Verksamhetsberättelse 2024 LRF Jönköpings län
- Start
- Regioner
- Jönköping
- Det här gör LRF Jönköpings län
- Regionstämmor LRF Jönköpings län
- Regionstämma LRF Jönköpings län 2025
- Verksamhetsberättelse 2024 LRF Jönköpings län
Styrelsen summerar 2024
För de flesta blev 2024 ett år med goda förutsättningar för växtligheten och rikliga skördar, speciellt av vallfoder. Välbehövligt efter flera utmanande år, och med torkan 2018 ännu i färskt minne.
Redan före sommaren fick vi vara med och skriva historia, då de nya stadgarna antogs enhälligt på riksförbundsstämman. En lång och gedigen process hade därmed nått en milstolpe. Att det tagit tid bidrog till förståelse och LRF är nu redo att arbeta som framtidens folkrörelse.
Sommaren passerade ovanligt lugnt och utan att akuta kriser bubblade i media eller på annat sätt. Med höstens vindar blåste dock svidknotten in med blåtungesmitta i stora delar av södra Sverige. Även om vi klarat oss bra denna gång i Jönköpings län får vi räkna med att smittan återkommer nästa säsong och kanske når längre då. Frågan om vaccination och annan beredskap är aktuell att ta ställning till i början av det nya året.
Beredskap i ett vidare perspektiv är en annan sak som varit högaktuell under året, och som lär fortsätta vara det. Frågan om tillgång till livsmedel kommer att vara central i många olika kriser. Här spelar landsbygdens företag en nyckelroll. Men det är viktigt att se till att ersättningen för denna beredskap finansieras av de som ska dra nytta av den.
LRF har många viktiga frågor att bevaka och engagera sig i. Att vi är många medlemmar är viktigt både för att orka driva alla dessa frågor och för att ge vår röst tillräcklig tyngd.
Vid Elmia Lantbruk medverkade LRF i flera olika aktiviteter, och många nya medlemmar kunde välkomnas. Även om det ständigt finns mer att göra fick vi fin återkoppling om betydelsen av påverkansarbetet. Att landsbygdsministern talade i montern och lyfte viktiga områden var också uppskattat.
Några av de stora frågorna detta år har, liksom tidigare, varit kring äganderätten, där knäroten och den treåtåiga hackspetten exemplifierat orimligheter och hot mot ett sunt brukande. Även andra intrångsfrågor är fortsatt viktiga. Vilt är en annan stor fråga med många olika aspekter. Kring vargbeståndet har beslut tagits i rätt riktning under året.
Mycket mer finns att lyfta, och många spännande områden är aktuella inför 2025.
Regionstyrelsen LRF Jönköpings län
Regionstyrelsen för LRF i Jönköpings län består av sex ledamöter.
På bilden från vänster:
- Ulrica Björnhag. Ansvarsområden: Medlem & organisation, Energi & klimat
- Fredrik Karlsson. Ansvarsområden; Livsmedel, Konsument, Skolkontakt, LRF Ungdomen, Bonden i Skolan
- Karin Nalbin. Ordförande. Ansvarsområden: Omsorg & krisberedskap på gårdsnivå
- Henrik Nyqvist. Ansvarsområden: CAP, Miljö & vatten, Kompetensförsörjning & utbildning
- Helena Torkelsson. Ansvarsområden; Samhällsbyggnad, häst, veterinär, äganderätt, företagande
- Johan Nyman. Vice ordförande. Ansvarsområden: Skog & vilt
LRF Ungdomen
I LRF Ungdomens styrelse finns Evelina Gustafsson (ordförande), Jenny Andersson, Hilda Ingvarsson, Gustav Nordek, Elin Henning, Kajsa Ståhlberg, Albert Aspegren, Fredrik Karlsson och Magnus Karlsson. På årsmötet i november avtackades Fredrik Karlsson och Albert Aspegren, som ersattes av Nellie Karlsson och Tuva Kempe.
Läs mer om LRF Ungdomen i Jönköpings länBarn- och ungdomsfrågor
Det svenska jord- och skogsbruket är ett levande läromedel och en fantastisk resurs. LRF Jönköpings län, LRF Skåne och LRF Sydost arbetar gemensamt med barn- och ungdomsfrågorna.
