Vilken mark ska tas i anspråk när Halland växer?

vilken mark ska tas i anspråk när Halland växer
Vilken mark ska tas i anspråk när Halland växer. Foto: Pontus Widell.

I samband med att Halland växer uppstår också diskussioner om vilken mark som ska tas i anspråk för ny infrastruktur och nya bostäder.  En viktig fråga, inte minst för LRFs medlemmar.

Halland är en av Sveriges snabbast växande regioner och till 2050 beräknas länet ha 56 000 nya invånare och ett behov av 36 000 nya bostäder.  Något som ställer krav på samordning och gemensamma strategier över kommungränserna. Med anledning av detta har Region Halland fått i uppdrag från regeringen att ta fram en så kallad regional fysisk plan. Planförslaget ska föreslå strategier och övergripande avvägningar mellan olika intressen som sedan ska användas som vägledning i efterföljande planering. 

En viktig fråga för landsbygden 

LRF Halland har genom Krister Stenberg, ledamot i regionstyrelsen, och Martina Philip, regionalt sakkunnig, träffat de ansvariga på region Halland för en tidig dialog kring kommande planförslag. 

– Man kan konstatera att mycket av den bästa åkermarken finns runt de stora kuststäderna. Och ska vi fortsätta exploatera på samma som vi gjort kommer vi inte kunna äta oss mätta i framtiden. I stället behöver mycket av tillväxten ske inåt landet. Där finns det goda förutsättningar för flera mindre orter att växa hållbart, säger Krister Stenberg 

Martina Philip instämmer med Krister i att det finns en potential i att utveckla landsbygden.   

– Man talar mycket om att Halland ska växa i stråk vilket är en rimlig plan förutsatt att stråken inte bara går i nord-sydlig riktning. Samtidigt får man inte heller lägga en död hand över de områden som finns mellan stråken. Landsbygden måste också ges möjlighet att utvecklas och viss bebyggelse tillåtas. Något som är en förutsättning för att vi som bor och verkar på landsbygden ska kunna fortsätta driva våra företag säger Martina. 

Flera olika aspekter 

Ytterligare en viktig aspekt som lyftes under dialogen var hanteringen av vatten. Dels planering kring avloppsrening och dagvatten för att undvika skador och negativ påverkan på omgivande marker och miljöer men också hushållning av dricksvatten i ett förändrat klimat. 

Under våren 2025 kommer planförslaget gå ut på samråd, därefter följer bearbetning och granskningsförslag, varpå planen planeras beslutas i regionfullmäktige i juni 2026. LRF kommer bevaka och lämna synpunkter under processens gång. Har du synpunkter som du vill att LRF ska ta med sig i arbetet framöver, tveka inte att kontakta Martina eller Krister.  

 
Martina Philip
Mail: martina.philip@lrf.se   
Tel: 076-110 05 96 

Krister Stenberg
Mail: stenbergnordslatt@gmail.com   
Tel: 070-241 79 07