Kommungrupper i Skåne
- Start
- Regioner
- Skåne
- Det här gör LRF Skåne
- Kommungrupper i Skåne
Kommungrupperna har en viktig roll i LRFs organisation eftersom många beslut som berör företagare inom de gröna näringarna fattas på kommunal nivå. Här kan du uppdatera dig på det arbete som genomförs i och med kommungrupperna.
Aktuellt arbete
Kommungrupperna, och deras arbete för att bevaka och påverka inom den kommunala näringspolitiken, är av stor betydelse för LRFs styrka som intresse- och företagarorganisation, så att företag inom de gröna näringarna får bästa möjliga förutsättningar för tillväxt, lönsamhet och attraktionskraft i det hållbara samhället.
Kommungrupperna har ofta upparbetade kontakter och ett gott samarbete med regionstyrelsen samt andra kommungrupper så att resurserna utnyttjas på bästa sätt i frågor som berör mer än den egna kommunen, t.ex. vattenskyddsområden eller infrastrukturprojekt som väg, järnväg och ledningar.
En samlad verktygslåda för kommungrupperna i påverkansarbetet
Inom ramen för Projekt Kommungruppspaketet, som LRF Syd arbetade med under 2024 för att stärka kommunavdelningarnas roll, har vi nu samlat en omfattande verktygslåda för er i kommungruppen.
På den här sidan hittar ni värdefulla resurser som:
- LRFs kommunala reformagenda – en vägledning för strategiskt påverkansarbete.
- Påverkansplaner – för att strukturera och prioritera era insatser
- Kommunstatistik – med nyckeltal och analyser för er kommun och län
- Inspelade lunchwebbinarier – inspiration och kunskap i aktuella ämnen
- Stödmaterial kring processer, samråd och remisser
Och mycket mer! Utforska materialet och hitta verktygen som kan stärka ert arbete och skapa verklig påverkan på kommunal nivå.
Elever i Klippans kommun fick en närmare titt på livsmedelskedjan
Den 9 september samlades elever och personal från Klippans kommun för att delta i ett inspirerande evenemang på Bjärhus. Under dagen fick 450 deltagare en unik inblick i livsmedelskedjan, tack vare ett samarbete mellan flera aktörer. Kommunstyrelsens ordförande, Anna Andresen (M), deltog och betonade vikten av att barnen lär sig var maten kommer ifrån.
– Klippan är en liten kommun på landsbygden, men det är inte alltid man vet varifrån mjölken kommer, sade hon.
Evenemanget lyfte inte bara kunskapen om matens ursprung utan också samverkan mellan olika intressenter, med förhoppningen om att göra detta till en återkommande tradition. Ett fantastiskt initiativ av förtroendevalda och personal som skapar engagemang för framtiden!
Bönder i stan lockade till Ystad
Bönder i stan är ett årligt LRF-evenemang i Ystad som i år ägde rum den 5 juli. Evenemanget syftar till att föra samman stad och land genom att visa upp lokala lantbruksprodukter och ge besökarna en chans att uppleva livet på landet. Här berättar Maria Andersson, en av de ansvariga, om årets evenemang och dess framgångar.
Läs mer!Kommungruppen i Eslöv mötte kommunen för diskussion om översvämningar och framtida samarbete
Under torsdagen den 26 september möttes Eslövs kommungrupp och representanter från Eslövs kommun för att diskutera vinterns översvämningar och kommunens arbete med de områden som ofta drabbas.
Läs mer!En härlig dag på landet i Hässleholm för 5-klassare
Den 11 september arrangerade Hässleholms kommungrupp sin årliga aktivitet för 5-klassare i Hässleholms kommun, en aktivitet man arrangerat sedan 2007, med mellan 300-500 elever årligen. Från början var man på Olahus, men på senare år har man flyttat aktiviteten till Önnestadsgymnasiet.
