Viktiga matproducenter

Fyra unga lantbrukare besöker olivlund i Bari
Alexuis Olsson, Robin Karlsson, Lisa Schneider och Towe Johnson på studiebesök i olivlunden.

Svenska lantbrukare kommer få en allt viktigare roll i framtiden då Europas befolkning ska försörjas med hållbart producerad mat. Det menar Lisa Schneider, precis hemkommen från Italien och IFOAMs ungdomskonvent i Bari. 

Hon är sprängfylld med intryck. Som en av delegaterna på IFOAM Organic Europesungdomskonvent, en världsomspännande organisation som arbetar med och utvecklar regler för ekologisk odling, deltog Lisa i wokshops, föreläsningar och studiebesök.

Det var åtta (mer eller mindre) unga lantbrukare med olika inriktningar inom ekologisk produktion som åkte från Sveriges organisation Ekologiska Lantbrukarna, där Lisa sitter i riksstyrelsen, till lantbruksuniversitetet CIHEAM i Valenzano utanför Bari. Temat var ekologiskt lantbruk och hållbar utveckling. 

Stora landområden försvinner
– Det var många spännande föreläsningar och workshops, bland annat om markanvändning. Här i Sverige bygger vi bort mark. Det måste upphöra. Samtidigt försvinner 12 miljoner hektar i världen varje år på grund av klimatförändringarna, när vattennivån stiger, det blir alldeles för torrt, eller så blåser matjorden bort, berättar Lisa.

– Vi måste vara rädda om våra resurser. På sikt kommer lantbrukare i Norden få en viktigare roll eftersom det blir allt svårare att odla i Sydeuropa. Vi har väldigt goda förutsättningar att producera bra mat här och våra kalla vintrar gör det lite enklare att odla utan växtskyddsmedel. Vi har också en otroligt hög biologisk mångfald i jämförelse, med gott om pollinerare och andra nyttoinsekter. 

Kan inte odla spannmål
Under ett studiebesök på den ekologiska olivgården Azienda Agricola Cuonzo i Bitonto, Palombaio,  fick de på plats se hur klimatförändringarna även förändrat jordbruket. Här kunde lantbrukarna bara odla oliver och lite mandel, utan bevattning. Trädets rötter är så djupa att de kan leta sig ner till vatten. Andra grödor har inte den förmågan. 

– De har mer extremväder idag. Tuffa somrar och stänga vintrar. Fönstret för att kunna odla och ta hand om skörden blir allt mindre. Man måste skörda tidigare, och det ger mindre olja. Klimatet gynnar också helt andra insekter och skadedjur. Helt klart har vädrets ytterligheter blivit mer extremt, summerar Lisa.

Fridlys svensk åkermark
Ekologiska potatisodlare från USA berättade om utmaningar i vardagen och lantbrukare från Tunisien beskrev hur oreglerad import slår ut den inhemska produktionen.

– Här måste vi vara vaksamma. Samma regler som myndigheter och samhället ställer på oss som livsmedelsproducenter måste vi ställa på handeln och de som importerar varor från andra länder och producenter, betonar Lisa.

Hon tycker också att det är olyckligt att regeringen backat från flera av de beslut som varit knutna till den gröna omställningen och olika klimatåtgärder. Mer behöver göras, inte mindre.

– Vi behöver alla höja blicken. Det är så frodigt här i Sverige, även om det också kan bli för mycket vatten vissa år och på vissa håll. Helt annorlunda än Bari och Sydeuropa. I de varma länderna blir det bara varmare. Då kan vi inte bygga bort vår åkermark, menar Lisa.

Fakta:
International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM) är ett globalt samarbetsorgan för organisationer och personer som arbetar med produkter från ekologiskt jordbruk.

IFOAM arbetar bland annat med att stödja utvecklingen av den ekologiska marknaden, sprida ny kunskap på området, organisera möten och konferenser med mera. Inom organisationen finns ett antal kommittéer och grupper som arbetar inom olika sakområden som regler, handel och metodutveckling.

I Sverige finns ett tiotal medlemmar, bland annat KRAV och Ekologiska Lantbrukarna.