Några gånger om året bjuder vi in till nätverksträffar för förtroendevalda och medlemmar som är engagerade i barn- och ungdomsfrågor. Vi träffas för erfarenhetsutbyten, lyssna på intressanta föreläsare och för att diskutera aktuella barn, ungdoms, och kompetensfrågor i våra tre regioner.
Skolbesök och Bonden i skolan
Varje år genomförs 50-60 tillfällen där skolklasser i våra regioner besöker lantbrukare. LRF har ett fantastiskt material riktat till lärare och elever som heter Bonden i skolan och Skogen i skolan. Under hösten har Bonden i skolan veckorna genomförts i alla regioner. Läs mer här.
Kompetensförsörjning
I Blekinge, Jönköpings län, Kalmar län och Kronobergs län samverkar vi med regionernas respektive samordnare kring frågor om kompetensförsörjning och arbetsmarknad i de gröna näringarna.
Arbetet med att kartlägga nuläge och möjliga framtida samverkansformer kring någon form av kompetensråd har inletts i LRF Jönköpings län och LRF Sydost.
CAP och jordbrukspolitik
Ett bra genomförande av jordbrukspolitiken (CAP) med en kraftfull budget bidrar till att svenska lantbrukare kan fortsätta producera livsmedel. Detta ger ringar på vattnet för bland annat din ekonomi, din hälsa, din bygd och för miljön i Sverige och EU.
LRF regionalt har i flera år arbetat med påverkansarbete inför den pågående strategiska planen. Arbetet sker för att stärka jordbrukspolitiken för lantbruket i vår region och under inledningen av 2024 har LRF regionalt fört dialog med länsstyrelsen kring investeringsstöden och vad vi ser för effekter av de förändringar som genomfördes tidigare.
Energifrågor
Omställning till fossilfrihet och klimatanpassning är centrala frågor som LRF har arbetat med under året. Ett fokusområde har varit Energipaketet, där det lyfts fram att svenska lant- och skogsbrukare har potential att producera ytterligare 50 terawattimmar energi, främst från solenergi och bioenergi.
Biogas
Under året har LRF lyft behovet av fortsatt skattebefrielse för biogas som en avgörande åtgärd. Den 29 november 2024 beslutade EU-kommissionen att skattebefrielsen för biogas ska återinföras.
Det blev även en fortsättning på gödselgasstödet, något LRF har arbetat hårt för.
LRF har dessutom genomfört en studieresa till Finland för att studera småskalig uppgradering av biogas till fordonsbränsle, och i samarbete med rådgivare har ett antal inspirationsträffar om biogas arrangerats.
Energiomställning inför EU-valet
Inför EU-valet träffade vi ett antal potentiella parlamentariker från regionen. Energiomställning har varit en av de centrala frågorna i dessa samtal.
Webbinarier
I regionerna och på LRF riks har det anordnats ett antal webbinarium. Flera av dom är inspelade och kan ses i efterhand.
Klimat, miljö och hållbarhet
Att klimatanpassa verksamheten i lantbruket kommer att vara en av de mest prioriterade frågorna framöver för LRFs medlemmar. Vi behöver bland annat kunna hantera för mycket och för lite vatten, bränder, stormar med mera. Vi behöver kunna hantera extremväder.
Klimatklivet
Det var ömsom vin och ömsom vatten när det gäller Klimatklivet under 2024. Först glädje över ökade medel och förlängning till 2030, följt av besvikelse när Naturvårdsverket inte fick bemyndigande för att kunna betala ut pengarna. LRF följer frågan och vi har under året arbetat riktat mot beslutsfattare för att påverka och mot medlemmar för att reda ut vad som gäller.
Klimat
LRF deltar aktivt i Klimatrådet i Jönköpings län, med representation från både tjänstemän och förtroendevalda. Vi deltog i Klimatveckan den 14–20 oktober, där frågor om hur lantbruket och samhället kan arbeta för klimatanpassning stod i fokus.
Nature Restoration Law
Den 17 juni beslutade EUs ministerråd att godkänna naturrestaureringslagen, Nature Restauration Law (NRL), vilken kommer träda i kraft direkt i svensk lag. LRF har varit mycket aktivt både nationellt och regionalt samt i EU med påverkansarbetet inför beslutet, och kommer fortsätta arbeta nationellt med frågan.