Läs mer!Kommungrupperna bjöd in politiker och tjänstepersoner till Borgeby fältdagar
Under Borgeby fältdagar bjöd kommungrupperna in politiker och tjänstepersoner på kommunal nivå till en träff med fokus på kostnader för grön omställning. Diskussionerna gav även utrymme för aktuella frågor från respektive kommun. Deltagare inkluderade kommungruppernas ledare, LRF Skånes ordförande Maria Hofvendahl Svensson, vice ordförande Henrik Gudmundsson, Marcus Söderlind från LRF:s riksförbundsstyrelse och regionchef Maria Lindsäth.
Läs mer!Intervjuer med våra kommungrupper
Inför varje nyhetsbrev ringer vi upp kommungruppsordföranden eller andra förtroendevalda i Skåne för att höra om vad som är på gång. Här kan du läsa alla intervjuerna.
Hallå där!
Paul Leteus, ordförande i Kävlinge kommungrupp
Mats Adamsson, ordförande i Bromölla kommungrupp
Bo Göran-Hansén, ordförande Eslövs kommungrupp
Mats Persson, ordförande i Östra Göinge kommungrupp
Anne-Marie Wemmert, ordförande i Båstads kommungrupp
Jörgen Johansson, ordförande i Malmö kommungrupp
Camilla Hansson, ordförande i Lunds kommungrupp
Krister Nilsson, ordförande i Bjuvs kommungrupp
Jörgen Bengtsson, ordförande i Sjöbo kommungrupp
Pål Nilsson, ordförande i Kristianstads kommungrupp
Ola Reslow, ordförande i Simrishamns kommungrupp
Mats-Ola Persson, ordförande i Hässleholms kommungrupp
Peter Kristoffersson, ordförande i Perstorps kommungrupp
Eva-Karin Hempel, ordförande i Vellinge kommungrupp
Pernilla Wahlquist, ledamot i Helsingborgs kommungrupp
Magnus Gustafsson, ordförande i Örkelljunga kommungrupp
Håkan Svensson, ordförande i Tomelilla kommungrupp
Daniel Nylander, ordförande i Landskrona kommungrupp
Bengt Nilsson, ordförande i Ängelholms kommungrupp
Hans Thorell, ordförande i Trelleborgs kommungrupp
Henrik Gudmundsson, ordförande i Klippans kommungrupp
Anders Edbro, ordförande i Osby kommungrupp
Lars Törner, ordförande i Helsingborgs kommungrupp
Skånes kommungrupper är organiserade i fyra hörn
Kommungrupperna i LRF Skåne är organiserade i fyra områden (fyra hörn) som skall matcha den organisation som Region Skåne och Skånes kommuner arbetar efter.
Sydväst - Burlöv, Eslöv, Höör, Kävlinge, Lomma, Lund, Malmö, Staffanstorp, Svedala, Trelleborg och Vellinge.
Sydost - Skurup, Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystad
Nordväst - Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga.
Nordost - Bromölla, Hässleholm, Hörby, Kristianstad, Osby och Östra Göinge.
Vår- och höstmöten för de fyra hörnen under 2024
Nordost
Den 2 april hölls ett vårmöte för nordöstra hörnet på Ekerödsrasten utanför Hörby, där 80 LRF-medlemmar deltog. Glenn Oredsson introducerade föreläsarna, där Sverker Göranson talade om Rysslands krigsföring och Sveriges väg in i Nato, samt betydelsen av ett starkt samhällsförsvar där lantbruket spelar en viktig roll. Per Lindahl diskuterade vikten av att öka produktionen i Sverige, och Markus Hoffman belyste lantbrukets sårbarhet vid brist på viktiga insatsvaror. Föreläsningarna följdes av engagerade frågor och diskussioner.
Den 22 november samlades 70 medlemmar på Helgegården i Skepparslöv. Hans Holmstedt från Lyckeby presenterade företagets tillväxt och potatisstärkelsens globala efterfrågan, medan Ulf Johansson från IKEA talade om hållbar råvaruförsörjning och skogsbruk. Diskussionerna berörde även hot mot skogsägare och LRF:s stöd. En engagerande kväll som uppskattades av deltagarna!
