Viktigt vara aktiv på kommunal nivå

Axel Hansson och Ann-Kristin Sundin
Axel Hansson och Ann-Kristin Sundin mfl berättar hur vi kan jobba med upphandling och kostråd.

Nu släpper vi det inspelade webbinariet om de nya svenska kostråden och kommunernas upphandling av livsmedel. Vi gör detta för att ni i kommungrupperna ska få verktyg att förbättra kommunernas upphandlingar och göra skillnad på hemmaplan.

I tisdags bjöd vi in förtroendevalda till webbinariet om de nya svenska kostråden och kommunernas upphandling av livsmedel. Ann-Kristin Sundin, nutritionsexpert på LRF Mjölk, Axel Hansson, näringspolitisk samordnare för företagande och utveckling på LRF, Kajsa Edbom, regional sakkunnig i LRF Väst och Isabel Moretti, VD för LRF Kött deltog.

- Remisstiden för de nya svenska kostråden är satt till 22 oktober. Det är tight. Men vi vill öka kunskapen och skapa engagemang så att vi får in så mycket inspel som möjligt, säger Ann-Kristin Sundin som är bekymrad över delar av förändringarna.

Axel Hansson ser att folkrörelsen, med ett starkt lokalt engagemang, och kommungrupperna med sina kontakter runt om i landet kan göra stor skillnad. Efter viss aktivism häromåret räddar till exempel LRF i Karlskoga och Degerfors skolmjölken. Flera kommungrupper har kämpat och lyckats få inskrivet att måltiderna ska baseras på lokalt producerad, svensk mat. 

- Vi får inte glömma att dessa näringstäta livsmedel har en stor och viktig roll för äldre och skolbarn. Vi ser också att den offentliga måltiden är viktigare än någonsin. I skolan får barnen en väl sammansatt och näringsrik måltid, något alla familjer tyvärr inte har möjlighet till idag, säger Ann-Kristin.

Länk till Webbinariet (60 min).

Ta del av presentationsmaterialet (se dokumentblock) invid.

Läs mer om de nya kostråden.

Läs mer om skolmåltidskommissionen.