Vargförvaltning i förändring – hot eller möjlighet?

Varg och kor

De senaste åren har många politiska initiativ tagits för att förbättra vargförvaltningen. Naturvårdsverket har fått flera uppdrag som syftar till både förenklade regler för skyddsjakt och ett minskat totalantal i vargstammen.

I sitt senaste uppdrag lyfter Naturvårdsverket att vid en större sänkning av referensvärdet (det antal som krävs för en gynnsam bevarandestatus) kommer varje individ att få större betydelse för populationens bevarande – något som i praktiken kan göra det ännu svårare att snabbt ta bort problemindivider som gör angrepp på tamdjur. I södra Sverige, där tamdjurstätheten är hög, skulle en sådan utveckling få särskilt negativa konsekvenser. Därför arbetar vi inom LRF aktivt för att säkerställa att en sänkning av referensvärdet kan genomföras utan att det leder till ökade svårigheter för djurhållare.
Läs mer om LRFs kommentar till Naturvårdsverkets uppdrag.

§28 - möjlighet att försvara tamdjur vid angrepp

Vid ett pågående angrepp är det viktigt att känna till vilka möjligheter som finns att försvara sina tamdjur. Det här gäller vid skyddsjakt.

Checklista vid misstänkt rovdjursangrepp

Anmäl omgående skadan till Länsstyrelsen.
Flytta inte döda djur eller trampa runt på platsen.
Ta hand om och säkra övriga djur – kontakta veterinär vid behov.

Inför betessäsongen – glöm inte stängslen

Nu när betessäsongen närmar sig vill vi påminna om att ett väl underhållet stängsel kan minska risken för angrepp. För något år sedan tog Länsstyrelsen i Skåne fram en informationsfilm om hur man kan skydda sina djur.