Vilka regler och villkor bromsar upp livsmedelsproduktionen?

män, kvinnor, inomhus, ler mot kamera
Fr v Mikael Cullberg, Fredrik Fredrikson, Sofia Karlsson, Ingrid Guldbrand, Mattias Karlsson, Lisa Montan, Janne, Niklas Gustenius, Sven Callenberg. Foto: Martina Philip.

LRF Västra Götaland träffade länsstyrelsens landsbygdsavdelning för att samtala om vilka frågor som är viktiga för att öka livsmedelsproduktionen.

Under 2023 har regeringen gett länsstyrelserna i uppdrag att ta fram vilka regler och villkor inom deras ansvarsområde som motverkar målen i livsmedelsstrategin. Som en del i det, träffade vi länsstyrelsens landsbygdsavdelning för att berätta om vad vi tycker är viktiga frågor.

Tillsammans konstaterade vi att de flesta regler och villkor som hämmar våra näringar, främst ligger under andra avdelningar än just landsbygd. En stor del rör vatten- miljö- och naturavdelningen. Exempelvis; det generella biotopskyddet, hur miljökvalitetsnormer processas och beslutas, utfodring av vilt, tillståndsprövningar och mycket annat.

Vår förhoppning är nu att våra punkter tas vidare inom länsstyrelsen och återkopplas till regeringen men framför allt att det leder till förändring.


Martina Philip
regionalt sakkunnig LRF Väst
martina.philip@lrf.se 
076-110 05 96