Vill vara bra på att vara små
2025-03-18

Karin Hylander Tobiasson och Ulf Hylanders mjölkgård i Nyköping är årets minsta “guldgård” med ett 30-tal kor. "Visst är vi stolta över vår mjölk", säger Karin.
De var fem syskon Hylander som tog över föräldragården utanför Nyköping i början av 1990-talet. Från och med januari 2016 tog Karin och hennes man Mats Tobiasson ansvar för mjölkproduktion och växtodling. De har även en anställd från Ukraina, som kom som JUF-praktikant 2018, samt en afghansk praktikant som jobbat knappt ett år. Gården är årets minsta guldgård med ett 30-tal kor.

– Ska man lyckas med mjölk av högsta kvalitet måste alla vara noggranna med allt. Det gäller från foder och vatten till hygien och djuromsorg. Det är jättemycket arbete bakom mjölken. Inte minst att hålla korna rena i en lösdriftsladugård, säger Karin.
För fyra år sedan hade vi en fransk praktikant som efter sina sex sommarveckor sa att han skulle värdesätta mjölken mycket högre i fortsättningen.
Foder från den egna gården
Gården drivs ekologiskt sedan mitten av 1990-talet och sedan några år tillbaka är även köttlådorna KRAV-godkända, eftersom ett slakteri i närheten också certifierat sig. Allt foder utom salt och mineraler kommer oftast från den egna gården eller granngårdar och djuren har en lång betessäsong.
– Den börjar i april, maj och sträcker sig fram i oktober. Vi ser att de mår bra av det. När hösten blir kulen kan korna se lite undrande på oss ”Måste vi verkligen?” Ungefär som en högstadieelev som inte vill ut på rasten. Men när våren kommer vill damerna ut för att beta och vara en del av ett väl fungerande ekosystem, säger Karin.
Gårdens djur skapar ett öppet landskap. I hagarna trivs växter, insekter och andra djur som behövs för den biologiska mångfalden. Det känns också bra att inte använda konstgödsel och driva mjölkproduktionen enligt KRAV:s övriga regler, säger hon.
– Här har vi alltid varit restriktiva med bekämpningsmedel så det var inte ett så stort steg att ta. Det passar oss också att kalven går med kon under hela råmjölksperioden. Det här är en liten gård där vår familj levt av jorden sedan 1957. Vi är måna om att vårda saker och ting.
Ett väldigt viktigt jobb
Att producera mjölk är inte bara ett jobb som kräver mycket tid och engagemang.
– Det är ett viktigt jobb också. Det är därför vi har fortsatt även när det har varit tufft. För ett par år sedan funderade vi på att lägga ner, när ingen i den yngre generationen ville ta över. Men så hade vi två så fina kvigor som vi ville ge en chans. Samtidigt startade Ryssland sitt fullskaliga krig i Ukraina.
– Livsmedel är en väsentlig del av landets beredskap, påpekar Karin. Vi har ingen aning om vad som kommer att hända i världen, men vi vet att vi alltid kommer att behöva äta. Maten vi producerar här i Sverige är säker. Vi vet vad den innehåller och att den lever upp till höga krav. Dessutom får vi det öppna landskapet på köpet.