Varginformation med anledning av sommarens angrepp

En ny rovdjurspolicy antogs 2013.

Under sommaren har det tyvärr varit flera angrepp av varg i Östergötland, tidigare i somras i norra länsdelen och nyligen i den sydöstra. Länsstyrelsen har beslutat skyddsjakt i båda områdena. Den norra är avslutad utan att vargen blivit skjuten, men de upplever att skyddsjakten haft en skrämseleffekt då inga nya angrepp har rapporterats.

I den södraöstra länsdelen pågår skyddsjakten nu och samordnas av Svenska Jägareförbundet. Det finns en utsedd jaktledare och registrerade jägare för ändamålet. Värt att notera är att skyddsjakt får bedrivas över fastighetsgränser. Läs beslutet här >>

LRF genomför i samverkan med Länsstyrelsen ett möte för djurägande medlemmar i området onsdagen den 21 augusti. 

Vi påminner om att anmäla er till Rovdjursalert för att få sms när det skett angrepp i din närhet (gäller djurägare med produktionsplatsnummer). Länsstyrelsen har uppmärksammat att vissa kan ha ramlat ut systemet, anmäl igen om du tror det gäller dig. Det verkar främst vara i Kinda kommun som djurägare hört av sig om detta.  

Lägg också in Länsstyrelsens journummer i mobilen, 010-223 55 45. Dit ringer ni och anmäler angrepp på tamdjur, men också om ni misstänker att varg skrämt inhägnade djur. Även § 28 anmäls till detta nummer.

LRF Östergötland vill passa på att förmedla att Länsstyrelsens besiktningspersonal och tjänstepersoner får mycket beröm för gott bemötande och beslutsfattande utifrån de ramar som finns.