Sveriges bönder är stolta över den goda svenska djuromsorgen och för konsumenterna är det viktigt att veta att djuren mår bra.

Så säkras god djuromsorg

Det är i bondens dagliga arbete som grunden för god djuromsorg läggs. Genom engagemang och omsorgsfullt arbete har Sverige blivit ett föredöme inom djurhållning. Vi har inte bara en av världens högsta nivåer av djurvälfärd, utan också den lägsta antibiotikaanvändningen inom hela EU – ett tydligt bevis på bondens kompetens och ansvarstagande.

Framgången bygger på tillit till att bönderna själva, med sin kunskap och erfarenhet, kan leverera hög djurvälfärd utan onödig detaljstyrning. Genom att ge bönderna frihet att anpassa arbetet efter gårdens unika förutsättningar kan Sverige fortsätta vara ett föredöme inom hållbar djurhållning.

Är du intresserad av det här? Du som är inloggad kan välja att följa det här sakområdet och kommer då få nyheter från LRF direkt till din inkorg.

Logga in som medlem eller skapa ett kostnadsfritt konto.

Är du intresserad av det här? Du som är inloggad kan välja att följa det här sakområdet och kommer då få nyheter från LRF direkt till din inkorg.

Logga in som medlem eller skapa ett kostnadsfritt konto.

Till sidomenyn

Grunden för framtidens djuromsorg

För att skapa både god djuromsorg och en hållbar företagsutveckling krävs ett system byggt på tillit och förtroende. Detta måste avspeglas i såväl lagstiftning som tillämpning.

Svensk produktion behöver rätt förutsättningar för att fortsatt kunna leverera hög djurvälfärd samtidigt som den är konkurrenskraftig och utvecklingsbar. Företagare måste ges frihet att förbättra djurhållningen utifrån gårdens unika förutsättningar – det är det mest effektiva och långsiktigt hållbara sättet att nå framgång inom djuromsorg.

För att möta framtidens krav behöver djurskyddslagstiftningen moderniseras, förenklas och bli mer flexibel och målstyrd. Samtidigt måste reglerna säkerställa hög djurvälfärd och stödja svensk konkurrenskraft. Djurskyddskontrollen behöver också utvecklas för att garantera rättssäkerhet, med ett arbetssätt som är riskbaserat, föranmält och rättvist utfört. Systemtillsyn – där fokus ligger på djurens välmående, deras miljö och uppföljning av rutiner och åtgärdsplaner – bör införas i samband med en mer målstyrd lagstiftning.

Sverige har länge stått för hög djurhälsa, och det är en standard som ska upprätthållas. Användning av antibiotika ska fortsatt vara strikt reglerad och aldrig ges förebyggande utan diagnos – en grundprincip för att skydda både djur och människor.

Med rätt balans mellan flexibilitet, målstyrning och rättssäkerhet kan svensk djuromsorg fortsätta vara ett föredöme.

Till sidomenyn

LRFs värdegrund för djurhållning

LRF har en hög ambition vad gäller djuromsorg, som är ett av de mervärden svensk djurhållning har och som det finns ett stort engagemang och intresse för hos LRFs medlemmar. 

LRF står bakom den nationella livsmedelsstrategins mål att det ska ske en tillväxt i den svenska livsmedelsproduktionen och att fortsatt höga ambit­ioner inom djuromsorg ska förenas med stärkt konkurrenskraft och lön­samhet. 

LRFs mål är en funktionell, förenklad, mer flexibel och målstyrd lagstift­ning med korrekt, rättssäker och rimlig tillämpning anpassad till lagstift­ningens struktur. Kontroll ska ske med ett helhetsperspektiv, gott bemö­tande och hög kompetens. Detta gagnar såväl djuromsorgen som företagens utveckling, konkurrenskraft och lönsamhet. I lagstiftning och tillämpning ska även avvägning göras med andra frågor som till exempel miljö- och arbetsmil­jöfrågor. 

Den generella nivån på den svenska lagstiftningen ska inte ensidigt höjas. Ökade ambitioner i Sverige ska i första hand utformas som branschkrav baserat på marknadens efterfrågan och/eller genom offentliga ersättningar. 

