Nordiska näringsrekommendationer
- Start
- Om LRF
- LRF:s branschavdelningar
- LRF Mjölk
- Mjölkkvalitet och nutrition
- Nordiska näringsrekommendationer
Nordiska Näringsrekommendationer (NNR) syftar till att sammanställa den vetenskapliga litteraturen inom kost, hälsa och nutrition, och senast även miljö, för att fastställa underlag för planering av hälso- och miljömässigt hållbara måltider på befolkningsnivå. NNR uppdateras ungefär var tionde år, och senaste uppdateringen kom i juni 2023 när man lanserade NNR 2023.
De svenska kostråden och nationell matproduktion
NNR tjänar som underlag när Livsmedelsverket tar fram de svenska kostråden som används av de offentliga köken i Sverige och som påverkar bland annat vilken mat som serveras på sjukhus, i skola och förskola och på vård- och omsorgsboenden.
Det som köps in i offentliga kök påverkar primärproduktionen på både kort och lång sikt. Offentlig verksamhet serverar tre miljoner måltider per dag till bland annat barn och unga, sjuka, sköra och äldre. Vidare är svenska kostråd är normbildande, vilket innebär att de har en påverkan på vad morgondagens vuxna själva väljer att lägga på tallriken. Mjölk, mjölkprodukter och kött är näringstäta livsmedel med lättupptaglig näring. Det är viktigt, inte minst för de särskilt sårbara grupperna, som nämns ovan.
Resultaten av NNR 2023
Ett flertal både större och mindre förändringar har gjorts i NNR sedan förra revideringen (2012). Exempelvis landade man i samma rekommendation om mjölk och mjölkprodukter som de svenska kostråd vi redan har, men med ett snävare spann uppåt (350-500 g per dag snarare än 250-500 g per dag). När det gäller rött kött blev rekommendationen "max 350 g (tillagad vikt) rött kött per vecka", och "behåll" det vita köttet på dagens nivå. (Rött kött definieras i NNR som kött från nöt, fläsk och vilt, med vitt kött avser fågel.)
Vår konsumtion av rött kött enligt Jordbruksverkets statistik är ca 530 g per vecka. Nordiska Näringsrekommendationer säger nu att vi ska begränsa intaget av rött kött till 350 g (tillagad vikt) per vecka, det vill säga en minskning med ca 30%.
För den vegetabiliska delen av kosten har man en högre rekommendation av frukt och grönt samt fullkornsprodukter än nuvarande svenska kostråd.
Slutprodukten NNR 2023 understryker betydelsen av såväl mjölk och mjölkprodukter som kött som viktiga för hälsan, och att dessa livsmedelsgrupper kan ingå i en hälsosam kost.
Konsekvensanalys av NNRs miljöaspekter
Efter publiceringen av Nordiska Näringsrekommendationer (NNR) 2023 fick Livsmedelsverket ett regeringsuppdrag att göra en konsekvensanalys. Regeringen ville veta hur miljöaspekterna i NNR skulle påverka miljö, djurvälfärd och beredskap. Livsmedelsverket i sin tur gav i uppdrag åt Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) att ansvara för beräkningarna kring miljöaspekter och djurvälfärd. Detta underlag låg för öppen remiss mellan februari och mars 2024 och LRF har besvarat remissen.
Aktuellt under 2024-2025
Under 2024 omsätter Livsmedelsverket Nordiska Näringsrekommendationer till svenska kostråd.
Under första kvartalet av 2025 kommer den slutgiltiga versionen av svenska kostråd som sedan gäller tills nästa uppdatering av NNR.