Strategi för LRF Växtodling 2023 – 2028
- Start
- Om LRF
- LRF:s branschavdelningar
- LRF Växtodling
- Strategi för LRF Växtodling 2023 – 2028
Under våren antog LRF Växtodling sin nya strategiska plan. Planen är underlag till hur LRFs växtodlings- delegation och tjänstemän ska prioritera arbetet under de kommande fem åren.
Mål: Lönsam svensk växtodling
- God tillgång på effektiva insatsvaror; växtskydd, växtnäring och energi.
- Tydliga politiska förutsättningar för stärkt internationell konkurrenskraft i svensk växtodling.
- Mer växtförädling av sorter för svensk växtodling.
Tydligare riktning
LRF Växtodlings övergripande målsättning är att ge förut sättningar för värdetillväxt och utveckling av den svenska växt odlingen på ett hållbart sätt. Handlingsplanen som finns se dan tidigare är nu komplette rad med en strategisk plan för perioden 2023-2028.
Den strategiska planen ska mer konkret peka ut riktningen för arbetet och hur de strategiska målsättningarna ska följas upp.
Lönsam svensk växtodling
Det övergripande målet i den strategiska planen är "Lönsam svensk växtodling". För att nå dit har delegationen prioriterat tre områden; God tillgång på effektiva insatsvaror, politiska förutsättningar för stärkt kon kurrenskraft och Mer växtförädling. Under perioden kom mer man också jobba för stärkt attraktionskraft som ska bidra till branschens långsiktiga kompetensbehov-
Tillgång på insatsvaror
De senaste årens oroligheter har satt nytt ljus på tillgång en av effektiva insatsvaror. Det handlar t ex om för sörjning och recirkulering av växtnäring. För växtskydd handlar det i stället t ex om att det ska finnas effektiva medel och metoder.
LRF ska också verka för att beslut som tas ut går från vetenskapliga grunder och att helheten beaktas vid beslut som innebär större förändringar t ex av strategier. Tillgången på energi är gemensam för många olika branscher inom LRF där LRF Växtodling bidrar med växtodlingsspecifika underlag i det gemensamma arbetet.
Politiska förutsättningar
Den svenska livsmedelsstrategin ska bana väg för en ökad svensk produktion samtidigt som miljömål uppnås. För att detta ska lyckas behövs bl a po litiska förutsättningar för nya grödor, nya produkter för fo der, livsmedel och energi och nya användningsområden för de grödor vi odlar idag. LRF Växtodling kommer fortsätta med en aktiv omvärldsbevakning samtidigt som man ser över sitt underlag för påverkansarbete.
Mer växtförädling
För att fortsätta utveckla svensk växtodling behövs sortmaterial som passar våra svenska förutsättningar både av de grödorna vi odlar i dag och för oss nya grödor. För LRF Växtodling är påverkansarbe te kring lagstiftning om nya ge nomiska tekniker, tex CrispR CAS, och utsädesdirektivet en viktig del av detta. Utöver på verkansarbete kommer man även värna om samarbeten mellan forskare och bransch med mål om ett mer träffsäkert arbete.