Steg för steg: från undersökning till gruva
Steg för steg: från undersökning till gruva
Etablering av en gruva handläggs enligt ett antal olika lagar och sker i flera steg med flera myndigheter inblandade.
- Undersökningstillstånd (ensamrätt att få undersöka) beviljas av Bergsstaten, som är en liten separat myndighet inom Sveriges Geologiska Undersökning (SGU). Undersökningstillståndet beviljas inledningsvis för 3 år enligt minerallagen och kan förlängas upp till 15 år. Markägare kan inte förhindra undersökningstillstånd. Undersökningstillstånd i sig medger inga andra undersökningar än vad som kan göras enligt allemansrätten.
- Undersökningsarbete (provborrning, provsprängning med mera) ska ske enligt en arbetsplan som ska kommuniceras med markägaren. Om markägaren motsätter sig kan arbetsplanen ändå fastställas av Bergsstaten i enlighet med minerallagen.
- Undersökningsarbete får inte ske i strid mot skydd för miljö eller andra allmänna intressen. Länsstyrelsen granskar.
- Bearbetningskoncession (ensamrätt att bedriva gruvbrytning). Beviljas under 25 år av Bergsstaten i enlighet med minerallagen och i samråd med Länsstyrelsen. Företagets ansökan ska innefatta en miljökonsekvensbeskrivning (MKB). Regeringen beslutar i ärenden som är särskilt betydelsefulla från allmän synpunkt eller vid oenighet med Länsstyrelsen.
- Tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken. Handläggs av Mark- och miljödomstolen. Ansökan ska innefattat en fullständig miljökonsekvensbeskrivning (MKB).
- Tillträde till den mark som behövs. Handläggs av Bergsstaten med gode män som beslutar om överenskommelse ej har nåtts.
- Bygglov med mera enligt plan- och bygglagen. Handläggs av kommunens byggnadsnämnd. Det finns möjligheter för markägare och andra berörda att överklaga beslut i de olika stegen. Men minerallagen är avsedd att underlätta gruvetablering, varför det är mycket ovanligt att överklaganden har framgång.
Text: Olle Holmstrand, Teknisk doktor i teknisk geologi, tidigare adjungerad professor Chalmers
Senast uppdaterad: 2023-01-18