
Jämställdhet
Jämställdheten ska genomsyra hela LRFs verksamhet och är en viktig strategisk fråga för de gröna näringarna.
Jämställdhet
Jämställdhet är en strategisk fråga för LRF. För att visionen om tillväxt, lönsamhet och attraktionskraft inom de gröna näringarna ska kunna nås krävs mer jämställdhet inom de gröna näringslivet. Vi behöver nya affärsmöjligheter, mer tillväxt och fler företagare i det gröna näringslivet. För att lyckas med det måste kvinnor och män ha likvärdiga möjligheter som företagare.
Män äger i högre utsträckning lantbruks- och skogsfastigheter och har i högre omfattning fostrats som efterträdare på gården, trots att män och kvinnor formellt sett ärver lika. Kvinnor kommer ofta in i jordbruket genom att gifta sig med en man som är bonde, samtidigt är det svårare för kvinnor att bli delägare i männens föräldragårdar än männen i kvinnornas. Äktenskapsförord är fortfarande vanligt förekommande.
Män äger dessutom större fastigheter och kvinnor äger ofta ihop med andra. Ur ett samhällsperspektiv får detta stora konsekvenser. I många fall finns stora värden i enskilda företag, egendomar och omfattande investeringar, samtidigt som det finns många känslor nedplöjda i åkrar och hus, särskilt i de fall som rör släktgårdar.
Samtidigt är Sveriges i särklass vanligaste företagande bland kvinnor skogsbruk. Det finns inget annat företagande som ens ligger i närheten. Det näst vanligaste egenföretagandet bland kvinnor är gruppen frisörer och hudterapeuter, men andelen kvinnor med näringsverksamhet inom skog är hela sju gånger fler.