Sydväst
Den 13 maj 2024 höll LRF Skåne ett vårmöte i sydvästra hörnet på Hurva Gästis, där ett stort antal medlemmar deltog. Maria Hofvendahl-Svensson, LRF Skånes ordförande, välkomnade deltagarna och berättade om framtidens folkrörelse. Ida Grimlund, sakkunnig i vattenfrågor, informerade om LRF:s arbete med vatten, medan Henrik Djerv föreläste om markavvattningsföretag och Katinka Hessel Thell, hydrogeolog, talade om vattenuttag.
Den 20 november hölls höstmöte för medlemmar i Sydväst på ett fullsatt Hurva Gästis, med beredskap som tema. Helen Nilsson från regionstyrelsen hälsade välkomna, och LRF Syds vice regionchef Kristina Yngwe presenterade utredningen Livsmedelsberedskap för en ny tid och LRF:s ställningstaganden. Deltagarna fick även lyssna till Hugo Malm från SLU, som talade om livsmedelsberedskap på gårdsnivå. Stämningen var på topp, och när maten serverades möttes den av applåder från medlemmarna – en mycket lyckad kväll!
Sydost
Den 17 maj 2024 samlades ett 40-tal deltagare i Bollerup för ett vårmöte i sydöstra hörnet, trots konkurrens från fältvandring och potatissättning. Temat för kvällen var områdesskydd och hur det påverkar landsbygdsföretagande. Helena Andreasson från LRF Riks informerade om EU:s förslag om restaurering av natur och de krav det kan innebära för markåterställning. Johan Niss från Länsstyrelsen Skåne talade om riksintressen för naturvård. Deltagarna fick också ta del av information från Lantmännen och Scan om nya produkter och initiativ.
Den 25 oktober samlades 50 deltagare till höstmöte i sydöstra hörnan, trots potatis- och betupptagning. Frida Vännman Kvantenå inledde, och Kristina Yngwe presenterade beredskapsutredningen med fokus på lantbrukets roll i livsmedelsberedskap. Sparbanken Syd gav ekonomiska perspektiv, och medlemmarna diskuterade kommunvis över kaffe. Mötet präglades av samverkan och betonade livsmedelsproduktionen som en framtidsbransch.
Nordväst
Under sommarmötet den 30 maj i Nordvästra hörnet diskuterades vatten och diken. Ida Grimlund, sakkunnig på vatten, gav en uppdatering om vad som är på gång inom området. Föreläsare från HIR och Tyrens bidrog med sina expertkunskaper och svarade på deltagarnas frågor.
Den 27 november samlades över 80 medlemmar på Hotell Erikslund för ett medlemsmöte. Regionordförande Maria Hofvendahl Svensson inledde med en uppdatering om aktuella frågor, och kommungruppsordförandena presenterade sig. Nils Carlsson och Kristian Nilsson från Länsstyrelsen Skåne talade om invasiva arter och värdetrakter, och Anders Wendel från Combitech avslutade med en inspirerande föreläsning om omvärldsläget och beredskap kopplat till livsmedelsförsörjning.
Ett urval av kommungruppsaktiviteter
Lunds kommungrupp och Tornahäradgille Hushållningssällskapet bjöd in till gemensam träff med medlemmar den 14 mars. Marcus Hoffman från LRF var inbjuden att prata om ”Vad händer när gränserna stängs” och ” Grön omställning ”. Mycket intressanta ämnen med en aktiv publik. Med hjälp av Utredningen Grön omställning och dess kostnader i jordbruket kunde kommungruppen visa på vad omställningen kommer att kosta.
Samverkan mellan åtta skånska kommuner för stärkt livsmedelsberedskap och hållbar upphandling
Den 24 april samlades åtta kommungrupper i Skåne – Hässleholm, Kristianstad, Osby, Östra Göinge, Bromölla, Hörby, Höör och Perstorp – för ett dialogmöte om livsmedelsupphandling. Diskussionen fokuserade på att integrera kris- och beredskapsperspektiv, främja svensk och lokal produktion samt hållbarhet. LRF Skåne betonade behovet av flexibilitet i upphandlingen och resurser för att möta nya krav vid en krissituation. Mötet gav värdefulla insikter och förhoppningar om att öka användningen av svensk mat i offentliga verksamheter.
