
Mjölk
Sverige har världens bästa mjölk och här kan du läsa varför.
Om mjölkproduktion
Visste du att den svenska mjölkproduktionen skiljer sig markant från den globala?
Svensk mjölk har ungefär hälften av klimatavtrycket än det globala genomsnittet. Användningen av antibiotika inom den svenska mjölkindustrin är också unikt låg på global nivå och cirka 70 procent av alla mjölkkor lever i så kallade lösdriftsstall.
Svenska mjölkbönder spelar en viktig roll i ekosystemtjänster såsom kolinlagring och pollinering. Naturbetesmarker i Sverige kan vara lika artrika som Amazonas regnskog. Genom dessa betesmarker stödjer mjölkproduktionen två av Riksdagens miljökvalitetsmål: Ett rikt odlingslandskap och ett rikt djur- och växtliv.
Kulturellt och historiskt har hållningen av kor i Sverige djupa rötter. Kor har traditionellt varit en viktig del av den svenska lantbruket en del av den svenska landsbygdens identitet. Men antalet svenska mjölkkor har minskat under åren. På 80-talet fanns det ungefär 600 000 mjölkkor i Sverige. Idag är den siffran ungefär 300 000. Denna minskning påverkar allt från den lokala ekonomin till landsbygdens livskraft.
Guldmedaljen
Med guldmedaljprogrammet uppmärksammar LRF Mjölk och mejeriföretagen gemensamt mjölkböndernas kvalitetsarbete.
Svensk mjölk i siffror
Hur många mjölkkor finns det i Sverige? Och hur ser invägningsstatistiken ut i år? Här får du svaren.
Sverige har världens bästa mjölk
Allt fler blir medvetna om vad vi äter och hur maten påverkar vår jord. Det är bra och ledande forskare har nyligen konstaterat att mjölk även i framtiden kommer vara en viktig del av en hållbar kost – både för vår hälsa och för vår planet.