Till sidomenyn

Kärleken till den skånska maten

LRF Skåne har beslutat att avsluta projektet och att kommunikation med konsumenter ska ske i linjen, med de verktyg vi har idag och i samarbete med andra aktörer inom regionen.  Det kan var tex. Bönder i stan, Skånes matfestival m fl.

Resultatet i projektet har gett ringar på vattnet. Tex. Har kommuner hittat lokala matföretag. De små förädlingsföretagen har knutit kontakter med regionala logistikföretag, som sedan lämnat anbud och som idag lämnar lokal mat till de offentliga köken i olika kommuner.  Det förs också dialoger mellan kockar. Tex. Region Skånes satsning på hållbar mat, där också lokalt företag har fått frågan via regionalt logistikföretag för att kunna leverera mat till regionens sjukhus.

Vår logga med hjärtat ser vi återkomma tex i Skånes mejeriers reklam, men och i Region Skånes kommunikation om Skånes livsmedelsproduktion.

Till sidomenyn

Projektets aktiviteter

Aktiveter i projektet har varit är en Facebooksida Kärleken till den skånska maten här har LRF Skåne publicerat faktabaserade inlägg om skånsk mat som riktar sig till konsumenter som vill lära sig om hur maten produceras. Thure Lagerståhl har figurerat i ett antal filmer där han bland annat besöker olika gårdar och för en dialog med bonden om hur maten blir till på ett inspirerande och roligt sätt. Denna sida har följts av 1300 följare.

Det finns även en sluten Facebookgrupp för matnördar med samma namn, som lyckats attrahera över 1600 medlemmar. Här utbyter konsumenter matrecept, inspirerar varandra med bilder och filmer, tips om var man kan köpa speficika produkter med mera. Gruppen invigdes våren 2021 och sker i samarbete med Skånska kockars förening.

Det har även upprättats slingor som består av ett antal skyltar på befintliga vandringsleder omgivna av fält. På skyltarna finns en QR-kod kopplad till en film som visar produkten från jord till bord och vad man kan göra med råvaran. Filmerna berättar också om biologisk mångfald och våtmarker.  

https://youtu.be/mfB67tSnyfc?feature=shared

https://youtu.be/ZpJOpxD7Ld8?feature=shared

https://youtu.be/JddosqReNj0?feature=shared

Till sidomenyn

Galakväll 2023

För andra året i rad genomförde LRF Skåne Kärleken till den skånska matens galakväll fredagen den 20 oktober på Bosjökloster i Höör.

Kvällen inleddes med en föreläsning om livsmedelsberedskap där Markus Björklund, beredskapsdirektör från Länsstyrelsen Skåne, föreläste för inbjudna gäster för bland annat styrgruppen för den skånska livsmedelsstrategin samt regionpolitiker från riksdagspartierna. Därefter hyllades våra duktiga företagare inom de gröna näringarna i Skåne som under året tilldelats olika utmärkelser. Branscher och producentföreningar har själva fått inkomma med vilka som prisats eller tilldelats utmärkelser under året och givetvis vill LRF Skåne framföra sina gratulationer.

Under kvällen fanns även möjlighet för gästerna att nätverka och samtala med både LRF Skånes regionstyrelse och representanter för LRF Ungdomen Skåne för att skapa och utveckla relationerna.

Pristagarna som hyllades och gratulerades för sina insatser var:

Årets Miljö & hållbarhetspris i Skåne 2022 Mylla Matmarknad, Jens Thulin & Matilda Jarbin

Årets Skånska nötköttsföretagare, Löderups Växt AB, Martin & Emma Andersson

Årets guldäpple, Lidens fruktodling, Ing-Marie och Göran Göransson

Årets livdjursföretagare Gris 2023, Löderups gris, Johan Thuresson

Priset för Årets bästa bagge i Skåne 2023, Gräsljunga gård, Mikael & Annika Pettersson

Årets mjölkföretagare 2023, allra flest felfria år, Komstagården, Roland, Eva, Emil Persson & Emelie Svensson

Årets Bonde 2023 Gunnarshögs Gård, Erik Nilsson & Anja Persson

Matgalan 2023
Pristagarna på scen under galakvällen i oktober 2023.
Till sidomenyn

MatGalan 2022

Den 21-22 oktober 2022 bjöd LRF Skåne in till en MatGala med tillhörande matmarknade på Bosjökloster i Höör. MatGalan var den första festliga tillställningen i Kärleken till den skånska matens regi. MatGalan tillägnades att lyfta och uppmärksamma skånsk mat och dess företagare. Det blev två fantastiska dagar med matutställare, föredrag, tävlingar och upptåg. 

MatGalan bestod av två delar. En del är matmarknaden, där fö­retagare som odlat och förädlat skånska och svenska råvaror lät besökaren uppleva smaker och ­dofter. Samtidigt arrangerades aktiviteter i lärande syfte för offentliga kök och givetvis alla konsumenter.

Nästa del var galakvällen, där vi hyllade de företagare inom matproduktionen som på något sätt fått en belöning eller utmärkelse under 2022. Här bjöd vi in personer som är viktiga för skånsk livsmedelsproduktion. MatGalan ska göra skillnad!

Matmarknaden bestod av drygt 20 utställare med närproducerade skånska och svenska produkter som lockade cirka 1000 handlarsugna besökare under två dagar. Under dagarna arrangerades även olika målgruppsanpassade seminarier. 27 stycken representanter från Skånes kommuner fick tips och tricks om nya sätt att upphandla livsmedel. Isabel Moretti, VD på Svenskt kött håll föredrag om "Har vi råd att säkra den svenska/skånska maten tillsammans med Per Frankelius, forskare på Linköpings universitet. 

Galakväll
Under fredagskvällen samlades elva pristagare, som representerade stora delar av vår produktion, på stora scenen till ljudet av Nick Borgens ”We are all the winners”.
Österlens popmajs, matmarknaden
Marie Malmqvist från Österlens Popmajs samt Anja Persson och Linus Bengtsson från Gunnarshögs gård var mycket nöjda med arrangemanget.
Föredrag offentliga kök
LRF Ungdomen Skåne representerade av Björn Beckman och Madeleine Nilsson, inledde under rubriken ”Offentliga kök i ett hållbarhetsperspektiv” ett samtal där alla kunde vara med. Moderator var Rose-Marie Winqvist, LRF Syd.
Senast uppdaterad: 2024-05-02