Ganska extremt väderläge. Så beskriver både Länsstyrelsen och Tekniska Verken situationen den senaste veckan. SMHI har även gått ut med en gul varning för höga flöden för området mellan Askersund ner till Tranås och österut genom Östergötland.

150 millimeter på bara några dagar. Lokalt kan det ha kommit än mer. Marken är mättad på många håll på grund av tidigare regn. Detta ger nu höga flöden i bäckar och vattensamlingar på mark som sakta sjunker undan. 

– Vi fick en rapport från Kinda kanal där det under en kort stund kom så mycket vatten att slussen svämmade över, berättar Ari Sundvall på Tekniska Verken.

De tappar precis vad vattendomarna tillåter och vattenkraftsproduktionen går på högvarv, på alla anläggningar som Tekniska Verken har. 80 kubikmeter i sekunden från Vättern, 30 kubik från Stångån och 15 vid Svartån. Allt går via Roxen vidare till Kimstad och Skärblacka ner till Glan för vidare färd mot Norrköping och Östersjön.

– Vättern ligger lite drygt 40 centimeter över normala nivåer för den här årstiden. Det är en rekordnivå och oroväckande. För det är enorma mängder. Vi behöver ha en situation som gör det möjligt att ta emot det vatten som kommer med höstregnen, säger Magnus Edström på Länsstyrelsen.

Men ännu är det en bit kvar till nivåerna i mars och april då flera invallningar runt Roxen brast och stora arealer svämmades över. Bedömningen är att vattenspegeln kan höjas ytterligare 10-15 centimeter kommande vecka. Då ska man ha med sig sjöytan redan höjts med nästan en halv meter.

– Det har kommit extremt med regn. Egentligen började det i höstas, över vintern och in under våren. När marken redan är mättad har vattnet ingen annan väg att ta sig än till lågpunkter och vattendrag, säger Magnus Edström som arbetar med lägesbilder.

– I nuläget kan vi inte göra mycket mer än vad vi gör. Blir det ett ändrat läge tar vi in de aktörer som behövs och samordnar de krafter som finns i regionen, tillägger Edström.

Nu väcks krav på en ny vattendom för hela Motala Ströms avrinningsområde, från Vättern till Östersjön. Bland annat av vice ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Jönköping Mats Weidman (MP).

– Vattendomen är från 1950-talet och behöver anpassas till dagens situation. Klimatförändringarna har gjort situationen mer akut med mer extrema regnoväder, säger han till Sveriges Radio och pekar bland annat på infrastruktur och järnvägen utmed Vätterns sydspets.

Nu gällande vattendom bygger på så kallad naturlig reglering, utan någon absolut högsta eller lägsta nivå. Vättern ska princip hanteras av Tekniska Verken som om den inte var påverkad av någon reglering.