
Mat från Sverige
Hälften av maten vi äter kommer från andra länder. Genom att förbättra villkoren för svensk produktion kan vi bygga ett mer robust livsmedelssystem för framtiden.
Mat från Sverige
Försörjningsgrad
En högre försörjningsgrad gör att Sverige blir mer robust för att till exempel för att kunna hantera olika typer av kriser eller handelshinder.
Offentlig upphandling
Det behöver ställas hårdare krav på den mat som serveras i skolor och på äldreboenden. Mer närproducerad mat som tagits fram med omsorg om både djur, människor och miljö skapar även fler lokala jobb.
Så mycket mat importerar Sverige
Läs vår rapport.
Därför ska du välja svenskt
Vad du än äter, välj svenskt – i matbutiken, på restaurang eller i offentlig upphandling. En ökad svensk livsmedelsproduktion bidrar till en bättre miljö och lägre klimatpåverkan globalt.
Läs mer
Biologisk mångfald
Biologisk mångfald, alltså variationen av livsformer i naturen, är avgörande för jord- och skogsbruk. Den inklud...
Den svenska livsmedelsstrategin
Sveriges nationella livsmedelsstrategi, som sträcker sig fram till 2030, markerar för första gången en svensk li...
Därför ska du välja svenskt
Vad du än äter, välj svenskt – i matbutiken, på restaurang eller i offentlig upphandling. En ökad svensk livsmed...
Ekologisk matproduktion
LRF arbetar för att förbättra förutsättningarna för livsmedelsproduktion i Sverige. Det gäller både ekologiskt o...
Framtidens Bonde
Framtidens Bonde är en serie webbinarier som ger dig en djupare inblick i en av de hetaste svenska framtidsbrans...
Försörjningsgrad
I början av 1990-talet stod Sveriges bönder för 75 procent av landets livsmedelsproduktion. I dag har befolkning...
Försörjningstrygghet
Om Sverige drabbas av kris eller krig behöver maten räcka till hela befolkningen. Förutom lager krävs ett lantbr...
Gårdsbesök
För att överbrygga det växande avståndet mellan stad och landsbygd samt mellan konsumenter och producenter, blir...
LRFs reformagenda
LRFs reformagenda beskriver jord- och skogsbrukets betydelse i din kommun.
LRFs övergripande djuromsorgspolicy
Det är genom bondens dagliga skötsel och omsorg om sina djur som god djuromsorg säkras. Det är viktigt att det f...
Marknadssamarbeten
För att ge våra medlemmar bättre förutsättningar att göra bra affärer och för att skapa tillväxt finns LRF med i...
Matkronan
Bondens andel av en betald krona
Matmarknad
Omsättning och tillväxt för svenska livsmedelsråvaror.
Mer skolmat
Forskning visar att skollunch i Sverige har inneburit stora vinster utifrån ekonomi och hälsa på såväl samhälls-...
Offentlig upphandling
Sveriges konsumenter vill ha säker, närproducerad och klimatsmart mat som producerats med omsorg om både djur oc...
Prisutveckling i livsmedelskedjan
LRF bevakar löpande prisutvecklingen i livsmedelskedjan. I dokumentet nedan kan du följa hur priserna på produkt...
Så mycket mat importerar Sverige
Med ökad befolkning och ökat välstånd har vår livsmedelskonsumtion och import ökat genom åren. Men hur ser det u...
Så påverkar kriget i Ukraina svensk matberedskap
Presseminarium
Ursprungsmärkning
LRF äger och förvaltar idag två ursprungsmärkningar: Svenskt Sigill och Från Sverige.
Världens bästa mjölk
Sverige har världens bästa mjölk och här är några av våra argument som styrker det:
Tack vare friska...
Aktiviteter
För förtroendevalda
Här hittar du som är förtroendevald material som kan användas i ditt påverkansarbete.
Detta innehåll är endast tillgänglig för förtroendevalda på LRF. Du som är förtroendevald kan logga in nedan för att se innehållet.