Den 22 mars höll Lunds kommungrupp ett möte där kommunen informerade om den utvidgade ÖPL och planerna att omvandla 180 ha åkermark till grönområden, inklusive betesmark. Detta beslut, som baseras på önskemål om landsbygdsboende, har inte beaktat påverkan på de betande djuren.
Den 28 maj fick Helsingborgs kommungrupp besök av landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) på Gröna Dal i Råådalen, sydost om Helsingborg. Besöket arrangerades av kommungruppen i Helsingborg i samarbete med Gröna Dals Bygdegårdsförening och syftade till att belysa bygdegårdarnas roll som viktiga samlingspunkter för landsbygdsboende. Ett fyrtiotal deltagare lyssnade till ministerns anförande, som särskilt fokuserade på det stundande EU-valet och vikten av engagemang på EU-nivå. Han betonade hur jord- och skogsbruket i Sverige påverkas av besluten i Bryssel och framhöll vikten av stark svensk representation i internationella branschorganisationer. Efter anförandet följde en dialog där frågor som solcellsanläggningar på värdefull odlingsmark, vargproblematikens inverkan på djurhållning, skogsägande och brukanderätt samt skydd av stadsnära odlingsmark diskuterades. Besöket visade på kommungruppens arbete med att uppmärksamma stad-land-perspektivet och skapa dialog kring aktuella frågor. Nästa steg blir möten med toppolitiker i Helsingborg för att diskutera beredskap och försörjningsgrad.
Den 11 juni hölls ett kvällsmöte i Tomelilla med företrädare för kommungruppen i Tomelilla och de avdelningar som ingår i kommunen. Annica Andersson från LRF Skånes styrelse, ansvarig för det ”Sydöstra hörnet,” deltog också. Under mötet informerades det om stämmobeslutet och de nya stadgarna, men fokus låg främst på samtal om den framtida kommungruppen, som ska omvandlas till en kommunavdelning, och hur den kan arbeta aktivt framåt. Ett givande möte som lovar gott för framtiden och påverkansarbetet i Tomelilla kommun och för dess medlemmar.
Den 18 oktober arrangerade Helsingborgs kommungrupp tillsammans med kommunen en workshop på temat Framtidens lantbruk i Helsingborg. Under dagen diskuterades både möjligheter och utmaningar kopplade till klimatanpassningar och beredskapsplaner.
Den 22 oktober bjöd Simrishamns kommungrupp in till samtal med ansvariga för den nya översiktsplanen. Diskussionerna berörde riksintressen, dagvattenhantering och exploatering av jordbruksmark. Deltagare inkluderade politiker, tjänstepersoner, jurister, lantbrukare och sakkunniga från LRF Syds operativa enhet.
Den 4 november bjöd Hässleholms kommungrupp in politiker och tjänstepersoner till ett möte vid Hovdala naturreservat. På agendan stod kommunens mål med skogsägande, invasiva växter, naturrestaureringslagen samt nedskräpning och riskavfall längs vägar. Mötet avslutades med en måltid på vildsvinsbiff och diskussion om viltskador. Ann Marke och ordförande Maria Hofvendahl Svensson deltog från regionstyrelsen.
Dialogmöten och ordförandekonferenser
Den 7 mars hölls ett digitalt dialogmöte med kommungrupperna i LRF Skåne, där även LRF Ungdomen Skåne deltog. Mötet fungerade som ett forum där regionstyrelsen och den operativa enheten LRF Syd gav information om aktuella händelser i regionen. Kommungrupperna fick också möjlighet att lyfta ämnen som de anser viktiga för dialog med styrelsen och regionen. Kvällens samtal fokuserade bland annat på frågor om varg, EU och översvämningsproblematik.
Den 24 september hölls ett dialogmöte med LRF Skånes kommungrupper, där en rad viktiga frågor stod på agendan. Kvällens diskussioner omfattade ämnen som stånds, blåtunga, miljötaxor, vatten och framtidens folkrörelse. Även ämnen som kommungrupperna själva lyft fram togs upp, bland annat kommunala beredskapsplaner, jordflytt vid markprojekt, utbyggnaden av Södra stambanan, dikningsföretag, användning av vatten och slam från reningsverk samt samarbeten med kommunen.
