Vi svär åt samma saker! – lyckad regelvandring på Kimramåla gård

Länsstyrelsen i Kalmar och LRF Sydost bjöd in till en gemensam ”regelvandring” på Jörgen Petterssons gård Kimramåla utanför Nybro. Över femtio deltagare med representanter från kommunerna inom Sydost, länsstyrelserna i Kalmar och Kronoberg och Jordbruksverket var på plats för att diskutera, få praktiska insikter och mötas kring de regler och kontroller som påverkar lantbrukares vardag. 

Smidiga och väl fungerande myndighetskontakter är avgörande för en positiv företagsutveckling. När kontakterna med myndigheter fungerar bra skapas tillväxt i företagen och förtroendet för offentliga verksamheter ökar. Därför anordnades ”regelvandringen” i Nybro, där ett femtiotal myndighetspersoner hade bjudits in av Roger Gustafsson, ordförande i LRF Sydost och Karl Nordström, enhetschef för lantbruksenheten på länsstyrelsen i Kalmar. 

-    Vi svär åt samma saker, menade Karl Nordström, enhetschef lantbruksenheten på Länsstyrelsen i Kalmar och menade på att vi alla vill åt samma håll, men vi har olika hinder vi måste komma förbi.

Träffen hölls hos Jörgen Pettersson och Anette Turowski, vilka driver Kimramåla gård utanför Nybro. På gården har de mjölkproduktion med drygt hundra mjölkande samt köttproduktion och vallodling bland annat. 

Åttahundrasextiotvå regler

Dagen började med en introduktion och därefter delades deltagarna upp i blandade grupper. Varje grupp gick runt på fem olika stationer där lantbrukare berättade om de regler som gäller för olika delar av ett lantbruk. Bland annat de regler som gäller för odling, säkerhet, kemikalier och arbetsmiljö, smittsäkring, gödsling, mjölkning, bete och foder med mera. 

Syftet med dagen att skapa en förståelse för de 862 regler och tillsynskontroller som påverkar lantbrukares vardag. Många av samtalen landade i att skapa ett gott samtalsklimat vid kontrollerna och att flera besök eventuellt skulle kunna samordnas. 

Vägen till ett gott företagsklimat

Därefter presenterade LRFs vice förbundsordförande Mikaela Johnsson den nya rapporten ”Vägen till ett gott företagsklimat” som redovisar hur LRFs medlemmar upplever regelbördan och kontakterna med myndigheter. Rapporten ger också förslag på hur det skulle kunna bli bättre. 

- Genom färre regler, enklare regler och bättre samarbete kan vi tillsammans lägga ytterligare en pusselbit för att vända den svenska produktionskurvan uppåt, bidra till ett robust och hållbart samhälle och en god beredskap, menar Mikaela. Vi hoppas att rapporten stimulerar till lösningsinriktade samtal, konkreta åtgärder och förbättringar. 

Enigt panelsamtal

Avslutningsvis diskuterades olika regelverk som berör allt från mjölkproduktion till odling och förädling i ett panelsamtal lett av Kristina Yngwe, vice regionchef LRF Syd. Sammanfattningsvis var deltagarna rörande eniga om att det handlade om att skapa ett gott samtalsklimat mellan lantbrukare och myndighetspersoner, att förenkla regler och att samverka mellan olika myndigheter vid kontroller. Det svenska lantbruket är en framtidsbransch.

Per Schöldberg, processledare ”Kompetenshöjande insatser för bättre myndighetskontakter med företag”, på länsstyrelsen i Kronoberg och Malin Almqvist länsråd berättade om det nya regeringsuppdraget deras länsstyrelse har fått för att ta fram ett webbaserat material till alla länsstyrelser i landet, som just handlar om handläggningstider, dialog och bemötande.

Anna Clarin, enhetschef djuravdelningen på Jordbruksverket var mycket nöjd med dagen och såg fram emot en fortsättning av att utveckla samarbetena.

- En bra dialog är ju alltid det viktigaste och att besöket föranmäls. Jag upplever att Länsstyrelsen har blivit mycket bättre på att föranmäla kontroller på bland annat betesmarker, säger Jörgen Petersson lantbrukare på Kimramåla

- Det är frustrerande att bli bollad mellan olika myndigheter och att kostnaden för tillsynen är så dyr, Ingeli Ivansson, lantbrukare Rugstorps lantbruk.

- Familjejordbruket är en utrotningshotad art, Bengt Erlandsson Nybro kommungrupp

- Vi har i många fall inte rätt att använda oss av andra myndigheters kontroller, Eva Enochsson verksamhetsutvecklare Jordbruksverket.

I panelsamtalet deltog Lena Persson, Hushållningssällskapet, Jörgen Peterson – Kimramåla Gård, Per Schöldberg, Länsstyrelsen Kronoberg, Karl Nordström, Länsstyrelsen i Kalmar och Mikaela Johansson - vice ordförande, LRF. Moderator var Kristina Yngwe, vice regionchef LRF Syd