Den 26 november är det återigen dags för en Grön framtidsdag på Gotland Grönt Centrum. Dagen riktar sig till alla som är verksamma inom det gröna näringslivet och bjuder på framtidsspaningar samt mycket tid för mingel med kollegor i branschen.

Evenemanget var mycket uppskattat av deltagarna förra gången, så vi följer ett redan beprövat upplägg med gemensam samling och ett första seminarium i storgrupp för att sedan fortsätta i valbara, separata föreläsningsblock. Sammanlagt är det möjligt att välja mellan 15 olika föreläsningar, men var och en kan delta vid tre av dessa.

Under lunchen och eftermiddagsfikat finns god tid för mingel med kollegor och utställare. 

Här följer program, presentation av de föreläsningar du kan välja mellan, anmälningslänk och annan praktisk information.

Varmt välkommen!

Till sidomenyn

Program

9.00 Fika och registrering
 
9.30 - 10.10 Gemensam föreläsning av Marcus Hoffman på LRF, ”Kostnaden för grön omställning av lantbruket”. I december 2023 publicerade LRF rapporten Livsmedelsberedskap, Klimat och Natur – kostnaden för lantbrukets gröna omställning. Grön omställning kan inte bara handla om batterifabriker och fossilfritt stål och i rapporten presenteras ett förslag på definition av grön omställning som passar för lantbruk. 

10.25 - 11.15    Seminariepass 1 - välj mellan fem olika ämnen.

11.30 - 12.20    Seminariepass 2 - välj mellan fem olika ämnen.

12.20   Lunch bland utställarna
 
13.40 - 14.30 Seminariepass 3 - välj mellan fyra olika ämnen.

14.30 Mingel och eftermiddagsfika bland utställarna

 

Inbjudan som pdf-fil
Till sidomenyn

Seminarier pass 1 - kl 10.25

Här presenterar vi de seminarier du kan välja mellan till pass 1, kl 10.25 - 11.15. Klicka för att läsa mer om varje ämne.

Föreläsare: Peter Lundqvist, SLU/Länsförsäkringar

För själva presentationen står Peter Lundqvist, Professor i Arbetsvetenskap vid SLU. Peter kommer att berätta om vad lantbrukaren själv, och andra, kan göra för att förebygga psykisk ohälsa.  

Föreläsare: Christina Huhtasaari, Gotland Grön Centrum

Vi går praktiskt igenom:
•    Hur man kallar till stämma i ett dikningsföretag som inte har någon styrelse
•    Var man hittar alla handlingar som försvunnit 
•    Hur man upprättar aktuell kostnadsfördelningslängd
•    Hur man skaffar ett organisationsnummer

Föreläsare: Desirée Björnsdotter, Lantmännen

Växtförädling är en framtidslösning med stor potential. Vår satsning på att integrera genomisk selektion och speed breeding i den traditionella växtförädlingen öppnar spännande möjligheter. Kom och lyssna till hur vår nya, avancerade set-up och utrustning i Svalöv får fram nya sorter med bättre anpassning och avkastning.

Föreläsare: Annika Melin, Gård och djurhälsan / Projektet Ett rikt odlingslandskap

En föreläsning om vilka sjukdomar, förgiftningar och andra utmaningar djuren kan drabbas av på betet och hur kan jag som djurägare förebygga och förhindra dessa. 

Föreläsare: Cornelia Rödén, Länsstyrelsen

Är du intresserad av att göra klimatinvesteringar? Åtgärder som får investeringsstöd från Klimatklivet minskar utsläppen av växthusgaser och beroendet av fossila bränslen. På föreläsningen får du information om stödet, hur du ansöker, inspiration från konkreta klimatinvesteringar och det finns möjlighet att ställa frågor.

Till sidomenyn

Seminarier pass 2 - kl 11.30

Här presenterar vi de seminarier du kan välja mellan till pass 2, kl 11.30 - 12.20. Klicka för att läsa mer om varje ämne.

Föreläsare: Jörgen Kennemar, Swedbank.

Hög inflation och höga räntor har slagit hårt mot många företag och hushåll. Men kanske ser vi ljuset i tunneln nu när inflationen sjunker och centralbankerna sänker räntorna. En presentation av det ekonomiska läget och vad vi tror om tillväxt och ränteutvecklingen för det närmaste året, men också vad som händer inom skogs- och lantbrukssektorn.

