Vargstammen i Sverige ska minska

År 2023 angreps 455 tamdjur av varg.

Regeringen meddelade den 16 oktober att referensvärdet för vargar sänks från 300 till 170 individer. Beslutet att minska vargstammen är ett viktigt steg för att begränsa rovdjursangreppen på lantbrukens djur.

Ändring kring vargens referensvärde - Regeringen.se

Hur påverkar detta LRF:s medlemmar?

Med färre vargar minskar risken för vargangrepp, vilket betyder mindre sorg, arbete och ekonomiska förluster för de som drabbas av angrepp. Det kan också ge ökad trygghet för dem som bor och arbetar i områden där det finns varg, och på sikt skapa bättre förutsättningar för lantbrukare att fokusera på sina verksamheter utan oro för rovdjursangrepp.

Hur har LRF arbetat med den här frågan?

LRF har lyft fram hur vargens närvaro påverkar medlemmarna, deras företag och framtidstro negativt, och tydligt kommunicerat detta i olika forum. Regeringen betonar också vikten av att politiken tar hänsyn till de människor som lever och verkar i vargens närhet och att vargen skapar omfattande problem och otrygghet. Så vårt påverkansarbete och vårt engagemang för att skydda våra medlemmars intressen har fått effekt och gett resultat.

Hur påverkas lantbrukare av vargangrepp?

År 2023 angreps 455 tamdjur av varg. För enskilda lantbrukare kan kostnaderna vid ett angrepp uppgå till tiotusentals kronor, och ersättningen som betalas ut täcker till exempel inte indirekta kostnader som förlorad produktion. Utöver ekonomiska förluster drabbas många djurägare även känslomässigt då de har starka band till sina djur och att förlora dem till rovdjur som varg kan vara traumatiskt. Vargangrepp skapar ofta en känsla av maktlöshet och oro för framtida angrepp, vilket gör att många överväger att lämna djurhållningen. Så även om ersättning ges så väger det inte upp den känslomässiga stress som vargangrepp medför.

Vad händer nu?

Naturvårdsverket ska rapportera ett nytt referensvärde på 170 vargar till EU, jämfört med dagens 300. Detta görs vart sjätte år, nästa gång är2025. Regeringen kommer att ge ansvariga myndigheter i uppdrag att minska vargstammen till 270 vargar inledningsvis, med ett långsiktigt mål på succesiv minskning till 170. Hur snabbt detta sker är ännu oklart.

Anna Irani, jurist på LRF