
Lokal mat & dryck
- Start
- Om LRF
- LRF:s branschavdelningar
- Lokal mat & dryck
LRF Lokal mat & dryck är en branschavdelning inom LRF som arbetar för att stärka och utveckla den svenska livsmedels- och dryckessektorn till en tillväxtbransch i världsklass.
Lokal förädling
Den lokala förädlingen av mat och dryck samt honung växer i antal företag, omsättning och sysselsättning. Intresset hos konsumenter för dessa produkter ökar och det finns goda chanser för branschen att kunna fortsätta sin tillväxtresa.
Det finns dock utmaningar i form av bland annat krångliga regelverk, omfattande myndighetskontakter, kontrollavgifter, brist på statistik och svårt att ta del av offentlig upphandling.
Vårt uppdrag
LRF Lokal mat & dryck har som avsikt att vara en aktör som kan samla branschen för att byta erfarenheter och jobba tillsammans framåt för att lösa de gemensamma utmaningarna.
Vi arbetar för att nya och etablerade företag ska få bättre förutsättningar så att branschen kan växa ytterligare. Fokus ligger på näringspolitiskt arbete och kommunikation men även insatser för ökad försäljning, branschsamordning och kompetensutveckling kommer att göras.
Det svenska mathantverket
Företagare som förädlar lokalt producerade råvaror till livsmedel kallar sig ofta mathantverkare och skapar ofta unika produkter med hög kvalitet och tydlig identitet. Merparten använder sig av råvaror som produceras eller förädlas på den egna gården och investeringsviljan är god.
Genom att ge mindre livsmedelsföretag bättre möjligheter för att blomstra, vara innovativa, och stärka sin konkurrenskraft stärker vi förutsättningarna för att robust livsmedelsproduktion och stärkt beredskap. Det bidrar också till besöksnäringen och en levande landsbygd.
Tyvärr finns det svårigheter med att få bygglov för utbyggnad av lokaler för att sälja produkterna, eftersom dessa inte är bygglovsbefriade. För att ta tillvara på utvecklingsmöjligheterna med lokal förädling och försäljning av livsmedel, bör bygglovskravet för gårdsbutiker slopas.
Våra fokusområden

Gårdsförsäljning av alkohol
Gårdsförsäljning av alkohol är en av flera viktiga reformer för att fler ska kunna leva och verka på landsbygden.

Lagar och regelverk
LRF Lokal mat & drycks uppdrag är att värna och underlätta för lokala initiativ och nyetableringar inom de gröna näringarna.

Hållbarhet
Vi vill visa att landsbygdens livsmedelsförädlande företag bidrar i omställningen till ett hållbart samhälle, där starka och uthålliga företag skapar affärer baserade på lokala resurser.
Organisationen
LRF Lokal mat & dryck samlar följande nio organisationer:
Eldrimner
Sveriges Oberoende Bryggerier
Sveriges gårdsmejerister
Föreningen Svenskt vin
Biodlingsföretagarna
Sveriges biodlares riksförbund
MatVärden förening
Ösby Grönt Kompetenscentrum
Smaka på Västmanland
Nyheter

Karlsborg satsar på svensk skolmat
2025-03-03
Karlsborg gör skolmaten hållbar och smakrik genom att satsa på svenska råvaror. Här anpassas meny...
Läs nyheten

Nu ska restauranger informera om köttets ursprung
2025-03-01
Från och med 1 mars måste restauranger kunna informera om ursprungs...
Läs nyheten

Husmanskostens dag
2025-02-26
Köttbullar med potatismos och lingonsylt, pyttipanna, raggmunk med...
Läs nyheten
Fredrik Karlsson: Livsmedel i en ny tid
2025-02-20
Fredrik Karlsson är ledamot i regionstyrelsen för LRF Jönköpings län och har bland annat ansvar för frågor som r...
Läs nyheten
Månadens bonde: Katarina, "jag är ingen ko-nörd"
2025-02-17
Tillsammans med sina bröder Martin och Johan driver Katarina Wolf familjegården vidare. 200 mjölkkor och 500 hek...
Läs nyheten
Efter Ostfestivalens kontrollsafaris: “Låt oss jobba tillsammans, då kan vi lösa detta”
2025-02-13
LRF bjöd in några av branschens viktigaste myndigheter till två kontrollsafaris på Ostfestivalen i Stockholm, en...
Läs nyheten
Krönika: Erik Carlsson
2025-02-01
Erik Carlsson i regionstyrelsen skriver om svenskt lantbruks utveckling. Efter avvecklingen på 90-talet ser nu t...
Läs nyheten

Nu ska restauranger informera om köttets ursprung
2025-03-01
Från och med 1 mars måste restauranger kunna informera om ursprungslandet för det kött som serveras.
Läs nyheten

Husmanskostens dag
2025-02-26
Köttbullar med potatismos och lingonsylt, pyttipanna, raggmunk med fläsk, ärtsoppa med pannkakor. Den 26 februar...
Läs nyheten

Fredrik Karlsson: Livsmedel i en ny tid
2025-02-20
Fredrik Karlsson är ledamot i regionstyrelsen för LRF Jönköpings län och har bland annat ansvar för frågor som r...
Läs nyheten

Ostfestivalen
Ostfestivalen grundades av LRF och tillsammans med andra samarbetspartners verkar festivalen för att lyfta och främja ett unikt utbud av svensk ost.
Ostfestivalen

Embla - Nordic Food Awards
LRF, tillsammans med fem andra nordiska lantbruksorganisationer, står bakom Embla-priset vars syfte är att lyfta nordisk matkultur och öka intresset för nordisk mat även utanför Norden.
Embla

Exceptionell Råvara
LRF stödjer föreningen Exceptionell Råvara som genom samarbeten och kunskapsutbyten i över 10 år utvecklat just exceptionella råvaror från Sverige.
Exceptionell Råvara
Kontakt
Anna Kaijser
Branschansvarig för LRF Lokal mat & dryck
Telefon:
010-184 25 08E-post:
anna.kaijser@lrf.se