Vi välkomnar även regeringens klargörande i regleringsbrev till Naturvårdsverket att referensarealen för att en naturtyp ska anses ha god bevarandestatus ska utgå från 1995 års nivå, alltså inte nivåer från förindustriell tid som vi tidigare befarade. Detta har stor betydelse för 10 000-tals jord- och skogsbrukare och påverkar Sveriges implementering av EU:s Naturrestaureringslag.
Kommungruppernas arbete
Kommungrupperna, och deras arbete för att bevaka och påverka inom den kommunala näringspolitiken, är av stor betydelse för LRFs styrka som intresse- och företagarorganisation, så att företag inom de gröna näringarna får bästa möjliga förutsättningar för tillväxt, lönsamhet och attraktionskraft i det hållbara samhället.
Kommungrupperna har ofta upparbetade kontakter och ett gott samarbete med regionstyrelsen samt andra kommungrupper så att resurserna utnyttjas på bästa sätt i frågor som berör mer än den egna kommunen, t.ex. vattenskyddsområden eller infrastrukturprojekt som väg, järnväg och ledningar.
Kommungruppen är viktigast när det kommer till att påverka på hemmaplan!
Under 2024 fick vi fira lite extra då kommungruppen i Gnosjö "återuppstod". Nu är vi full klass och ser fram emot att växla upp påverkansarbetet i länets 13 kommuner!
Kommunikation
Opinionsbildande kommunikation
Ett av målen för 2024 var att skriva och få publicerat minst 12 debattartiklar från våra förtroendevalda, vilket mynnade ut i 23 vid årets slut. Under 2024 publicerades våra olika debattartiklar över 180 gånger i olika tidningar, både tryckt och på webben. Totalt omnämns LRF i våra regioner i närmare 2000 artiklar under året!
Medlemskommunikation
LRFs webb har utvecklats och om du är intresserad av ett speciellt ämne så kan du logga in på Mina Sidor och uppdatera vilka områden du är intresserad av. Då får du ett mail när LRF publicerar något om det. Logga in här!
LRFs nyhetsbrev vidareutvecklades under 2024 och ca 26 nyhetsbrev skickades till medlemmar med nyheter både från riks och region varannan vecka. Under större delen av året har nyhetsbreven haft en öppningsfrekvens på över 55%, vilket är långt över snitt för nyhetsbrev generellt i Sverige (normalt runt 20%).
Facebook-gruppen för förtroendevalda i LRF Jönköpings län, med syfte att stärka medlemskommunikationen och där medlemmarna i gruppen kan ta del av och publicera korta rapporter från verksamheten, och engagera varandra, har under året ökat sitt engagemang och har nu 181 medlemmar.
Mässor och event
En viktig del i kommunikationen med medlemmar och icke-medlemmar är våra fysiska mötesplatser. I år gick Elmia Lantbruk och Landsbygdens sommarmöte av stapeln, två stora mässor som drar mycket folk till vår monter. Du kan läsa mer om dem längre ner på sidan.
Livsmedelsfrågor
Med ökade oroligheter internationellt blir det allt viktigare att ha en väl fungerande nationell livsmedelsproduktion i Sverige. Eftersom förutsättningarna skiljer sig åt mellan geografiska områden blir livsmedelsproduktion även en viktig fråga för landets kommuner.
Ett första steg är att förstå hur livsmedelsproduktion och konsumtion förhåller sig till varandra lokalt och därefter se vilka insatser som kan göras.
Försörjningsbalanser
Flera kommuner inom LRF Jönköpings län har tagit fram så kallade försörjningsbalanser. En försörjningsbalans är en utredning som en kommun gör för att ta reda på hur man ligger till med livsmedelsförsörjningen till människor och djur inom sin kommun. Detta arbete har drivits på av LRF inom den nationella livsmedelsstrategin och är nu verklighet.
Under året har även flera medlemmar och förtroendevalda intervjuats i arbetet med en analys som gjorts av Värnamo kommuns försörjningsförmåga.
Gårdsrundor
Under hösten 2024 anordnades gårdsrundorna i länen Kalmar, Kronoberg, Blekinge och Jönköping den14-15 september. Allt med koppling till regional mat och livsmedelsproduktion, med massor av konsumentaktiviteter och gårdsbesök.
