Varg tog 35 tackor på en natt

Vargattack
Björn och Malena Klasson.

Björn och Malena Klasson driver sin verksamhet nära Brängenreviret mellan Mullsjö och Ulricehamn, så de är vana vid att ha vargen runt husknuten. Men i somras blev 35 av deras tackor ihjälbitna och 11 försvann.

– Nu drar vi ner verksamheten, så här kan vi inte ha det, säger Björn Klasson.

Det var morgonen den 21 juli i år som Björn i vanlig ordning åkte ut för att titta till sina djur och se att allt var som det skulle. När turen kommit till avelstackorna, som betar i ett väl inhägnat område vid en vandringsled, insåg han att allt inte stod rätt till.

– Jag såg att det låg en tacka i en konstig vinkel och en annan som låg på sidan, nära vägen. Då förstod jag att något hade hänt, och jag sprang ut ur bilen för att få en överblick, säger Björn.

Han var inte beredd på synen han skulle mötas av.

– Det låg tackor överallt. De var alla rivna på bakdelen och bitna i strupen. Varenda en. Det var som ett slagfält, det låg döda får i sjön. Det är så oerhört tragiskt, och jag blev chockad av det.

Vid en första anblick hittades 30 stycken tackor, men efter mer letande kom det fram att 35 av tackorna hade dött. Alla var bitna i strupen, och bara en tacka hade en saknad del på skinkan – resten var intakta. Resterande 11 tackor som också hade gått i hagen var spårlöst försvunna.

Fåren flydde ut i sjön

– 46 tackor i samma hage, alla dödade eller försvunna. Vi gick och letade efter de resterande 11 djuren, vi har vallhundar som kan det här. Men vi hittade dem inte. Förmodligen så har de flytt ut i sjön, säger Björn.

Paret Klasson hade alla sina avelstackor på den drabbade betesmarken. Resterande 26 får i besättningen var inte avelsredo. Nu kommer de att dra ner på fårverksamheten.

– Vi köpte några ungtackor efter attacken, men vi kommer att dra ner ordentligt på det. Men det kommer att drabba fler, för de får vi hade höll ju rent och fint vid vandringsleden där de gick.

Fåren flydde förmodligen ut i sjön under vargattacken.

Skyddsjakten blåstes av

Björn kontaktade länsstyrelsen i Västra Götaland direkt efter att attacken upptäckts, och blev väl bemött. Till Björn sa länsstyrelsen att de aldrig sett något liknande, och skyddsjakt utlystes på vargen. Någon dag senare avblåstes jakten då inga spår kunnat säkras.

Problemet med rovdjursavvisande stängsel

Stängseldebatten är problematisk, menar Björn. I inhägnaden där hans attackerade tackor gick, är staketet riktigt bra med fyra elförande trådar. För bra staket gör att fåren inte kommer ut om vargen kommer in. Det gör också att tillgängligheten för allmänheten minskar, särskilt på vandringsleder och vid naturbeten som denna. Att ta in djuren på nätterna eller tillföra andra åtgärder är inte ett alternativ.

– Vi jobbar nästan dygnet runt som det är, vi gör allt vi kan för att våra djur ska må bra. Vi har ingen tid över för att ta in djuren på nätterna eller införa några andra åtgärder, avslutar Björn.

Varning för obehagliga bilder

Läs mer om hur LRF arbetar

Så arbetar LRF med vargfrågan