Den 28 november hölls ordförandekonferens för Skånes lokalavdelningar och kommungrupper på Elisefarm. Programmet omfattade LRF:s mål och fokusområden för 2025, kommunavdelningarnas utveckling och ett nytt arvodessystem. Viktoria Östlund från riksförbundsstyrelsen gästade och gav en uppdatering om EU-frågor och näringspolitiska satsningar. Ordförande Maria Hofvendahl Svensson tackade deltagarna för deras höga aktivitet och engagemang.
Introduktionsmöte för nya förtroendevalda
Den 4 juni hölls ett introduktionsmöte för nya förtroendevalda i lokalavdelningar och kommungrupper. Mötet leddes av Peter Olsson och Lisa Hartelius, som intervjuade förtroendevalda i regionstyrelserna i Syd och besvarade frågor från de nya förtroendevalda.
Årets kommungrupp
Simrishamn blev årets kommungrupp, regionstyrelsens motivering lyder:
"Simrishamns kommungrupp har under det gångna året skapat stor nytta för sina medlemmar. Genom aktiviteter och kontakter med Simrishamns kommun lyfter man fram lantbruket. och dess värde i kommunen som i dag har 100% Svenskt kött i sin omsorgsverksamhet. Kommungruppen har under året även arbetat med att marknadsföra LRF:s satsning ”Bonden i skolan veckorna” vilket lett till ett deltagande i flera klasser på olika skolor runt om i kommunen, ett sätt att få framtidens konsumenter att välja Svenskt och bredda kunskapen om hur svensk livsmedelsproduktion går till. Sammantaget gör detta Simrishamns kommungrupp till en värdig vinnare av utmärkelsen årets kommungrupp 2024"
Kommungruppsnyheter
Kommungruppskonferens i Höör
2023-09-28
Den 26 september möttes delar av regionstyrelsen och LRF Skånes kommungruppsordföranden på LRF ko...
Läs nyheten
Engagemanget driver Katarina
2025-01-04
När Land Lantbruk för trettonde året i rad listar de personer som g...
Läs nyheten
Krönika Frida Vännman Kvantenå - Sammanhang, balans och hållbarhet i lantbruket
2025-01-03
Ungdomsbarometern publicerades häromdagen, och där framgår en vilja...
Läs nyheten
20 år efter Gudrun: Ett skogsbruk i förändring. Krönika av Anette Giselsson
2025-01-03
8 januari och tjugo år sedan orkanen Gudrun med full kraft drog in över södra Sverige. Jag bläddrar bland minnen...
Läs nyheten
Krönika: Hur vindarna blåser
2025-01-02
Helena Torkelsson från regionstyrelsen LRF Jönköpings län reflekterar över smittor och smittskyddsarbete. Vem sk...
Läs nyheten
Nya erbjudanden för dig som medlem!
2025-01-01
Sydrabatten är medlemserbjudanden för LRF-medlemmar i LRF Jönköpings län, LRF Skåne och LRF Sydost. Det är ytter...
Läs nyheten
Efterlysning! Har du upptäckt luckor i försäkringsskydden? Hör av dig!
2025-01-01
Under fjolårets regionstämma lyftes problemet med de företagsmässiga luckor som finns i försäkringssystemet för...
Läs nyheten
Engagemanget driver Katarina
2025-01-04
När Land Lantbruk för trettonde året i rad listar de personer som gjort största avtryck samhällsdebatten för de...
Läs nyheten
Krönika Frida Vännman Kvantenå - Sammanhang, balans och hållbarhet i lantbruket
2025-01-03
Ungdomsbarometern publicerades häromdagen, och där framgår en vilja att hitta sammanhang och balans i livet. Ung...
Läs nyheten
20 år efter Gudrun: Ett skogsbruk i förändring. Krönika av Anette Giselsson
2025-01-03
8 januari och tjugo år sedan orkanen Gudrun med full kraft drog in över södra Sverige. Jag bläddrar bland minnen...
Läs nyheten