Växtodlingsrapport oktober 2024

Skörden för 2024 är nu på många platser avslutad, och resultaten ser över lag ut att vara bättre än de för skörd 2023. Många lantbrukare har rapporterat om högre avkastning och bättre kvalitet på grödorna, vilket tyder på en starkare säsong än föregående år.

En annan viktig faktor som bidragit till denna förbättring är att produktionskostnaderna har sjunkit tillbaka från de rekordhöga nivåer som rådde under 2023. Under det föregående året var kostnaderna på ett historiskt högt plan, vilket påverkade lönsamheten negativt. Den nuvarande nedgången i kostnaderna ger bättre ekonomiska förutsättningar för 2024, och därmed en möjlighet till en positiv återhämtning från de utmaningar som 2023 medförde för många jordbrukare.

Trots detta har avsalupriserna sjunkit något jämfört med förra året. Denna minskning begränsar lönsamheten, trots lägre kostnader och bättre skördar. Det finns därmed en viss osäkerhet kring hur stor återhämtningen faktiskt kommer att bli, då balansgången mellan kostnader och intäkter fortsatt är avgörande för jordbrukets ekonomi.

När vi blickar fram mot 2025, finns det i nuläget inga tydliga tecken på att vi kommer se några större förändringar i produktionskostnaderna. De flesta prognoser pekar på en relativt stabil kostnadsbild. Det är dock viktigt att komma ihåg att 2023 påminner oss om att plötsliga och oväntade händelser kan uppstå, vilka drastiskt förändrar spelreglerna. Geopolitiska kriser eller plötsliga störningar i de globala leveranskedjorna kan snabbt påverka både kostnadsstrukturer och priser, vilket i sin tur kan få stor inverkan på lönsamheten inom jordbruket framöver. Det gäller därför att vara förberedd på förändringar, även om framtiden just nu verkar förhållandevis stabil. 

– Efter 2023 års katastrofskörd har Sveriges bönder behov av ett hyffsat odlingsår för att kunna börja fylla ladorna igen. Det är därför positivt att den samlade kompetensen pekar på en skörd runt 5 miljoner ton spannmål vilket innebär ett normal år för Sveriges produktion av spannmål. Nu ser vi fram emot att återigen påbörja resan mot skörd 2025 för att fylla på i ladorna, säger Malin Hagbardsson, LRF Växtodling.

Om rapporten

"Rapport växtodling" har tagits fram tillsammans med Hushållningssällskapet och är tänkt att ge en bild av hur det går för den svenska växtodlingsbranschen. Rapporten visar faktiska ekonomiska nyckeltal, kopplat till svensk växtodling, där vi följer utvecklingen 4 gånger per år. Syftet med rapporten är att ge en klar bild av den ekonomiska utvecklingen inom växtodlingsbranschen. 

Läs mer

Växtodlingsrapporter