Föreläsare: Hanna Cederlund, Gotland Grönt Centrum

Varför lyckas vissa arbetsgivare behålla personal eller rekrytera utan att lägga ut en annons, medan andra får söka länge? Varför stannar anställda på vissa arbetsplatser medan andra omsätter personal på löpande band? Är det arbetstider, löner, kultur eller olika ledarskap?

Föreläsare: Annica Hansson, Växa Sverige/Greppa Näringen

  • Hur vet jag om förlängt kalvningsintervall passar i min besättning?
  • Vilka är de största fördelarna alternativt fallgroparna med förändrad strategi för seminering?
  • Kan förlängt kalvningsintervall bidra till ökad hållbarhet hos våra högproducerande mjölkkor?

Föreläsare: Emma Rung, KRAV, och Johan Tevell, Ekologiska Lantbrukarna Gotland

Ekologiskt vänder! Lyssna in när Emma Rung, VD på KRAV och Johan Tevell, ordf. Ekologiska Lantbrukarna Gotland samtalar om marknadstrender och möjligheterna med ekologiskt i dag och framåt.

Föreläsare: Anna Nordström, Jordbruksverket

Vilken produktion ska prioriteras i kris och krig? Och vem bestämmer det?

Till sidomenyn

Seminarier pass 3 - kl 13.40

Här presenterar vi de seminarier du kan välja mellan till pass 3, kl 13.40 - 14.30. Klicka för att läsa mer om varje ämne.

Föreläsare: Matilda Thelin, Handelsbanken

Ett generationsskifte är inte bara en fråga om juridik och ekonomi. Det innefattar stora kapital, stora känslor och familjens framtid.  Välkommen att ta del av de viktigaste tipsen och verktygen för en lyckad process. Vi delar även med oss av Handelsbankens senaste marknadsanalys. 

Föreläsare: Mikael Furu, Gotland Grönt Centrum

Trots att vi producerar flerdubbelt så mycket livsmedel som vårt eget behov, är inte mer än var fjärde tugga gotländsk i det offentliga köket. Vid detta seminarium kommer Mikael Furu från Gotland Grönt Centrum att presentera fakta från den nulägesanalys som nyss tagits fram i arbetet med den regionala mat- och livsmedelsstrategin.

Föreläsare: Frida Lindvall och Clara Kjellström, Hushållningssällskapet/Greppa Näringen

Under 2024 har vi stött på flera utmaningar för växtskyddet, både vad det gäller skadegörare och ogräs. Många problem har vuxit sig större och vi stöter även på nya utmaningar. Vi bjuder in till reflektion kring det gångna året och diskuterar strategier och lösningar för framtidens växtskydd.

Föreläsare: Helena Andreasson, LRF

Helena Andreason har för LRFs räkning följt EUs arbete med att ta fram förordningen Nature Restauration Law. Hör vilka utmaningar och möjligheter som kommer med förordningen.

Föreläsare: Clas Dahlén och Jacob von Corswant, Hemp Innovations

Få mer information om industrihampa. Hampan är en överlägset bra förfrukt med många användningsområden. Industrihampan är en klimatsmart gröda som visat sig passa synnerligen väl för gotländska jordar.

Till sidomenyn

Deltagaravgift

Evenemanget kostar 450 kr exkl. moms per person. Du betalar på plats med Swish och får då ett kvitto. Incheckning sker vid gymnastiksalens entré.

Till sidomenyn

Anmälan

Klicka på knappen och anmäl dig senast den 19 november för att få en plats på Grön Framtidsdag! Anmälan är bindande.

Anmälan till Grön Framtidsdag
Till sidomenyn

Kontaktpersoner

Har du frågor är du välkommen att kontakta oss:

Petter Engström, LRF: 010-184 44 83, petter.engstrom@lrf.se

Cecilia Palmen, Länsstyrelsen: 010-223 92 25, cecilia.palmen@lansstyrelsen.se

Dagen är ett samarrangemang mellan flera olika aktörer; Länsstyrelsen Gotland, LRF Gotland, Gotland Grönt Centrum, Hushållningssällskapet, Växa och Greppa Näringen och medfinansieras av Europeiska unionen.

Senast uppdaterad: 2024-10-23