Sveriges arbete för att EUs lagstiftning ska efterlevas i alla medlemsstater måste fortsätta. 

Till sidomenyn

Så arbetar LRF

LRF arbetar aktivt för att skapa en svensk djurskyddslagstiftning och tillämpning som både främjar god djuromsorg och stärker konkurrenskraften för svenska bönder. Redan nu har flera viktiga steg tagits i rätt riktning. Samtidigt driver LRF på för att alla EU
medlemsländer ska implementera och följa den gemensamma lagstiftningen inom djurskyddsområdet, vilket är avgörande för att säkerställa rättvisa villkor inom unionen.

För att förbättra djurskyddskontrollerna har LRF initierat en samrådsgrupp där åtta lantbrukare bidrar med insikter direkt från verksamheten. Gruppen samarbetar med Jordbruksverket för att utveckla och förbättra sättet djurskyddskontroller genomförs.

En annan viktig fråga för LRF är att påverka EU:s regelverk för att möjliggöra en säker livdjurshandel. LRF driver på för att Sverige vid import ska ha rätt att kräva tester eller motsvarande åtgärder för att skydda oss från smittor som våra djur idag är fria från.

Dessutom har LRF varit drivande i att förändra synen på antibiotikaanvändning inom EU. Det blir nu alltmer självklart att antibiotika inte ska ges till friska djur i animalieproduktionen, vilket är en viktig framgång för både djurvälfärden och folkhälsan.

Till sidomenyn

Frågor och svar

Ja, LRF har både en värdegrund för djurhållningen och en övergripande policy för djuromsorg och flera andra policys i enskilda frågor. Vi förväntar oss att den som är medlem och förtroendevald följer dem. 

När vi får veta att någon inte klarar av att ta hand om sina djur tar LRFs lokala omsorgsgrupp kontakt med gårdens ägare för att tillsammans hitta sätt att hjälpa till. Därefter börjar det praktiska arbetet, med fokus på att säkerställa både djurens och lantbrukarens välmående. Det är viktigt att komma ihåg att misskötsel av djur ofta hänger samman med att lantbrukaren själv mår dåligt och behöver stöd.

LRF har ett välfungerande nätverk av regionala omsorgsgrupper, där engagerade bönder finns till för att stötta och hjälpa kollegor som av olika anledningar hamnat i svårigheter. Det kan röra sig om ekonomiska bekymmer, relationsproblem, psykisk ohälsa, brister i djurskyddet, rovdjursangrepp eller sjukdomar i besättningen. Grupperna kan hjälpa till med praktiska insatser och samtidigt guida vidare till mer professionellt stöd, som exempelvis psykologhjälp, när det behövs.

Nej, vi utesluter inte medlemmar. Vi ser det som vår viktigaste uppgift att istället hjälpa djurhållaren att antingen vända utvecklingen till det bättre för djuren eller att avveckla verksamheten under ordnade former. Som förtroendevald har man ett särskilt ansvar att föregå med gott exempel och ta god hand om sina djur. Den som vanvårdar sina djur bör själv ifrågasätta sitt uppdrag i LRF.    

Det viktigaste är att djuren snabbt får den omsorg de behöver, samtidigt som djurägaren erbjuds stöd med respekt och förståelse. LRFs omsorgsgrupp kan hjälpa till att avlasta arbetsbördan eller planera för en hållbar lösning, exempelvis avveckling av djurhållningen.

Att stötta djurägaren är ofta det snabbaste sättet att hitta en hållbar lösning som gynnar både djuren och deras ägare. Även om regelbrott ibland leder till påföljder, är det viktigt att fokusera på att hantera den akuta situationen med omtanke och ge det stöd som behövs. För att lyckas krävs ett gemensamt arbete där alla inblandade – myndigheter och andra som har kontakt med djurägaren – samarbetar för att hjälpa och stötta på bästa möjliga sätt.

Till sidomenyn Till sidomenyn

Läs mer

För förtroendevalda

Här hittar du som är förtroendevald material som kan användas i ditt påverkansarbete.

Detta innehåll är endast tillgänglig för förtroendevalda på LRF. Du som är förtroendevald kan logga in nedan för att se innehållet.