LRF Lokal mat & drycks hållbarhetsmål
- Start
- Om LRF
- LRF:s branschavdelningar
- Lokal mat & dryck
- LRF Lokal mat & drycks hållbarhetsmål
Vi vill visa att landsbygdens livsmedelsförädlande företag bidrar i omställningen till ett hållbart samhälle, där starka och uthålliga företag skapar affärer baserade på lokala resurser.
LRF Lokal mat & drycks hållbarhetsmål
Gastronomisk och biologisk mångfald hör ihop. LRF Lokal mat & dryck arbetar för att öka insikten om att matkultur är avgörande i hållbara livsmedelssystem. Med tradition, ny kunskap och innovation byggs företag som utöver sina produkter och tjänster också levererar ekosystemtjänster och biologisk mångfald.
Genom samverkan främjar LRF Lokal mat & dryck framväxt av attraktiva besöksmål kring måltidsturism.
Miljö och klimat
Öka den biologiska och gastronomiska mångfalden!
LRF Lokal mat & dryck arbetar för att:
- Bygga affärer som tillvaratar regionala naturgivna förutsättningar genom lokal produktion och tillverkningsmetoder.
- Hålla odlingslandskapet öppet, ha djur som betar, värna arter och biotoper.
- Öka insikten om att matkultur är viktigt för miljömässig hållbarhet.
- Minimera fossila växthusgaser i våra produktionskedjor.
För att vi ska lyckas måste samhället:
- Ge tydliga regelverk och långsiktiga incitament inom områden såsom finansiering, innovationssystem och lagstiftning som gynnar lokal produktion.
- Säkerställa att myndighetsutövningen har ett företagsfrämjande synsätt, i enlighet med den nationella livsmedelsstrategin, med rättssäker stödjande tillsyn, målstyrning, goda branschkunskaper, samordnade kontroller och korta handläggningstider.
Ekonomi
Öka lönsamheten och diversifieringen hos de gröna näringarna!
LRF Lokal mat & dryck arbetar för att:
- Vidareutveckla våra verksamheter med god djur-och naturomsorg som utgångspunkt, för att bidra till en lönsam diversifiering för företag i primär- och förädlingsled.
- Arbeta för att öka förståelsen för att lokala initiativ, med dess unika värden, bidrar till en robust försörjningstrygghet.
För att vi ska lyckas måste samhället:
- Ge tydliga regelverk och långsiktiga incitament inom områden såsom finansiering, innovationssystem och lagstiftning som gynnar lokal produktion.
- Säkerställa att myndighetsutövningen har ett företagsfrämjande synsätt, i enlighet med den nationella livsmedelsstrategin, med rättssäker stödjande tillsyn, målstyrning, goda branschkunskaper, samordnade kontroller och korta handläggningstider.
Socialt
Öka mat- och dryckesföretagandets attraktionskraft!
LRF Lokal mat & dryck arbetar för att:
- Fler företag som bidrar med ökad sysselsättning och tillväxt i hela landet.
- Stärka attraktionskraften för företag inom lokal mat och dryck så att människorna vill skapa starka lokala kluster där de bor och verkar.
- Ta tillvara platsers specifika naturgivna förutsättningar.
- Stärka landsbygdens konkurrenskraft inom måltidsturism.
För att vi ska lyckas måste samhället:
- Förbättra förutsättningarna för att leva och driva företag på landsbygden.
- Erbjuda landsbygds- och småföretagarsäkra lagar och regler som är proportionerliga, och som främjar en långsiktig tillväxt och stärkt lönsamhet, i linje med den nationella livsmedelsstrategin och den nationella besöksnäringsstrategin.
- Säkra god samhällsservice i hela landet.
- Öka digitaliseringen i tillsyn och myndighetsutövning.