Virtuella stängsel på Öland ger mer flexibilitet
2024-10-29
På Karums naturreservat på Öland utforskas just nu möjligheten att använda virtuella stängsel, en innovativ teknik som kan förändra betesdriften för djurhållare. Genom att ersätta fysiska stängsel med ett system baserat på GPS och ljudsignaler kan betesdjuren kontrolleras inom specifika områden utan att behöva traditionella stängsel. Detta ger både ekonomiska fördelar och förenklar underhållsarbetet.
Tekniken erbjuder också flera miljövinster, särskilt i områden där det är viktigt att skydda biologisk mångfald, som Karums naturreservat. Virtuella stängsel gör det möjligt att styra djurens rörelser utan att störa landskapet, något som vanliga stängsel ibland kan göra. Djurens halsband kopplas till GPS-enheter som ger en varningssignal när de närmar sig osynliga gränser. Djuren lär sig snabbt att hålla sig inom dessa gränser, vilket skapar en trygg och kontrollerad betessituation.
- I och med att virtuella stängsel minskar arbetsbördan och ger ett mer flexibelt stängslingssystem i områden där det är tätbevuxet och skogsbete till exempel, så skulle det hjälpa till att få sådana områden betade, menar Roger Gustafsson, ordförande LRF Sydost.
RISE, i samarbete med WWF och Länsstyrelsen Kalmar, leder testprojektet. Tidiga indikationer visar att djuren snabbt anpassar sig till systemet och att det fungerar effektivt i praktiken. Virtuella stängsel kan därför vara en långsiktig lösning för att hantera betesdrift på ett mer hållbart sätt, särskilt i känsliga områden där traditionella stängsel kan vara opraktiska.
För djurhållare erbjuder detta en möjlighet att minska kostnaderna och arbetet med att sätta upp och underhålla fysiska stängsel. Dessutom kan landskapet hållas öppet och mer tillgängligt, både för naturvård och för människor. Virtuella stängsel ger också större flexibilitet i hur betesmarker kan användas, eftersom gränser enkelt kan justeras digitalt, beroende på betesbehov eller miljöförhållanden.
- Man kan ju justera betet hela tiden och flytta stängslet det så att de inte trampar sönder mark, menar Andreas Berninge, som har sina djur betandes på naturrestervatet.
Djurhållare som är intresserade av att effektivisera sina verksamheter och samtidigt minska sin miljöpåverkan kan se stor potential i virtuella stängsel. Om utvecklingen fortsätter i samma positiva riktning kan denna teknik bli ett värdefullt verktyg för lantbrukare runt om i landet.
- Givetvis känns det konstigt att släppa ut djuren där det inte finns något stängsel överhuvudtaget, men jag ser bara fördelar med det här. Från början var jag lite skeptisk, men det är tydligt att djuren trivs med det och mår gott på lösdrift, avslutar Andreas.
För mer information om projektet och dess utveckling, besök https://www.ri.se/sv/vad-vi-gor/projekt/virtuella-stangsel-for-enklare-och-mer-flexibel-betesdrift