West Gale Farm Årets nötköttsföretag i Jämtland
2022-09-29
West Gale Farm i Orrviken har av LRF Jämtland utsetts till Årets nötköttsföretag 2022. Paret Daniel och Kristina Wikström har på kort tid gått från hobbyverksamhet till att nu ha över 100 dikor.
Gården i Orrviken ligger vackert belägen, med utsikt över Storsjön och jämtländska fjäll. Djuren går ute från vår till sena hösten, och bidrar där till såväl biologisk mångfald som öppna landskap.
Arrenderar ytterligare en gård av grannen
När paret köpte gården i Orrviken 2014 skaffade de ett fåtal köttdjur och några hästar, men tanken var aldrig att bli större än så. Daniel arbetar inom entreprenad och kör lastbil och andra maskiner, och Kristina inom kontor och lager. Men snart utökade de med 40-tal dikor av blandade raser, som Hereford, Simmental och Angus.
– Egentligen funderade vi ett tag på att lägga ned allt efter motgångar och strul. Men så fick jag höra att en granne skulle sluta med sin verksamhet, berättar Daniel Wikström.
Då föddes tanken på att arrendera den gården med tillhörande mark, som ligger ett par kilometer bort, och utöka antalet dikor till totalt cirka 100. Så blev det och sedan ett år tillbaka driver paret Wikström nu två gårdar med totalt tre ligghallar, alla med liggbås och spånbäddar.
Särskilda kalvningsboxar ger lugn och trygghet
Utmärkelsen Årets nötköttsföretag i Jämtland är en nominering till det nationella priset Årets nötsköttsföretag som delas ut av LRF Kött i samråd med Sveriges Nötköttsproducenter. I år är temat kalvhälsa. Här pekar LRF Jämtland i sin motivering på att företagarna med stort engagemang och framåtanda skapat sig ett liv i samklang med naturen och djuren. På gården har man investerat i ombyggnationer som särskilda kalvningsboxar för att ge djuren de bästa förutsättningarna för en lugn och trygg kalvning.
Kameraövervakning i ligghallarna
Under vintern får djuren gå inomhus för att personalen ska kunna övervaka hur de mår och för att skapa en trygg tillvaro innan kalvning. Kameraövervakning finns i ligghallarna i den arrenderade gården, så att ägarna snabbt kan se vad som händer, och åka dit vid behov, även nattetid.
För Daniel och Kristina har det varit en tid av mycket investeringar, både i inköp av djur och ombyggnationer. Samtidigt har priserna på insatsvaror som bränsle, handelsgödsel och el stigit kraftigt. De odlar allt grov- och grönfoder själva, och ger inget spannmål till djuren. Målet är att varje år få fram cirka 100 kalvar som de vid sex månader säljer vidare till andra bönder.
– Vi har haft ett kämpigt år, men vill ju tro att det ska vända. Snart får vi in betalning för sålda kalvar och från EU-stöden. Vi drivs av att se om det går att få det att gå ihop, och enligt våra beräkningar borde det gå. Vårt mål är att en av oss ska kunna jobba med detta på heltid, berättar Daniel Wikström.
Paret gläds åt att ha fått utmärkelsen Årets nötköttsföretag.
– Vi har inte gjort så mycket väsen av oss, utan byggt upp verksamheten i det tysta. Så det känns roligt att vi blir uppmärksammade, säger Daniel Wikström.