Översikts- och detaljplaner i LRF Jönköpings län, LRF Skåne och LRF Sydost
- Start
- Regioner
- Sydost
- Det här gör vi
- Ägande- och brukanderättsfrågor LRF Jönköpings län, LRF Skåne och LRF Sydost
- Översikts- och detaljplaner i LRF Jönköpings län, LRF Skåne och LRF Sydost
Eftersom en ny mandatperiod startade hösten 2022 så pågår det arbete med översiktsplaner och planeringsstrategier i många kommuner. LRFs kontor får inte alltid utskick från kommunerna, det är därför viktigt att du som berörd markägare hör av dig om du tycker att LRF borde agera. Detsamma gäller detaljplaner.
Översiktsplan
Alla kommuner ska ha en aktuell översiktsplan. Översiktsplanen ska visa inriktningen för mark- och vattenområden i hela kommunen samt visa hur det byggda miljön kan bevaras, utvecklas och användas. En översiktsplan är inte juridiskt bindande. Senast två år efter att en ny mandatperiod börjar ska en planeringsstrategi tas fram utifrån gällande översiktsplan alternativt ska en ny översiktsplan antas.
Översiktsplanen består av planbeskrivning och plankarta, samt planeringsunderlag som stödjer de ställningstaganden som finns i översiktsplanen.
När en översiktsplan tas fram ges alla som bor i kommunen tillfälle att yttra sig över förslaget under såväl samråd som granskning. Att ta fram en helt ny översiktsplan tar oftast flera år. Som markägare är det viktigt att ta del av förslaget till översiktsplan och inkomma med synpunkter om ens mark påverkas. Även om översiktsplanen inte är juridiskt bindande så ligger den till grund för framtida beslut såsom detaljplanering, byggnation och verksamhetsutveckling.
LRF kommungrupp kan lämna synpunkter på de översiktsplaner som kommer ut på samråd och inom regionen finns det sakkunniga som kan hjälpa till. Under granskningen bevakar vi att LRFs synpunkter under samrådet har tagits om hand. LRF yttrar sig över översiktsplanen utifrån de gröna näringarna och landsbygdsperspektivet.
Detaljplan
Detaljplanen avser ett mindre område och är mer detaljerad än översiktsplanen. Det som står i detaljplanen är juridiskt gällande när till exempel bygglov ska beviljas. Plankarta och planbeskrivningen är de rättsligt gällande dokumenten.
Kommungrupperna har en god lokalkännedom och det är de som bestämmer om LRF som organisation ska skicka in ett yttrande över en detaljplan. Regionkontoret har sakkunniga som kan bistå kommungruppen, eller vägleda dig som berörd markägare om du har frågor eller behöver hjälp.
LRFs ståndpunkt är att jordbruksmark inte ska tas i anspråk för exploatering. Vidare ska planläggning inte inverka negativt eller inskränka på pågående verksamheter inom jord- och skogsbruket.