Lokal mat & dryck
- Start
- Om LRF
- LRFs branschavdelningar
- Lokal mat & dryck
LRF Lokal mat & dryck är en branschavdelning inom LRF som arbetar för att stärka och utveckla den svenska livsmedels- och dryckessektorn till en tillväxtbransch i världsklass.
Lokal förädling
Den lokala förädlingen av mat och dryck samt honung växer i antal företag, omsättning och sysselsättning. Intresset hos konsumenter för dessa produkter ökar och det finns goda chanser för branschen att kunna fortsätta sin tillväxtresa.
Det finns dock utmaningar i form av bland annat krångliga regelverk, omfattande myndighetskontakter, kontrollavgifter, brist på statistik och svårt att ta del av offentlig upphandling.
Vårt uppdrag
LRF Lokal mat & dryck har som avsikt att vara en aktör som kan samla branschen för att byta erfarenheter och jobba tillsammans framåt för att lösa de gemensamma utmaningarna.
Vi arbetar för att nya och etablerade företag ska få bättre förutsättningar så att branschen kan växa ytterligare. Fokus ligger på näringspolitiskt arbete och kommunikation men även insatser för ökad försäljning, branschsamordning och kompetensutveckling kommer att göras.
Det svenska mathantverket
Företagare som förädlar lokalt producerade råvaror till livsmedel kallar sig ofta mathantverkare och skapar ofta unika produkter med hög kvalitet och tydlig identitet. Merparten använder sig av råvaror som produceras eller förädlas på den egna gården och investeringsviljan är god.
Genom att ge mindre livsmedelsföretag bättre möjligheter för att blomstra, vara innovativa, och stärka sin konkurrenskraft stärker vi förutsättningarna för att robust livsmedelsproduktion och stärkt beredskap. Det bidrar också till besöksnäringen och en levande landsbygd.
Tyvärr finns det svårigheter med att få bygglov för utbyggnad av lokaler för att sälja produkterna, eftersom dessa inte är bygglovsbefriade. För att ta tillvara på utvecklingsmöjligheterna med lokal förädling och försäljning av livsmedel, bör bygglovskravet för gårdsbutiker slopas.
Våra fokusområden
Gårdsförsäljning av alkohol
Gårdsförsäljning av alkohol är en av flera viktiga reformer för att fler ska kunna leva och verka på landsbygden.
Lagar och regelverk
LRF Lokal mat & drycks uppdrag är att värna och underlätta för lokala initiativ och nyetableringar inom de gröna näringarna.
Hållbarhet
Vi vill visa att landsbygdens livsmedelsförädlande företag bidrar i omställningen till ett hållbart samhälle, där starka och uthålliga företag skapar affärer baserade på lokala resurser.
Organisationen
LRF Lokal mat & dryck samlar följande nio organisationer:
Eldrimner
Sveriges Oberoende Bryggerier
Sveriges gårdsmejerister
Föreningen Svenskt vin
Biodlingsföretagarna
Sveriges biodlares riksförbund
MatVärden förening
Ösby Grönt Kompetenscentrum
Smaka på Västmanland
Nyheter
LRF Mälardalen deltog i landsbygdsdialog: betonar vikten av samverkan
2024-11-12
Lönsamhet och beredskap var temat när LRF Mälardalen tillsammans med Länsstyrelsen i Stockholm oc...
Läs nyheten
Beredskap: Komponera festmenyn från andra hållet
2024-11-11
Beredskap och mat hör ihop, det har äntligen börjat nå ända upp til...
Läs nyheten
”Den som lagt en dräneringsslang har inte levt förgäves”
2024-11-11
Fungerande avvattning är en grundläggande förutsättning för ett liv...
Läs nyheten
Slopat beteskrav: En ny era för svensk mjölkproduktion
2024-11-08
KRÖNIKA: De senaste åren har hållbarhet, klimatfrågor och djurvälfärd blivit allt mer centrala i den offentliga...
Läs nyheten
Livsmedelsproducent i fokus: Peter och Simon ser ljust på framtiden
2024-11-01
Hela gänget var samlat vid de dagsgamla kalvarna på gården i Kärrabo, strax utanför Bergkvara, när vi kom på bes...
Läs nyheten
Nominera en livsmedelsbutik till tävlingen Bästa butik 2024
2024-10-29
LRF Ungdomen i Dalarna genomför under hösten en tävling för matvarubutikerna i länet. Tanken är att göra det lät...
Läs nyheten
LRF:s svar om kostråden: Tio punkter om miljö, beredskap och folkhälsa
2024-10-28
Livsmedelsverket (SLV) har nyligen avslutat remisstiden för de uppdaterade svenska kostråden. LRF välkomnar fler...
Läs nyheten
Beredskap: Komponera festmenyn från andra hållet
2024-11-11
Beredskap och mat hör ihop, det har äntligen börjat nå ända upp till högsta nivå. Gislaveds kommungrupp är på bo...
Läs nyheten
”Den som lagt en dräneringsslang har inte levt förgäves”
2024-11-11
Fungerande avvattning är en grundläggande förutsättning för ett livskraftigt jordbruk och för att Sverige ska kl...
Läs nyheten
Slopat beteskrav: En ny era för svensk mjölkproduktion
2024-11-08
KRÖNIKA: De senaste åren har hållbarhet, klimatfrågor och djurvälfärd blivit allt mer centrala i den offentliga...
Läs nyheten
Ostfestivalen
Ostfestivalen grundades av LRF och tillsammans med andra samarbetspartners verkar festivalen för att lyfta och främja ett unikt utbud av svensk ost.
OstfestivalenEmbla - Nordic Food Awards
LRF, tillsammans med fem andra nordiska lantbruksorganisationer, står bakom Embla-priset vars syfte är att lyfta nordisk matkultur och öka intresset för nordisk mat även utanför Norden.
EmblaExceptionell Råvara
LRF stödjer föreningen Exceptionell Råvara som genom samarbeten och kunskapsutbyten i över 10 år utvecklat just exceptionella råvaror från Sverige.
Exceptionell RåvaraKontakt
Anna Kaijser
Branschansvarig för LRF Lokal mat & dryck
Telefon:
010-184 25 08E-post:
anna.kaijser@lrf.se