Livsmedelsstrategi
2024 har varit ett år i väntans tider. Alla regionala livsmedelsstrategier har väntat på Livsmedelsstrategi 2,0. Denna har låtit vänta på på sig eftersom man väntade in olika utredningar så som "Beredskap för en ny tid", "Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd", "Bättre investeringsklimat i lantbruket" samt olika satsningar inom forskning, innovation och kompetensutveckling/försörjning.
Det har diskuterats om det ska vara egna regionala livsmedelsstrategier eller det ska vara handlingsplaner men man är överens om att man ska ta "häng" på den nationella livsmedelsstrategin 2,0 när den kommer. Den behöver komma nu menar LRF, annars tappar samhället tid och intresse. Tiden rinner ut.
Kostansvariga och beredskapssamordnare har träffats under 2024 och diskuterat gemensamma frågeställningar, detta är unikt. Det är en dialog som pågår och som kommer att fortsätta.
LRF har tillsammans med region och länsstyrelse genomfört en regelförenklingsträff för livsmedelsinpektörer samt ansvariga på länsstyrelsen. Vi träffades hos Källners utanför Aneby och dagen blev mycket lyckad. Läs mer.
Redig mat från trakten
I Jönköpings län ingår Maxi-butikerna i Jönköping och Vetlanda i samarbetet Redig Mat från trakten, som LRF och ICA Maxi har. Under namnet "Redig mat från trakten" ska mat från regionen synliggöras i butikerna. Det långsiktliga målet är att bredda utbudet och få en högre andel svenska råvaror i butiken.
Kunskapsnivån hos handlare och butikspersonal om svensk produktion har ökat. Numera så är ca 30 – 50% av köttet i Maxis diskar Smålandskött från att ha legat på en nivå av 3 – 4%. Antalet leverantörer ökar hela tiden just nu finns det ca 200 leverantörer som är knutna till satsningen och över 1000 produkter. Det är lättare för kunderna att hitta regionalt producerad mat i butiken.
Lokalavdelningar och medlemsrekrytering
Det lokala engagemanget är organisationens nyckel och bidrar till den så viktiga gemenskapen.
Under 2024 hade LRF Jönköpings Län 67 lokalavdelningar.
Stadgeändring
I maj fattade riksförbundsstämman beslut om att anta nya stadgar för LRF ideell förening. Vilket betyder att medlemmen får sin hemvist i en stadgebunden kommunavdelning och kan vara medlem i en lokalavdelning eller tillhöra en lokal grupp. Stadgeändringen regionalt sker först efter att regionstämman har beslutat om att anta nya stadgar på stämman 2025.
På grund av stadgeändringen har förtroendevalda bjudits in till digitala möten med syfte att informera om vad lokalavdelningarna behöver göra och när. Frågor från lokalavdelningarna har varit många, framför allt gällande aktivitetsstöd, vilket regionstyrelsen har beslutat att göra om men fortfarande behålla. Stödet ska uppmuntra lokalavdelningarna att skapa gemenskapsskapande aktiviteter för medlemmarna.
Läs mer om stadgeändringen här!
Medlemsantal: Vid årets slut hade LRF Jönköpings län 8 312 medlemmar
Grillåda till sommaraktiviteten
Succén kom tillbaka – under 2024 bjöd LRF på en grillåda till sommaraktiviteten! Många lokalavdelningar tog chansen och beställde till sin sommaraktivitet. Lådan innehöll olika sorters korv, potatissallad, läskande drycker, äppelmuffins och tallrikar/bestick.
Flertalet lokalavdelningar i LRF Jönköpings län utnyttjade erbjudandet och anordnade sommaraktiviteter för medlemmarna.
Profilprodukter
Det fanns även 2024 möjlighet mot självkostnadspris att trycka upp egen beachflagga, samt beställa profilkläder för kommande aktiviteter i lokalavdelningen. Regionkontoren hanterade servicen.
Omsorgsfrågor
LRF har värderingar och riktlinjer som ska garantera en hållbar livsmedelsproduktion.
I produktionen är det människans ansvar att garantera en god omsorg om djur och vi har en moralisk skyldighet att behandla djuren ansvarsfullt och med respekt. Vi anser att det är ägaren och skötarna som är grunden för en god djurvälfärd.
