LRFs engagemang i NNR
- Start
- Om LRF
- LRFs branschavdelningar
- LRF Mjölk
- Mjölkkvalitet och nutrition
- Nordiska näringsrekommendationer
- LRFs engagemang i NNR
I juni 2023 publicerades Nordiska Näringsrekommendationer (NNR). Detta är ett arbete som pågått sedan 2019 och LRF Mjölk har engagerat sig i samtliga offentliga förarbeten, öppna konsultationer, hearings och workshops.
Vad är NNR?
Nordiska näringsrekommendationer (NNR) är riktlinjer för näringsintag som utvecklats av Nordiska ministerrådet för kost i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island.
Varför var det viktigt att LRF engagerade sig i NNR-arbetet?
Det var viktigt att LRF engagerade sig i NNR-arbetet för att bibehålla och stärka förståelsen för att svenskt lantbruk är en viktig del av det svenska samhället och miljöarbetet som görs inom primärproduktionen. Mjölk, mjölkprodukter och kött utpekas ofta som dåliga för miljön, medan LRF menar att all produktion av livsmedel i Sverige är viktig ur såväl miljö- som samhällsperspektiv. Inte minst är mjölk, mjölkprodukter och kött en viktig del i en balanserad, varierad och hälsosam kost. De bidrar till en stor andel av den energi och näring som vi får i oss varje dag. Likaledes är primärproduktionen i allmänhet och kött- och mjölkproduktionen i synnerhet avgörande för många av Sveriges kritiska och näringslivsmässigt kompetetiva frågor, från miljö och folkhälsa till krisberedskap och försvar.
Det har varit avgörande att arbeta för att NNR-processens aktiva medlemmar (kommitté, styrgrupp, arbetsgrupper osv) varit medvetna om de olika förutsättningar som råder för primärproduktion i Sverige och Norden jämfört med andra länder. Sverige tillhör de länder som är världsledande inom miljömässigt hållbart jordbruk. Därför behöver vi öka, snarare än minska, produktionen av mat för att såväl säkerställa livsmedelsförsörjningen för vår egen befolkning som öka exporten av våra säkra och hållbara livsmedel. Detta går också i linje med Livsmedelsstrategin.
LRF arrangerade, ibland på egen hand och ibland i samarbete med andra organisationer och verksamheter inom och utanför LRF, löpande insatser med fokus på framför allt rollen som animalierna i allmänhet och mjölken i synnerhet spelar för hälsa och miljö.
Näringspolitiskt arbete
LRF Mjölk träffade löpande politiker och beslutsfattare för att diskutera NNR och de effekter som dessa kommer att få för såväl folkhälsa som miljö.
Samarbeten över Norden
LRF deltog i Nordiska Bondeorganisationers Centralorganisations (NBC) arbetsgrupp, varifrån vi gemensamt kommunicerade med NNR-kommittén. Bland annat har LRF genom NBC deltagit i att:
- skicka ett öppet brev till Nordiska Ministerrådet (jan 2023) där vi lyfte de risker och problem vi sett med NNR kring metod, process och transparens.
- medverka i paneldiskussion under Embla Awards i Oslo, juni 2022, kring nutrition, hälsa och miljömässig hållbarhet, tillsammans med de övriga nordiska bondeorganisationerna.
- skicka ett öppet brev med återkoppling på bland annat hur man ser på faran med att bara fokusera på klimat (och inte miljö ur ett bredare perspektiv), och påpekade att närings- och hälsofrågan behöver kopplas till miljömässig hållbarhet för att ge en mer rättvisande bild. Risken är annars att miljöfrågor blir ledande när fokus snarare ska vara näring och kost (juni 2021)
LRF arbetade särskilt nära sin norska och danska systerorganisation och deltog i de delar av NNR-processen som var öppna. Inom ramen för detta har vi:
- medverkat till att föreslå teman på kapitel (hösten 2020)
- uppvaktat NNR-kommittén med ett öppet brev om skillnaden mellan mjölk och växtbaserade drycker (jan 2022)
- återkopplat på det fortskridande arbetet via Helsedirektoratets webbsida för frågor och svar (löpande från start)
- medverkat i den fortskridande arbetet med att kommentera de utkast och så kallade ”background papers”, som legat till grund för kapitlen i NNR.
Webinarier och möten
- Infomöten för regioner och kommungrupper: Nordiska Näringsrekommendationer 2022 (mars 2023). Vad innebär det för din kommun om offentlig måltid ska minska kött- och mjölkkonsumtionen hos barn, sjuka och äldre?
- Skolfrukostens dag i Riksdagen (mars 2023) LRF Mjölk bjöd tillsammans med S och C in till Skolfrukostens dag i Riksdagen. Forskare, rektorer, koststrateger samt politiker var inbjudna för att presentera och diskutera betydelsen av frukost för elevernas hälsa och samhällets utmaningar och vinster med att erbjuda gratis skolfrukost.
- Skolfrukostens dag i Riksdagen (juni 2022) S och C bjöd tillsammans in till Skolfrukostens dag i Riksdagen, som samlade representanter från båda blocken. Forskare, rektorer, koststrateg och Röda Korsets Ungdomsförbund var inbjudna för att presentera och diskutera betydelsen av frukost för elevernas hälsa och samhällets utmaningar och vinster med att erbjuda gratis skolfrukost.
- Skolfrukost – utmaningar och vinster för elev och samhälle (april 2022). Ett webbinarium där forskare, rektorer, koststrateg och Röda Korsets Ungdomsförbund var inbjudna för att presentera och diskutera betydelsen av frukost för elevernas hälsa och samhällets utmaningar och vinster med att erbjuda gratis skolfrukost. Ett 60-tal personer från kost- och nutritionsprofessioner från kommuner i hela landet deltog i publiken.
- Dags för gratis skolfrukost (sep 2021). Ett seminarium som Arla arrangerade för att diskutera sin rapport om skolfrukost, och där LRF Mjölk var inbjudet för att prata om skolfrukost ur ett samhällspolitiskt perspektiv.
- Biotillgänglighet och proteinskiftet (juni 2021). LRF Mjölk, i samarbete med Nutritionistföreningen, bjöd in till webinarium med dåvarande doktorand Inger-Cecilia Meyer Labba för att höra mer om hennes forskning kring biotillgänglighet (hur väl vi tar upp näringsämnen från olika livsmedel).
- Försörjningstrygghet (maj 2020). Webbinarium arrangerat av LRF i samarbete med Försvarshögskolan. Med LRF:s förbundsordförande Palle Borgström med representanter från Jordbruksverket och Livsmedelsverket, samt Helene Gunnarsson (mjölkbonde) och Anders Norlén (grönsaksodlare). Fokus på betydelsen av att ha en livsmedelsproduktion i Sverige som är tillräckligt hög för att försörja befolkningen inte bara i fredstid, utan även i händelse av kris och krig.
- Symposium Mjölkens roll ur ett hälso- och miljöperspektiv (dec 2020). LRF Mjölk arrangerade, tillsammans med sina nordiska systerorganisationer i Norge och Danmark, ett symposium under Nordic Nutrition Conference (NNC) i Helsingborg. Till detta bjöd vi in Stephan Peters, Adam Drewnowski och Richard Tellström för att berätta om mjölkens och mjölkprodukternas betydelse ur ett miljömässigt, näringsmässigt och kulturellt perspektiv.
- Mat mer än klimat (nov 2019). Seminarium med fokus på vikten av att ta hänsyn till matens närings- och hälsomässiga betydelse och sätta den i relation till miljön som helhet - inte enbart klimat.