Viktigt för dig som använder slam på åkermark!
2024-08-15
Du som sprider avloppsslam på dina åkrar riskerar att hamna i kläm om din kommun väljer att inte certifiera slammet. Ett exempel är Kristianstad, som du kan läsa om här.
I februari 2024 fattade Kristianstads kommun beslut om att gå ur Revaqcertifiering av avloppsslam, samtidigt som kommunen investerar i ett nytt och omfattande reningsverk. Det innebär att kommunen från och med sista oktober 2024 inte kan leverera avloppsslam som uppfyller kraven för REVAQ-certifieringen.
Vad betyder det för dig som lantbrukare
Kommunens beslut får konsekvenser för de lantbrukare som är intresserade av att ta emot avloppsslam från en REVAQ-certifierad anläggning. Uppköpare av lantbruksprodukter har i många fall krav på att slam som sprids på åkermark ska vara REVAQ-certifierat. Om du planerat att använda slam på din åkermark är det därför viktigt att noga kontrollera leveransvillkoren hos din uppköpare innan spridning.
Vad är Revaq
För att minska spridning av tungmetaller och andra oönskade ämnen från avloppsslam infördes 2008 ett certifieringssystem som kallas REVAQ. Dagligvaruhandeln, Svenskt vatten, LRF och Lantmännen har varit med i utformningen av certifieringen som bygger på ett uppströmsarbete med mottot ”ständiga förbättringar” för att förhindra införsel av oönskade ämnen till avloppsreningsverken. Certifieringen har gett effekt och det har blivit ett renare slam. För att förhindra att oönskade ämnen kommer in till reningsverket och späds ut i vattnet från reningsverket eller ger ökade halter i slammet finns krav på vad som får komma in till ett REVAQ-certifierat reningsverk, ett s.k. uppströmsarbete. När Kristianstad reningsverk gick in i REVAQ-certifieringen fick man några års dispens för att ta emot lakvattnet från deponin i Härlöv, men nu har den tiden gått ut och kommunen har beslutat om att avsluta sin certifiering enligt Revaq.
LRF arbetar i enlighet med vår Kretsloppspolicy för att naturresurser och växtnäring som cirkulerar mellan land – stad – land skall återföras utan tillförsel av hälsofarliga eller miljöfarliga ämnen, varken kända eller okända.