Inom hela LRF har vi ett arbete för omsorg, eftersom våra regioner ser olika ut och arbetar på lika olika sätt skiljer sig arbetet åt mellan regionerna.
Under våren 2024 anordnades ett webbinarium för medlemmar på temat psykisk ohälsa.
Politisk påverkan
En viktig del i LRFs regionala påverkansarbete är möten med politiker och tjänstemän på olika nivåer.
Det handlar dels om att öka beslutsfattarnas kunskap om medlemsföretagens förutsättningar och visa att vår näring är en framtidsbransch värd att satsa på, men även om att lyfta och föra dialog kring aktuella näringspolitiska frågor.
Nedan kan du se några av våra genomförda träffar med politiker och tjänstemän, eller klicka dig vidare om du är intresserad av vårt påverkansarbete i pressen.
Kullgren besökte Eksjö
Landsbygdsminister Peter Kullgren stannade till utanför Eksjö, och fick en inblick i vad företagare inom de gröna näringarna i länet ser för utmaningar i sin vardag.
– Det var positiv stämning, det var bra frågor under frågestunden. Han svarade bra utifrån de förutsättningar som finns, sammanfattar Johan Nyman, regionstyrelsen LRF Jönköpings län.
Läs merEU-kväll på Träcentrum
Medlemmarna lyssnade på och ställde frågor till europaparlamentariker Ilan de Basso (S) på ett möte på Träcentum i Nässjö inför EU valet. Det blev mycket matnyttig information kring hur arbetet i Bryssel fungerar, med ett informativt anförande av Carin Hoflund, sakkunnig på LRF Jönköpings län.
Läs mer!Fokus på skogsfrågor i möte med parlamentariker
I våras EU-parlamentariker Jessica Polfjärd (M) på besök hos Sofia och Kurt-Åke Karlsson på Rustorps gård utanför Jönköping. Johan Nyman, regionstyrelsen LRF Jönköpings län, och Carin Hoflund, sakkunnig LRF, var på plats för att bidra med LRFs synpunkter.
Dagen blev mycket lyckad, inte minst på grund av möjligheten att visa upp familjen Karlssons fina skogsbruk!
Läs merSkogen i fokus
Den 17 maj träffade Johan Nyman och Karin Nalbin Moderaterna för en skogsträff med fokus på artskydd. Regeringen kan direkt ändra i lagstiftningen kring artskyddet och säkerställa vår brukanderätt i det avseendet. Medskicket från mötet är att brukanderätten ska ha prioritet och att LRF förväntar sig handlingskraft. Moderater från riks, region och kommun träffades hemma hos familjen Wertén i Habo.
Skogsfrågor
Vi har över 15 000 skogsägare i Jönköpings län och framförallt så består det av mindre familjeskogsbruk som vårdar skogen för kommande generationer och bidrar till den goda klimatnytta som skogen tillför.
Artskydd
Den största utmaningen som Sveriges skogsägare har just nu är kopplat till artskyddet. Både utifrån lagstiftningen i sig, men även det som händer runtomkring, som också skapar en osäkerhet i brukandet. Till exempel inrapporteringen av arter i artportalen och den egna bevisbördan.
LRF kommer att fortsätta arbeta med artskyddet tills dess att vi ser tydliga direktiv till en artskyddsutredning och fram tills dess att regeringen också ser över alla utmaningarna med artskyddet som nu stoppar det svenska skogsbruket och möjligheterna till en grön omställning.
Skogsutredningen
LRF har under våren 2024 varit med och bevakat, kommit med inspel till remissen ”Nationell strategi för formellt skydd av natur”. Det handlar om en uppdatering av den strategi som funnits tidigare. Uppdraget till att se över strategin kommer från Skogsutredningen (2021).
I Skogsutredningens delbetänkande finns flera förslag som kan skapa ett tydligt regelverk för skogen och ökad rättssäkerhet. Förslag om full ersättning till skogsägare vid inskränkningar finns, vilket är positivt för landets enskilda skogsägare vars förutsättningar de senaste åren har varit osäkra. Läs mer här.
Ett litet axplock av regionalt påverkansarbete där vi lyft dessa viktiga frågor:
- Nationella skogsprogrammets årskonferens hölls på Linneuniversitetet i Växjö. Johan Nyman på plats för att diskutera de käppar som finns i det skogspolitiska hjulet med statssekreterare Dan Eriksson.
