Lagkraven för lantbruket har ökat kraftigt, från 278 år 1996 till 648 år 2021. Idag måste en mjölkbonde hantera runt 650 regler från 15 olika myndigheter. Det är en orimlig börda för en småföretagare.

Om myndighetsutövning

För att lantbrukarna ska kunna möta samhällets behov av ökad livsmedelsproduktion och samtidigt minska klimatavtrycket krävs snabba och konkreta förändringar på gårdsnivå. Effektiva och smidiga myndighetskontakter är en nyckel för att främja positiv utveckling i de gröna näringarna. Därför lyfter LRF vikten av god myndighetsutövning. När kontakterna fungerar väl stärks både företagens tillväxt och förtroendet för offentliga verksamheter.

Men många av LRF:s medlemmar upplever att regelverket både växer och blir alltmer komplext. Regelkrångel och svårigheter i kontakten med myndigheter hindrar företagens utveckling, tillväxt och lönsamhet. För att möta dessa utmaningar behöver lantbrukarna bättre stöd och enklare tillgång till den information de behöver för att göra rätt. Smidiga och effektiva myndighetskontakter är avgörande för att stärka företagen i de gröna näringarna.

Är du intresserad av det här? Du som är inloggad kan välja att följa det här sakområdet och kommer då få nyheter från LRF direkt till din inkorg.

Logga in som medlem eller skapa ett kostnadsfritt konto.

Är du intresserad av det här? Du som är inloggad kan välja att följa det här sakområdet och kommer då få nyheter från LRF direkt till din inkorg.

Logga in som medlem eller skapa ett kostnadsfritt konto.

Till sidomenyn

Så arbetar LRF

LRF arbetar för att förbättra myndighetsutövning och förenkla regler, i samverkan med regeringskansliet, centrala myndigheter, länsstyrelser och kommuner. 

Ett viktigt inslag är att sammanställa material för kommungrupper och regioner, delta i debatter och opinionsbildning samt följa upp målen i den nationella Livsmedelsstrategin med fokus på tydligare mål och effektivare uppföljning. 

En del av detta arbete är kampanjen Bonde, inte byråkrat. 

För att samordna de många pågående förenklingsprojekten har en särskild grupp med bred expertis inom skatt, juridik och ekonomi bildats. Gruppen fungerar som navet för att driva förenklingar framåt och underlätta kontakterna mellan näringslivet och myndigheter.

Som stöd för dessa insatser har LRF tagit fram en näringspolitisk rapport, Vägen till ett gott företagsklimat. I rapporten finns medlemmarnas syn på regelbörda, myndighetskontakter och även medskick till olika myndigheter om vad som är viktigt att de gör för att underlätta för företag.

LRF arbetar för att regleringsbrev och myndighetsinstruktioner ska innehålla konkreta uppdrag att underlätta företagens vardag.

Dessutom finns representation från LRF i regeringens Implementeringsråd, där arbetet fokuserar på att anpassa EU-regelverk till svenska förhållanden och minska företagens administrativa bördor.

Till sidomenyn

Regelsafari

Regelsafari är ett initiativ där politiker och myndighetspersoner bjuds in att följa lantbrukare i vardagen för att visa hur regler och administration påverkar deras arbete. Målet är att öka förståelsen och driva på för enklare och bättre regelverk.

Regelsafari
Till sidomenyn

Vad är god myndighetsutövning?

Gott bemötande och en god kontakt mellan människor är en absolut förutsättning för att nå ett så bra resultat som möjligt.  

God service handlar om att myndigheterna utgår från enskildas och företags vilja att göra rätt och att myndighetens uppgift är att hjälpa till med det.  

Rättssäkerhet handlar om att myndigheter ska bedöma lika fall på liknande sätt, har lagstöd för sina krav, att krav är proportionerliga och handläggningen är enkel, snabb och kostnadseffektiv. 

Kompetens handlar om att personalen vid myndigheter har bransch- och verksamhetskunskap.  

Effektivitet handlar om att lägga resurserna där de gör mest nytta och att tillstånds- och andra prövningsförfaranden hanteras kostnadseffektivt. 

Till sidomenyn

LRFs medlemmar om myndighetskontakter

LRF gjorde 2019 två undersökningar kring myndighetsutövning. En där 1 500 av LRFs medlemmar svarade på frågor om myndigheter och en där unga lantbrukare intervjuades om sina myndighetskontakter.

Här hittar du undersökningarna
Till sidomenyn
Till sidomenyn

För förtroendevalda

Här hittar du som är förtroendevald material som kan användas i ditt påverkansarbete.

Detta innehåll är endast tillgänglig för förtroendevalda på LRF. Du som är förtroendevald kan logga in nedan för att se innehållet.