Viktig seger för Sveriges hästföretag efter ihärdigt arbete av LRF

häst

Högsta förvaltningsdomstolen har nu slagit fast att det kan vara ekonomisk verksamhet (momspliktig verksamhet) när en hästägare tävlar med sina hästar och erhåller den garanterade prispengen.

I april 2021 publicerade Skatteverket ett nytt ställningstagande kring beskattningsbar person och moms. Ställningstagandet har medfört att Skatteverket ansett att beskattningsbara personer som tillhandahållit tävlingstjänster i Sverige med travhäst mot ersättning inte bedriver ekonomisk verksamhet. Det har lett till att hundratals verksamheter nekats registrering till mervärdesskatt, avregistrerats från mervärdesskatt samt nekats avdrag för mervärdesskatt. 

- Äntligen har vi fått Skatterättsnämndens förhandsbesked fastställt. Det är nu klarlagt att hästägaren som tävlar med sina hästar bedriver ekonomisk verksamhet och därmed är en beskattningsbar person med rätt att vara momsregistrerad. Det här kommer att få en stor påverkan för många hästägare och hjälper till att skapa framtidstro i näringen säger Sara Lennartsson, branschansvarig LRF Häst.

LRF Häst har tillsammans med Svensk Travsport och Svensk Galopp arbetat länge med den här frågan. 

- Efter flera års arbete med denna fråga är det mycket välkommet att HFD håller med oss och underkänner Skatteverkets lagtolkning. Det här är en stor seger som innebär en väldig lättnad för hästbranschen i allmänhet och travbranschen i synnerhet. Vi ska nu föra en dialog med såväl politiker som Skatteverkets ledning med förhoppningen att Skatteverket avslutar alla pågående ärenden på ett smidigt sätt säger Martin Mörman, näringspolitisk skatteexpert på LRF

Läs domen i sin helhet här: Mål: 7844-23 - Högsta förvaltningsdomstolen