- LRF Syd spelade in synpunkter på förbättringsförslag och orosmoment till Jessica Polfjärd (M) som sitter i Europaparlamentet under en träff i skogen.
- Skogsträff i Habo med Moderater från riks, region och kommun med fokus på artskydd.
Sydrabatten - en regional medlemsförmån!
LRF Jönköpings län, LRF Skåne och LRF Sydost lanserade under 2024 en regional gemensam medlemsförmån. Rabatten är ytterligare en förmån, utöver våra övriga LRF rabatter och erbjudanden genom Samköp. Medlemsrabatten går under namnet Sydrabatten.
Under året har medlemmarna fått rabatterade priser hos Skånes djurpark, Allabodar.se och vid flera tillfällen erbjudits exklusivt deltagande vid träffar med hästtema. Sydrabatten utvecklas vidare och utökas under 2025.
Vattenfrågor
Sveriges jord- och skogsbrukare har sjöar, vattendrag, kustavsnitt och grundvattenmagasin på och i anslutning till sina marker som de värnar. Frågor som LRF jobbar med kan bland annat handla om vattenbrist, bevattning, övergödning, dikesunderhåll, vattenskyddsområden med mera.
En stor del av arbetet inom verksamhetsområdet ”vatten” handlar om att hjälpa medlemmar i regionerna med olika frågor kopplat till vatten samt att på olika sätt ha en dialog med länsstyrelserna, Jordbruksverket och andra myndigheter.
Som ett exempel kan nämnas Vrigstad. Där lade kommunen ett förslag till vattenskyddsområde och frågan har hanterats av lokalavdelningen som bjudit tjänstemän och politiker från kommunen och engagerat berörda att yttra sig över förslagen. Engagemanget ledde till att kommunen drog tillbaka förslaget.
Den 7 maj anordnade LRF tillsammans med Länsstyrelsen i Jönköping en dag med tema vatten och den 25 april anordnade vi ett webbinarium om lagar och regler kring uttag av vatten.
Viltskadefrågor
Under 2021 tog ett 20-tal lokalavdelningar chansen att sätta upp en referensbur för att mäta viltskador. Under 2023 startade ett burprojekt som initierats av LRF Riks och regionala medel tillfördes för att genomföra tre större mätningar.
2024 års skördebortfall:
Under 2024 fortsatte vi mäta skördebortfallet i Dalhem och Kalmar och vi kunde notera en minskning av skador i både vall och spannmål. Skadorna är dock fortsatt extremt stora med 9 % i höstvete och 22 % på första skörden av vall och 21 % i andra skörden.
På samma sätt, som att vi tidigare sett ökande procentuella skador när det varit torka, kan denna minskning kanske förklaras av att det varit en god växtsäsong och antagligen mycket naturligt foder i markerna.
Det upplevs också vara en ökad avskjutning i området och viss skyddsjakt har bedrivits vilket förhoppningsvis borgar för fortsatt minskning av skadorna under kommande växtsäsong. Projektet fortsätter på denna plats även 2025.
Äganderätt
LRF:s personal i regionerna Skåne, Sydost och Jönköpings län arbetar gemensamt med ägande- och brukanderättsfrågorna, vilket ger både bredd och spetskompetens inom området.
Skyddad natur
LRF i regionen arbetar kontinuerligt med frågor kopplat till skydd av natur. Både genom kontakt med myndigheter och markägare i olika ärenden. LRF Syd svarar på remisser och driver påverkansarbete gentemot beslutsfattare. Under 2024 har vi hanterat 165 remisser och besvarat 44
Utgångspunkten i vårt arbete är att alla markägare i Sverige ska känna sig trygga i att värna och utveckla den biologiska mångfalden utan risken att förlora rätten till sin mark. Det som vi har lagt extra fokus på under 2024 är att samla in information om naturreservat och biotopskydd från markägare för att få med oss berättelser om skötsel och dialog i framtida påverkansarbete.
Fastighetsgränser
Under året har vi hållit ett webbinarium om fastighetsgränser som blev LRFs mest välbesökta, och som sedan har resulterat i fler åtaganden med webbinarier och fysiska föreläsningar. Vi har också arbetat fram ett utbildningsmaterial inom gränsvård i fyra delar, som finns tillgängligt för LRF:s medlemmar.
