. Här kan du läsa mer om skyddad natur och intrång.

Till sidomenyn

Skyddad natur

Vi arbetar dagligen med frågor kopplat till skydd av natur, detta genom kontakt med myndigheter och markägare i olika ärenden, svarar remisser och driver påverkansarbete. Frivillighet kring skydd av natur är a och o då äganderätten är stark i Sverige, ofta har skog och mark stora ekonomiska och emotionella värden för de enskilda markägarna. God kommunikation med markägaren ska vara utgångspunkten för myndigheternas arbete, detta för att skapa förtroende och bra dialoger för framtiden.Utgångspunkten är att alla skogsägare i Sverige ska känna sig trygga i att värna och utveckla den biologiska mångfalden utan risken att förlora rätten till sin skog och mark. 
LRF anser att man i större omfattning bör arbeta med tidsbegränsande naturvårdsavtal och flexibla skyddsformer, vilket också kräver en högre ersättning än vad som gäller idag. 

Exempel på skyddsformer

  • Naturreservat
  • Natura 2000
  • Naturvårdsavtal
  • Nyckelbiotoper
Till sidomenyn

Natura 2000

Nu pågår ett arbete med att uppdatera bevarandeplaner i ett flertal Natura 2000-områden. Länsstyrelserna har fått detta uppdrag på grund av nationella planen för omprövning av vattenkraften (NAP) som kommer att ske i Sverige under kommande år. Många gånger har inte bevarandeplanerna uppdaterats sedan Natura 2000-områdets bildande.

Ett Natura 2000-område bildas för att området inte ska försämras eller för att skyddade arter ska störas störs på ett betydande sätt. I samband med områdets skyddande så upprättar myndigheten också en bevarandeplan där en beskrivning av områdets bevarandesyfte, bevarandemål, tänkbara hot, skötsel och skydd.

Oftast så landar ett Natura 2000-områder i restriktioner för dig som markägare vad man får göra och inte göra inom ett område. Vid en risk för en betydande påverkan på området kan man som markägare/ verksamhetsutövare söka tillstånd för din planerade åtgärd. 

Aktuellt just nu

En av de bevarandeplanerna som ska uppdateras nu är den för Alsteråns vattensystem. Den nya föreslagna planen ligger ute som remiss och kan besvaras fram tills den 20e september. Läs mer om det här!

Till sidomenyn

Biotopskydd och stenmurar

LRF har arbetat aktivt med frågan i många år både på regional nivå och på riksnivå. Den vanligaste orsaken där det generella biotopskyddet ställer till problem är skyddade stenmurar och odlingsrösen i anslutning till jordbruksmark. Naturvårdsverket har en omfattande vägledning för hur bestämmelserna om det generella biotopskyddet ska tolkas, där det till exempel framgår att ett skydd av ett odlingsröse kan inträda när fem stenar har legat i en hög i ett år.

LRF arbetar fortsatt för en översyn av Naturvårdsverkets riktlinjer och relevanta regelverk enligt följande:

  • En högre lägstanivå för vad som är dispenspliktigt.
  • Enklare dispens när biotoper flyttas
  • Större hänsyn till de lokala förutsättningarna och värdet av rationellt brukande
  • Miljönytta och  livsmedelsproduktion måste gå hand i hand
  • Kompensatoriska åtgärder ska beaktas i större utsträckning vid dispensprövningar.

Inom ramen för det regelförenklingsprojekt som LRF deltar i tillsammans med Tillväxtverket och Hushållningssällskapet genomfördes en workshop med Naturvårdsverket den 1 november 2022 som resulterade i flera medskick om hur biotopskyddet kan förenklas.

Till sidomenyn

Kontakta oss

Har du frågor, problem eller funderingar kring skydd av natur? Ta gärna kontakt med oss på regionkontoren så ska vi försöka hjälpa dig!

Dan Sandberg

Dan Sandberg

Regional sakkunnig. Äganderätt, viltskador, jordbrukspolitik

Carin Hoflund

Carin Hoflund

Regional sakkunnig. Äganderätt & Skog

Senast uppdaterad: 2024-06-25