Världens bästa jobb? Ny LRF-rapport om social hållbarhet

Pressbild Markus Hoffman
Markus Hoffman, LRFs hållbarhetsexpert.

Nu kompletterar LRF sin rapportserie med en belysning av det viktiga ämnet social hållbarhet och blir därmed först i branschen att kartlägga området.

LRF har länge jobbat med kartläggning och rapportering kring de ekonomiska och miljömässiga aspekterna av hållbarhet. Det perspektiv både LRF och de gröna näringarna kanske har varit sämst på att uppmärksamma är den sociala hållbarheten. Ur både ett gårds- och samhällsperspektiv. När den egentligen är förutsättningen för att allt det andra ska fungera.

Rapporten Världens bästa jobb? En översikt av social hållbarhet i det svenska jord- och skogsbruket stödjer sig på sju indikatorer: jämställdhet, framtidstro, attraktionskraft, psykisk hälsa, arbetsmiljö, regelbörda och försörjningsansvar, det vill säga hur många bönder som försörjer hur många medborgare med mat och energi.

Lantbrukarna ska känna sig sedda

En stor del av det offentliga samtalet handlar om de gröna näringarnas miljömässiga hållbarhet, LRF vill få in ytterligare perspektiv och också vara uttolkaren av den egna branschen.

– Den sociala aspekten är viktig för utvecklingen av de gröna näringarna och landsbygden. Vid sidan av den ekonomiska hållbarheten är den avgörande för att attrahera unga till branschen och trygga återväxten. Tanken är att etablera indikatorer för att följa utvecklingen över tid, att lantbrukarna ska känna sig sedda och att deras arbetsvillkor uppmärksammas, säger Markus Hoffman som är LRFs hållbarhetsexpert och har lett arbetet med rapporten.

Rapporten innehåller en lägesbeskrivning av de sju indikatorerna, förslag på politiska åtgärder och inleds av ett förord av Magnus Ljung, agronomie doktor vid SLU, som forskar i ämnet social hållbarhet.

Andra hållbarhetsrapporter från LRF

Sedan 2020 presenterar LRF varje kvartal Grönt Näringslivsindex, en konjunkturmätare för de gröna näringarna, där man hämtar in konjunkturdata från en panel med 950 företagare, varav 150–200 från varje bransch. 

2023 tog LRF också fram rapporten Kostnader för jordbrukets gröna omställning. En omfattade genomgång av de kostnader och investeringar som behövs för livsmedelsberedskap, klimat och natur, och hur de kostnaderna skulle kunna fördelas.