Elmia Lantbruk 2024
Det är något visst med Elmia lantbruk. I år hade mässan 21 612 besökare, som i vanlig ordning fick se blanka maskiner, fina djur och diskutera lantbruk på längden och tvären.
Det var full fart i LRF-montern alla tre dagarna! Vi hade två tävlingar, som 175 respektive 111 besökare passade på att delta i. Vi anordnade lunchseminarier på scenen vid restaurangen i Lobby Nord alla tre dagar, om ägarskifte, grön omställning och näringspolitik. Inbjudna kommunpolitiker och -tjänstemän fick gå en vandring på temat beredskap.
Under mässdagarna pratade vi med medlemmar från hela landet, om ägarskifte, viltskador, framtidens folkrörelse, lönsamhet och mycket annat. Det var även många, både unga och äldre, som ville bli medlemmar under mässan.
Peter Kullgren om framtiden i lantbruket
Under Elmia lantbruk 2024 intervjuade Land lantbruks reporter Göran Berglund landsbygdsminister Peter Kullgren i vår monter. Här kan du se intervjun i efterhand.
Peter Kullgren på ElmiaLandsbygdens sommarmöte
LRF Ungdomens tävling "Gissa vikten" blev populär under Landsbygdens sommarmöte. 115 personer kände sig manade att försöka gissa vikten på en morot, en potatis och ett äpple.
Läs merWebbinarier
Vi arbetar för att sprida kunskap! Som en del i detta har vi under 2024 anordnat webbinarier inom olika ämnen. En del av webbinarierna har varit öppna även för icke medlemmar, och ibland har vi samarbetat över flera av LRF:s regioner i landet.
Här kan du se vilka ämnen vi har berört under året:
- Skogspolitiken
- Avtal och ersättningar vid byggnation av allmänna vägar
- Fastighetsgränser & arkivforskning
- Varg
- Export och LRF:s exportstrategi
- Regelförenkling
- Klimatklivet
- AI och internet of things i de gröna näringarna
- EU-valet, viktigare än man kan tro!
- Lagar & regler kring vattenuttag
- EU, LRF och din röst som växtodlare
- Energilagring med batterier
- Gör kris till ett avstamp för framtiden
- Biogas ger beredskap och självförsörjning av el, värme och fordonsgas
Regionstämman 2024
Drygt 160 fullmäktige och ett tjugotal övriga gäster samlades på Kulturhuset i Sävsjö den 13 mars 2024 för att medverka på årets regionstämma för LRF Jönköpings län. Kostnader för rovdjursstängsel diskuterades, liksom flera frågor rörande lantbrukets roll i klimatarbetet och den gröna omställningen samt det allmännas kunskap om hur maten produceras. Elva motioner behandlades under eftermiddagen.
Till presidiet valdes stämmoordförande David Brogård, vice ordförande Torbjörn Egerhag, föredragande sekreterare Maria Lindsäth, och sekreterare Carin Hoflund. Christina Nyemad avtackades efter många produktiva år i styrelsen.
Gästtalare under stämman var Ingrid Rydberg från LRF:s Brysselkontor, som beskrev LRFs arbete i EU och samarbetet med andra lantbruksorganisationer i Europa.
Karin Nalbin informerade om arbetet med framtidens folkrörelse. Ett slutförslag behandlades av riksförbundsstyrelsen 24-25 april, och sedan beslutades det om stadgarna på riksförbundsstämman 21-22 maj.
- Så gick det för motionerna på regionstämman.
- Så gick det för motionerna som skickades vidare till riksförbundsstämman.
Pristagare
Årets kommun: Gislaved
Årets lokalavdelning: Barkeryd-Nässjö LRF
Silvernål: Stig Petersson
Styrelsens pris: Mikael Svensson och Alexandra Ireklint
Utdelat av LRF Ungdomen Jönköping:
Årets unga förtroendevald: Jonathan Uvebrant, ordförande Dannäs-Hånger LRF
Årets arbetsgivare: Andreas Bolmgren
Utdelat av LF Jönköping:
Säker bonde: Henrik och Martin Svensson
Vi är många som arbetar för dig som medlem
Vill du komma i kontakt med någon ur personalen? Här hittar du kontaktuppgifter och ansvarsområden.