Vinnare i tävlingen om att lyfta svenska livsmedel

Foto: Joel Wåreus

Tillsammans med Från Sverige och Svenskt Kött anordnade LRF en tävling för verksamheter som lyfter fram svenska råvaror och livsmedel i den offentliga måltiden. Årets vinnare blev Läredaskolan i Hässleholms kommun.

Grattis till måltidspersonalen på Läredaskolan som med stort engagemang skapat intresse och medvetenhet kring svenska livsmedel:

”Er aktivitet, där ni genomförde en quiz om hur ni arbetar med svenska råvaror och varför är ett lysande exempel på hur man kan engagera och utbilda matgäster. Genom att presentera svaren och en faktatext om fördelarna med att välja svenskt, har ni tydligt lyft fram fördelarna med livsmedel producerade i Sverige, både animalier och vegetabilier. Detta har inte bara ökat kunskapen om var maten kommer ifrån och hur den produceras, utan också inspirerat deltagarna att stanna upp, fundera och ställa frågor för att lära sig mer.”

Vinsten är en temadag om svensk mat med intressanta talare, gårdsbesök och lunch. 

Kreativa idéer från hela landet

I tävlingen deltog offentliga kök från hela Sverige med flera inspirerande bidrag. Här är några exempel:

  • Ljusdal: På Offentliga måltidens dag serverades hälsingeostkaka, och till vardags prioriteras svenska och lokala livsmedel som kött, potatis, broccoli och ägg.

  • Härjedalen: Kommunen har satsat på projektet ”Ko på rot”, där de äger egna kor som föds upp av lokala bönder. Hela djuret tas tillvara – allt från köttbullar till rökta nöthjärtan som serveras kommunens julbord.

  • Sorsele: Elever fick delta i styckningen av en renkalv och laga en trerättersmiddag av råvarorna, som en del av hemkunskapen.

  • Nykvarn: Här anordnas en årlig skördevecka, och inköpen av svenskt kött ligger nästan på 100 procent.

Till er som jobbar för att lyfta fram svenska livsmedel på våra offentliga tallrikar – vilket fantastiskt jobb ni gör! 

Läs mer: Svenska råvaror i den offentliga måltiden – tävling - Från Sverige