Vi gratulerar Årets matentreprenör – Mat runt Gränna!
2024-09-02

Som traditionen bjuder korades Årets matentreprenör i Jönköpings län på Landsbygdens sommarmöte. Den här gången var det ett lokalt initiativ som kammade hem priset, genom Mat runt Gränna har runt 30 producenter och entreprenörer samlats för att lyfta fram lokal mat.
Årets matentreprenör har delats ut sedan 2017, på initiativ av LF Jönköping i samarbete med LRF, Hushållningssällskapet, Science Park, Smålands Turism och John Bauer hotel/Ester Kök & Bar. De tre nominerade som gick till årets final var Mat runt Gränna, Buon Gelato och Ängabackens Björksoda. Juryn, där bland andra Karin Nalbin sitter, utsåg Mat runt Gränna till vinnare med motiveringen "För att de med sitt uppskattade initiativ gör den lokala maten till en folkfest, tillgänglig för många, och samtidigt skapar en motor för fler framtida partnerskap i närsamhället."
Hanna Lupiner från Lupiners gård fick företräda Mat runt Gränna och tog emot priset under lördagens sommarmöte på Gärahovs gård. Priset är, förutom äran, 20 000 kr och tillgång till rådgivning och andra företagsfrämjande insatser från samarbetspartnerna. De övriga två finalisterna får 5000 kr var.
Här kan du läsa ett reportage om de tre finalisterna.
Tidigare års pristagare:
2023: Visingsögrisen
2022: Eldsjäl Mathantverk & Möten
2021: Hagshultskossorna
2020: Wärdshuset Bredaryd
2019: Smålandsost
2018: Rudenstams bär & frukt
2017: Grenna glass